Var pengar från entreprenören Pia Ribbhammar, 72, ett lån eller en gåva till nyhetssajten? Eller inte alls till Bulletin?
– Bulletin har inte mottagit några medel från Ribbhammar. Bulletin är heller inte på obestånd, sa Bulletins advokat Jens Tillqvist i sal 27 i Stockholms tingsrätt i förra veckan.
Grunden för förhandlingen i domstolen var en konkursansökan från Pia Ribbhammar, från Dalby utanför Lund.
Pia Ribbhammar hade begärt nyhetssajten Bulletin i konkurs eftersom hon inte fått tillbaka den miljon hon lånat ut till företaget. Och nu på fredagsförmiddagen slår tingsrätten fast att nyhetssajten ska försättas i konkurs.
Direkt efter konkursbeskedet gick medgrundaren och ägaren, nationalekonomen Tino Sanandaji, som även är företagets styrelseordförande, till sin dator.
– Jag betalade in den miljon som Pia Ribbhammar anser att vi är skyldig henne. Nu när grunden för skulden är borta kommer vi att överklaga konkursbeslutet. Vi måste vi bevisa att vi övrigt inte är på obestånd. Lyckas vi med det så kommer konkursbeslutet inte vinna laga kraft.
Var kommer pengarna ifrån?
– Vi hade pengar på kontot. Långt över en miljon.
Tino Sanandaji säger att han är hoppfull om Bulletins framtid, trots alla ekonomiska problem och interna strider.
– Sista akten i Bulletins historia är inte skriven.

På Bulletins redaktion rådde förvirring efter konkursbeskedet.
– Stämningen är både förvirrad och pressad. Det enda vi på golvet kan göra är att jobba som vanligt och invänta besked, säger Per Gudmundson, ansvarig utgivare för Bulletin.

Det var sommaren 2021 som Pia Ribbhammar var en av 21 inbjudna gäster på investerarmiddag för att dra in pengar till nyhetssajten.
”...sätta vänsteraktivisterna på plats”
Drygt en vecka senare gick hon också in med en miljon kronor och skrev i ett mejl till dåvarande styrelseordföranden, managementkonsulten Atta Tarki, storägaren Pontus Tholin och nuvarande styrelseordföranden Tino Sanandaji:
”Hejsan ni unga entreprenörer. Jag har gillat affärer och risktagande all over i hela mitt liv. Lyckats bra o i dag har jag satsat 1/10 av mitt hopknåpta [kapital, red. anm]. Jättekul att få vara med o bygga nytt o sätta vänsteraktivisterna på plats. Varm kram till er alla”.
Pengarna skulle vara ett lån och ett skuldbrev upprättades, vilket undertecknades av Pontus Tholin.
Enligt skuldebrevet skulle pengarna betalas tillbaka 21 december förra året.
Inga pengar kom och i slutet av januari begärde Pia Ribbhammar Bulletin i konkurs.
Men Bulletins advokat Jens Tillqvist invände vid förra veckans konkursförhandling att Tholin inte var ensam behörig firmatecknare.
Dessutom kom överraskningen i rättssalen att miljonen inte hade getts till Bulletin. Pia Ribbhammar hade överfört miljonen till Neovista Ventures AB, Bulletins ägarbolag.
– Bulletin har inte mottagit några medel från Ribbhammar. Bulletin är heller inte på obestånd, sa Jens Tillqvist och menade att konkursansökan skulle avvisas.
”Rör sig om en förfallen fordran”
Men allt var inte kristallklart.
– Det är uppenbart ogrundade invändningar som företaget gör. Bolaget är på obestånd, sa juristen Liselott Martynenko Agerlid, 53, med Pia Ribbhammar intill sig i rättssalen och även uppbackad av veteranen bland Sveriges konkursadvokater, Rolf Åbjörnsson, 80, vid bordet.
Liselott Martynenko Agerlid, som är ombud för Ribbhammar, höll fast vid ståndpunkten:
– Det här rör sig om en klar, förfallen fordran för att upprepa ”det råder inget tvivel om den här fordran”.
Bulletins advokat Jens Tillqvist när han argumenterade för att konkursansökan skulle avvisas:
– Det är alltså inte Bulletin som tar emot pengarna från investerarna utan ett annat bolag som har intressegemenskap med Bulletin. Tanken med de här medlen var att de skulle omvandlas till ägande i Bulletin.
Bulletin: ”Pia skänkte en miljon”
Bulletins styrelseordförande Tino Sanandaji har tidigare uppgett för Expressen att Pia Ribbhammar skänkt en miljon till tidningen.
”Förra året skänkte Pia en miljon kronor till Bulletin, det var först otydligt om hon skulle köpa aktier eller en konvertibel, någon dokumentation upprättades inte utan pengarna skickades in och det bekräftades inför vittnen vara en donation”, skrev han i ett mejl.
– Är det så att Pia inte står vid sitt ord att det är en donation så är hon välkommen att ta kontakt med Tino, sa Jens Tillqvist i rättssalen och tittade över bordet mot motparten.
Stockholms tingsrätt skriver i sitt beslut att det faktum att Pia Ribbhammar betalde in miljonen till Bulletins moderbolag Neovista, och inte till Bulletin, inte påverkar bedömningen.
” Det är Bulletin som är avtalspart och låntagare, skriver rådman Tor Källén i beslutet.
Domstolens beslut att försätta Bulletin i konkurs kan överklagas inom tre veckor.