Förbundsordförande Johan Lindholm och de andra männen i Svenska Byggnadsarbetareförbundets styrelse satte på sig rosa så kallade "pussy hats" och lät ta en bild.
De rosa mössorna är en symbol för kampen för kvinnors rättigheter och slog igenom vid den stora kvinnomarschen i USA i januari och har sedan spridit sig över världen.
Byggnads styrelse publicerade bilden på sociala medier och skrev en debattartikel för SVT Nyheter om den respekt de känner för kvinnor som vågar bryta invanda könsmönster.
Blir kallade pajasar
Sedan smällde det till. På Facebook och Twitter hånades och förlöjligades bilden – mestadels av män. "Pajasar", "Förminskande”, "Ett hån", "Spola de förlöjligande fitthattarna" och “Direkt feltänkt" är bara några av de många negativa kommentarerna.
De positiva reaktionerna kommer mest från kvinnor. "Ett ljus i mörkret" och "Den solidariska gesten är fin" – men också några god råd om vad Byggnads kan göra konkret: "Få in fler tjejer på maktpositioner hos er. Lyft duktiga kvinnor i er bransch! Gör något för kvinnor som inte handlar om er."
I debattartikeln skriver Byggnadsstyrelsen att de vet att de kommer att "få utstå en del gliringar främst från andra män för att vi står här i våra rosa hemmastickade mössor".
"Gör massor konkret"
Johan Lindholm kommenterar:
– Folk får tycka vad de vill. Vi jobbar stenhårt med jämställdhetsfrågor och lägger mycket tid och resurser på att få en bransch som är välkomnande för alla.
Av 100 byggjobbare är bara en kvinna, men år 2022 är målet att det ska vara fem. "Grabbighet och gamla normer har fått många kvinnor och män att faktiskt välja bort oss, i alla led i branschen" skriver Byggnads i debattartikeln.
– Vi gör massor konkret. Jämställdhet ett av Byggnads prioriterade mål, men tydligen måste vi dra på oss rosa mössor för att någon ska fråga oss om det, säger Johan Lindholm.
LO har krävt kvotering i bolagsstyrelser - och så här säger Johan Lindholm om kvotering i förbundsstyrelser:
– Det är ett beslut som våra medlemmar få ta. Själv har jag inget emot det - all forskning visar på att mångfald är av godo.
DEBATT: Förändring kräver riktiga åtgärder – inte hemmastickade fitthattar