Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bränslepriser och smitta skapar äggbrist i USA

Nyligen återkallades en stor mängd ägg i Sverige efter larm om salmonella.
Det är äggbrist på flera håll i USA – och där de går att hitta är priserna skyhöga.
Foto: John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
Utbrott av fågelinfluensa och ökade bränslekostnader har lett till att ägg snarast blivit en svåråtkomlig lyxprodukt.
Foto: Erin Hooley / TT NYHETSBYRÅN

Det är äggbrist på flera håll i USA – och där de går att hitta är priserna skyhöga.

Utbrott av fågelinfluensa och ökade bränslekostnader har lett till att livsmedlet snarast blivit en svåråtkomlig lyxprodukt, skriver New York Times.

På livsmedelbutiker i centrala New York ekar hyllor där ägg för 3 dollar tidigare stått nu tomma, kvar finns ett par kartonger ägg från frigående höns för nästan det dubbla priset.  En skylt på kyldisken informerar att varje kund får köpa max 2 kartonger ”på grund av en rikstäckande brist på ägg”, skriver New York Times. 

Den största anledningen bakom den nationella äggkrisen och de stigande äggpriserna är ett stort utbrott av fågelinfluensa som drabbat mer än 57 miljoner fåglar runtom i USA.

Eftersom att viruset är extremt smittsamt, och snabbt sprider sig från en smittad fågel till hela flockar, har mer än 44 miljoner höns avlivats sedan februari 2022, enligt det amerikanska jordbruksdepartementet.

När anläggningarna sanerats på viruset och sedan fyllts på med friska värphöns tar det fyra till fem månader för dem att lägga samma mängd ägg som tidigare.

Stigande priser bidrar till äggbristen

Men det är inte bara fågelinfluensan som bidragit till äggkrisen. Enligt Emily Metz, vd för American Egg Board, har ökade kostnader för bränsle, foder och förpackningar också bidragit till att äggen både blir färre och dyrare.

Det har lett till att lokala medier i hela landet rapporterar om äggbrist. Och där det inte är brist, är prisökningen märkbar. Snittpriset för ett dussin ägg som i början av 2022 var 1,30 dollar har nu ökat till 3,59. 

En stor ökning av fågelinfluensa har även noterats på flera andra håll i världen. Under det senaste året har smittspridningen i Europa varit förödande, bara inom EU har länder drabbats av 2500 enskilda fall av smittan.

Salmonellalarm – ägg återkallas på bred front:

Ica, Coop, Garant och Kronägg tvingas agera efter larm om salmonella.