Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Burgerhaket Clock väcks till liv igen

Clockrestaurangerna fanns på många platser i Sverige, här i Stavsjö 1996.
Foto: Bertil Broman
Pommes var ett givet inslag även i Clocks menyer.
Foto: Jan Düsing
En av de klassiska restaurangerna.
Foto: Bernt Claesson
Hamburgerrestaurangen ägdes av staten.
Foto: Folke Hellberg

Någon som minns Clock hamburgare?

Den statligt ägda snabbmatskedjan gick i graven för många år sedan, men nu har en kvinna från Härnösand köpt varumärket för att börja konkurrera med McDonald's, Max och Burger King.

– Om allt går i lås hoppas vi kunna öppna inom ett år, säger ägaren Camilla Moliis till Sundsvalls Tidning. 

Snabbmatsnostalgiker minns klassiker som Big clock och baconburgaren med currydressing. Eller Big dream med ananas mellan bröden.

Clock var en hamburgerkedja som ägdes av svenska staten, någon som ter sig smått besynnerligt i dag. Den sista Clockrestaurangen stängdes 1999, men nu kan nya ställen vara på gång.

Börjar hemma i Härnösand

Varumärket har köpts av Camilla Moliis i Härnösand som planerar att etablera Clock i hemstaden till att börja med. Där avser man att öppna minst en Clockrestaurang som ska vara både hamburgerbar och coffee house, enligt ägaren.

Nästa steg blir att utveckla ett franchise-koncept som de stora kedjorna med  snabbmatsrestauranger överallt.

Fast där är man ju inte ännu.

https://www.instagram.com/p/BY227d2nEvS/?hl=en&taken-by=expressen

Öppnar inom ett år

– Vi har flera som visat intresse att gå in som aktieägare i bolaget, men har i nuläget inte klart med upplägget, säger Camilla Moliis till Sundsvalls Tidning.

Inom ett år ska Clock öppna igen om allt går vägen.

Enligt tidningen har Camilla Moliins köpt varumärket av den krögare som förra året planerade att öppna tre Clockrestauranger i Linköping.

Statliga hamburgare i elva år

Det var redan 1976 statliga Sveriges allmänna restaurangbolag (SARA) köpte en befintlig snabbmatkedja och utvecklade Clock. Möjligen som ett svar på att multinationella McDonald's öppnat sin första restaurang i Sverige tre år tidigare.


Clock var det svenska alternativet till amerikanska burgare. Dessutom ägt av staten de första elva åren.

Clock förblev i statens ägo fram till 1987 då företaget börsnoterades och blev privatägt. Men konkurrensen från de amerikanska jättarna McDonald's och Burger King var tuff. 1999 stängdes den sista Clockrestaurangen som låg i Norrköping.