Bulletin-profilen skickade sin ursäkt till fel adress

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Irena Pozar är chefredaktör för Veckorevyn och kolumnist i Expressen.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Per Gudmundson är ledarskribent på sajten Bulletin och har tidigare varit ledarskribent på Svenska dagbladet.
Foto: KD / KD
Per Gudmundson satt på anrika restaurang Tennstopet och drack öl när han twittrade ut sin tweet.
Foto: KRISTOFER SJÖGREN / EXPRESSEN 7000
Per Gudmundsons tweet som han sedan tog bort.

Bulletins ledarskribent Per Gudmundson, 51, skrev en tweet om chefredaktören och Expressen-krönikören Irena Pozar, 29, i vilken han påstod att opinionsjournalistiken i Sverige ”förlorat 20 till 50 iq-punkter”, och kopplade detta till invandring.

Inlägget har kritiserats hårt och Gudmundson säger att han har bett om ursäkt i ett mejl till Irena Pozar – som det visar sig att han har skickat till fel mejladress.

Per Gudmundson säger att han är på semester och att det är därför det är tyst från honom i sociala medier och på Bulletins sajt.

Bulletins högprofilerade ledarskribent Per Gudmundson satt på Tennstopet i Stockholm och drack öl när den uppmärksammade och hårt kritiserade tweeten skapades. I den skrev han bland annat: ”Jag är inte säker på att det har med invandringen att göra, men klivet från Stig Strömholm till Irena Pozar kan ändå diskuteras.”

Inlägget raderades efter en stund och Gudmundson skrev en ny tweet:

”Jag satt och surnade till över några öl, formulerade mig dumt, ber om ursäkt och stryker den tweeten. Beklagar”.

Attacken på Twitter gick dock inte obemärkt förbi.

Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn och kolumnist i Expressen, har inte mycket till övers för hans ursäktande tweet. I en krönika i Expressen reagerar hon skarpt på hans uttalanden.

”Det är ett grovt påhopp med rasbiologiska förtecken, på mig personligen men framförallt på Sveriges invandrarbefolkning. Gudmundson tar bort tweeten, ångrar formuleringen och beklagar. Han skyller det inträffade på att han ”surnat till efter några öl”.  Jag skyller på honom och alla andra som år efter år, medvetet och omedvetet, förflyttat gränser för hur vi i ett första steg tänker, och i ett andra steg uttrycker oss om människor”.

Hon skriver även:

 ”Det handlar om rasism, och det finns ingenting jag eller andra invandrare kan säga eller göra för att den ska försvinna”.

Irena Pozar kritiserar Per Gudmundson i skarpa ordalag i sin senaste krönika i Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Flera kritiker har också brännmärkt Per Gudmundson för hans inlägg. Själv är han ångerfull och ber om ursäkt.

– Jag har skrivit ett mejl till henne. En personlig ursäkt, helt enkelt. Det är inget skådespel. Jag kan förstå att hon reagerade, jag formulerade mig dumt och jag har bett om ursäkt för det. 

– Men att politiska motståndare försöker utnyttja pinsamheten är bara löjligt. Det var en tweet som jag raderade i samma stund. Men att DN Kultur trycker en halvsida där en kommunist ska ifrågasätta hela min yrkesgärning och försöker sätta mig i sammanhang med vår tids värsta mördare, det saknar proportioner.

Irena Pozar hade dock inte sett någon skriftlig ursäkt.

– När ska han ha skickat det? 

När Expressen kontaktade Per Gudmundson på nytt visade det sig att mejlet skickats fel och på onsdagskvällen nådde ursäkten till rätt mejladress.

 – Jag uppskattar att Per har tagit sig tid att skriva till mig. Om jag hade fått mejlet hade jag såklart inte skrivit att jag inte fått en personlig ursäkt, säger Irena Pozar. 

Kräver förklaring

- Per skriver att han betett sig som en idiot och sårat en medmänniska, det kan jag godta. Ibland blir det fel. Däremot saknar jag fortfarande en förklaring till innehållet i hans tweet. Det går inte att enkelt bara backa från ett sådant påhopp, speciellt eftersom det handlar om invandrare som grupp. Det är inte bara upp till mig att godta hans ursäkt.  

Gudmundsons ursäkt - ord för ord

Jag vill be dig om ursäkt.

Jag är ledsen för vad jag ställt till med genom att uttrycka mig som en idiot, och mest av allt för att ha sårat en medmänniska.

Du ska inte behöva stå ut med oförskämdheter.

Per Gudmundson

Idéhistorikern Sven-Eric Liedman ger Per Gudmundson skarp kritik på DN Kultur för tweeten om Irena Pozar.

Per Gudmundson säger att han nu befinner sig på semester.

Inte avstängd?

- Nej. 

Twitterförbud?

– Nej, det har jag inte fått.

Vad det inte en dundertabbe att sitta och skriva så här onykter?

– Jätteklantigt. Och ironiskt eftersom jag hade lyssnat på Expressens mediepodd ”Lägg ut” i torsdags där redaktionschefen Magnus Alselind och kulturchefen Karin Olsson hade ett mycket bra samtal om hur man ska föra sig i sociala medier. Och så kliver jag själv i klaveret på lördagskvällen.

Per Gudmundson kallar tweeten för ”ett misslyckat skämt”.

Hur mycket drack du?

– Det får du fråga Tennstopet.

Per Gudmundson har tidigare hamnat i blåsväder när det gäller inlägg på Twitter. Hösten 2015 använde han ordet ”asylshopping” i en tweet som han senare raderade. Och efter en tid förkunnande han att han lämnade Twitter.

– Jag kommer att ha kvar mitt Facebook-konto. Men Twitterkontot öppnade jag av ett misstag när jag behövde göra en omvärldsanalytisk tjänst. Det har varit bråk och avsiktliga missförstånd hela tiden så nu lämnar jag, sa han den gången till branschtidningen Resumé. 

FOTNOT: Stig Strömholm är författare, litteraturkritiker, professor emeritus i civilrätt och före detta rektor för Uppsala universitet.