Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undantaget – här skjuter bostadspriserna i höjden

Malmö – starkast prisutveckling i Sverige.

Bostadsmarknaden har inte hämtat sig efter höstens prisfall, som bäst går den i sidled.

– Vi märker hur amorteringskravet gör att de som vill köpa bostad försöker tillfredsställa sina behov med en mindre budget på ett sätt som blir allt svårare, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Men Malmö utgör ett undantag.

Bostadspriserna i Sverige steg 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,5 procent.

Det visar Valueguards HOX-index, som publiceras i dag.

Bostadspriserna har stigit 1,0 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,0 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad och ökade 0,6 procent säsongsrensat. Villapriserna steg 0,2 procent och ökade 0,5 procent efter säsongsjustering.

Malmö utgör ett undantag – här har priserna stigit med 2,6 procent senaste månaden.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,9 procent.


LÄS MER: Priserna på bostäder fortsätter svagt ner i Stockholm 

Måttlig återhämtning sedan fallet

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 7,1 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2,0 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att efter höstens nedgång på bostadsmarknaden har återhämtningen på bostadsmarknaden varit måttlig, med en mestadels sidledsgående marknad.

"Detta gäller särskilt i huvudstaden, där vi inte sett någon återhämtning alls. Det var också där höstens nedgång var djupast", skriver Valueguard.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommenterar att bostadspriserna står och stampar, men där Malmö avviker med prisuppgångar. Villor i Malmö sticker ut genom att ha stigit i pris under det senaste året.

Fotnot: HOX är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.