Socialförsäkringsministern Annika Strandhälls öde hängde på några få röster i riksdagen.
Men hon klarade sig – med tre rösters marginal.
På tisdagen, före omröstningen i riksdagen, träffades Konstitutionsutskottet, KU, för ett långt möte inför betänkandet. SvD erfar att en majoritet av ledamöterna vill pricka socialförsäkringsministern. Källor till Expressen har tidigare uppgett att någon form av prickning väntar.
Vice ordförande i KU: ”Ett oseriöst och oansvarigt politiskt spel”
SvD skriver vidare att kritiken kommer bli allvarlig. M, KD, SD och L, som låg bakom misstroendeförklaring, har med sina nio röster ”enats om huvuddragen”.
Hans Ekström (S), vice ordförande i KU menar att partierna försöker driva igenom en skrivelse som saknar faktaunderlag.

– Det är ett oseriöst och oansvarigt politiskt spel att försöka driva igenom en tendentiös text som bygger på spekulationer och insinuationer och som saknar stöd i utskottets faktaunderlag. Detta förslag kommer dessutom att sakna majoritet i riksdagens kammare, säger Hans Ekström.
Moderaterna: Strandhäll ljög om Begler i KU
S, MP, V och C har åtta röster i KU. Samtidigt kan Centerpartiet ställa sig bakom en prickning, enligt tidningen, vilket skulle innebära att tio av 17 ledamöter är för.
– Utskottets granskning är ännu inte klar. Vi möts igen i morgon (onsdag) förmiddag. Vi har fortfarande ambitionen att komma överens, säger Hans Ekström.
Det var den 16 maj som Moderaterna riktade misstroende mot Strandhäll, på grund av hennes agerande kring sparkandet av Försäkringskassans före detta generaldirektör Ann-Marie Begler. Enligt M sparkades Begler på politiska grunder i april i fjol – bara månader före valet – och man anklagar Strandhäll för att sen ha ljugit om händelsen i konstitutionsutskottet.
KD, SD och L har stämt in i kritiken.
Bakgrund: Detta har hänt – Moderaterna har väckt misstroende
Moderaterna väckte misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att de anser att hon avsatt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av politiska skäl och därefter ljugit om saken i KU.
KD, SD och L ställde sig bakom M:s misstroendeförklaring.
Eftersom V, MP och S inte stödde misstroendet var Centerpartiets beslut helt avgörande för Strandhälls politiska framtid.
I riksdagens konstitutionsutskott, KU, pågår samtidigt den formella granskningen av Strandhäll – och de kan som tidigast lämna preliminärt besked om de tänker ”pricka” henne på onsdagen, dagen efter omröstningen i riksdagen. Enligt Expressens källor väntar någon form av prickning.
I Sverige har det genom historien hållits totalt nio misstroendeomröstningar. Ingen har lett till att ett statsråd blivit avsatt.
Källa: TT, Expressen
Annika Strandhäll sitter kvar som minister
Tillsammans nådde de fyra partierna 172 röster när riksdagen på tisdagen röstade om misstroende mot Annika Strandhäll. För att fälla henne krävdes 175 röster.
113 riksdagsledamöter röstade mot misstroendet och 59 ledamöter avstod.
De som avstod från att rösta var Vänsterpartiet och Centerpartiet. C hade makten att avgöra Strandhälls öde och drog ut på sitt besked in i det längsta, men på måndagskvällen bekräftade partiet:
Alla deras 31 ledamöter skulle lägga ner sina röster.
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste vapnet riksdagen har och det måste man hantera ansvarsfullt. Vi tycker inte att skälen håller, sa Centerpartiets gruppchef Anders W Jonsson i Expressen TV på tisdagsmorgonen.
Han fortsatte:
– Kärnfrågan är om regeringen har rätt att förflytta en generaldirektör och vi tycker att regeringen ska ha den möjligheten.
Annika Strandhäll om M: Populistiskt och desperat
Efter omröstningen i riksdagen mötte Annika Strandhäll ett stort pressuppbåd. Hon säger att hon är glad att nu kunna fortsätta jobba.
– Jag kommer fortsätta mitt arbete som jag gjort under snart fem år. Försöka få till bättre pensioner, leverera schysstare ekonomisk familjepolitik, göra sjukförsäkringen tryggare och leverera en familjevecka.
Vad tycker du om Moderaternas agerande?
– Det är populistiskt och desperat men det får naturligtvis stå för dem. Nästa vecka kommer det finnas en KU-granskning på bordet.
Statsminister Stefan Löfven säger att han har fortsatt förtroende för Strandhäll. Han riktar samtidigt hårda ord mot M-ledaren Ulf Kristersson, efter att Kristersson sagt att Strandhälls agerande sänder signaler till myndighetschefer att ta politisk hänsyn och att det påminner om andra länder i Europa.
– Det är så ohederligt att dra paralleller till de här länderna. Han sjunker allt lägre, tyvärr. Det är klart att en regering ska kunna styra inriktningen på en myndighet. Det finns tillgängligt för alla vad som föregick beslutet att flytta på generaldirektören.
Ebba Busch Thors känga till Annie Lööf
Samtidigt har oppositionen reagerat starkt mot att Centerpartiet gav sitt stöd till Strandhäll.
KD-ledaren Ebba Busch Thor ger svidande kritik på Twitter:
”C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition”, skriver hon.
https://twitter.com/BuschEbba/status/1133254308160520193Hon utvecklar på Facebook:
”Man undrar vilken grad av socialdemokratiskt maktmissbruk som krävs för att det ska bli något tryck bakom Centerns påstådda nagel i ögat på Socialdemokraterna. Annie Lööf har gett frikort till regeringen Löfven”.
Annie Lööf svarar i Expressen TV:
– Jag har noterat att Ebba uttrycker sig på det sätter. Men ett parti som beskriver Centerpartiet som quislingar, en benprotes eller lydparti tar jag inte så allvarligt på, säger hon.
Ulf Kristersson om Strandhäll
Ulf Kristersson skriver på Facebook att Annika Strandhäll har ”missbrukat sin ställning som statsråd”.
”Det är anmärkningsvärt att Annika Strandhälls chef har låtit denna misskötsel pågå så länge. Och nu försöker landets statsminister dessutom reducera riksdagens beslut om förtroendet för Strandhäll till en fråga om ”hatsvansar” i sociala medier. Det är ett ovärdigt spel ägnat att ta bort fokus från den viktiga principiella frågan om statsförvaltningens integritet”, skriver han.