Bråket om Babblarna över – klippen blir kvar på Youtube

Babblarna har varit föremål för en rättstvist.

Storbråket om den populära barnserien ”Babblarna” har fått en upplösning.

Arbetsdomstolen ger Hatten förlag rätt i tvisten med illustratören Ola Schubert – vilket innebär att klippen blir kvar på Youtube. 

”Babblarna” har blivit en frälsande kraft för stressade småbarnsföräldrar. Klippen på de färggranna figurerna har renderat över en halv miljard visningar på Youtube – men i kölvattnet till succén uppstod en hetsig konflikt om vem som äger rättigheterna till Dodo, Didi och resten. 

Illustratören Ola Schubert fick Youtube att tillfälligt plocka ner filmerna, och förlaget Hatten förlag valde att stämma honom som motreplik. 

Bråket om Babblarna avgjort

Nu har Arbetsdomstolen kommit med ett beslut i frågan. 

”Arbetsdomstolen har kommit fram till att illustratören utan att protestera medverkat till företagets förfoganden över figurerna på ett sådant sätt att företaget får anses ha förvärvat förfoganderätten. Enligt Arbetsdomstolen kunde illustratören också förutse vad företaget skulle göra med de illustrationer han gjorde under sin anställning. Därför vann arbetsgivarsidan. Illustratören döms också att betala över två och en halv miljoner kronor i rättegångskostnader”, skriver Arbetsdomstolen i ett uttalande. 

Anneli Tisell, vd och grundare av Hatten förlag, har kommenterat saken i ett pressmeddelande. 

– Det känns otroligt skönt att få bekräftat att Hatten har upphovsrätten till Babblarna. Nu kan vi fokusera helt på att utveckla Babblarna och hjälpa barn i deras språkutveckling, säger Tisell. 

”Vill få ett avtal”

– Ola Schubert har genom åren fått en bra ersättning för sitt arbete, helt enligt våra överenskommelser. Domen bekräftar att företag kan anlita kreatörer och veta att man äger rättigheterna till det man investerar i. Det är bra för både företag och kreatörer. 

Bråket uppstod 2017, när Hatten förlag och Schubert skulle förhandla fram ett nytt royaltyavtal. 

– Det känns som om de vill skrämma 500 000 småbarnsföräldrar med att jag är den onda personen. Men det enda jag vill är att få ett royaltyavtal. Och vill Hatten inte skriva ett avtal, då får de inte använda mina saker. Det är förlaget som håller yxan över sitt eget huvud, sa Schubert till Aftonbladet i vår.