Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerpartiet KU-anmäler regeringen för hemligt elstöd

Hör Busch om elbristen.
”Det verkar som att de ville ha den här lagstiftningen och det spelade ingen roll vad någon sa”, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C).
Foto: Oscar Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet KU-anmäler energiminister Ebba Busch. Detta efter att regeringen tagit fram ett lagförslag om att hemlighålla uppgifterna om vem som får ut vad i elstödet.

– Det verkar som att de ville ha den här lagstiftningen och det spelade ingen roll vad någon sa, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C).

Remissinstanserna fick alldeles för lite tid på sig när regeringen lade fram lagförslaget om att hemlighålla elstödets vinnare. Det anser Centerpartiet som under morgonen lämnat in en KU-anmälan mot energiminister Ebba Busch.

– Hanteringen av sekretesslagstiftningen och undantagen för offentlighetsprincipen har beretts på ett undermåligt sätt. Vissa remissinstanser fick en halv dag på sig, säger Elisabeth Thand Ringqvist som lämnat in anmälan och som vill att KU ska titta närmare på hur regeringen berett lagförslaget.

”Spelade ingen roll vad någon sa”

Enligt henne var hemlighållandet av vem som gynnas av elstödet inte nödvändigt för att få själva stödet på plats. Att regeringen inte lyssnat på lagrådets avrådan från att hålla stödet hemligt, tyder enligt Thand Ringqvist på att regeringen inte bryr sig om kritiken.

– Det verkar som att de ville ha den här lagstiftningen och det spelade ingen roll vad någon sa. De ville bara att det här skulle vara på plats och så kan man inte ha det. Då måste vi i riksdagen protestera.

Även Magdalena Andersson har varit kritisk till regeringens beslut om att köra över lagrådet. Enligt henne har regeringen valt en ”osvensk väg” med beslutet om att hålla uppgifterna hemliga.
– Att det ska kunna finnas en granskning, det är viktigt i en demokrati. Det har vi en tradition av i Sverige – av öppenhet, som jag tycker är viktig att värna. Jag tycker att det är väldigt svenskt, sa Magdalena Andersson till Expressen tidigare i januari.

Energiminister Ebba Busch har försvarat varför hon anser att uppgifterna ska vara hemliga.

– Det finns ingen som har tecknat ett avtal med ett elhandelsbolag som har en viss förbrukning som därmed har godkänt att det här är en förbrukning som hela övriga svenska folket ska ta del av, sa hon till TT tidigare i januari.

Buschs och Kristerssons klädval: ”Stockholmare norr om Gävle”