Tröttnade på Hemnet – mäklare startar ny sajt

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Foto: DINA PENGAR
Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, intervjuas av Alexander Klaar i Dina Pengars tv-magasin.

Flera mäklarna har tröttnat på Hemnet och lanserar en egen bostadssajt om några veckor.

– På sikt hoppas vi inte behöva annonsera på två sajter, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Se kvällens avsnitt av Expressens privatekomiska magasin Dina Pengar här.

Det är mäklarna Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, Skandia Mäklarna, Mäklarhuset, Husman Hagberg, ERA och Mäklarringen som går samman för att utmana Hemnet som man menar blivit för dyrt.

– Hemnet är en sajt som fungerar väl, men för några år sen blev Hemnet uppköpta av amerikanska riskkapitalister som självklart vill maximera vinsten. Då har vi reagerat i branschen över att man nu har höjt priserna med i snitt 200% på bara några år, säger Marcus Svanberg.

Drabbar det här kunderna?

– Vi märker att kunderna börjar klaga hos mäklarna att det här börjar bli dyrt. Fler vill att mäklarna ska baka in det här i mäklararvodet och då börjar det erodera mäklarna marginaler.

Bomero kommer lanseras inom några veckor. Förutom att vara ett billigare alternativ ska man locka säljare och köpare genom att erbjuda fler marknader.

– Det är väldigt många svenskar som är intresserade av bostäder i Spanien, Portugal och andra soliga länder. man vill gärna hitta de bostäderna på ett samlat sätt.

Även kommande objekt från mäklarna ska man kunna hitta hos utmanaren.

– Tittar vi på oss själva så har vi tusentals objekt som väntar på att publiceras på Hemnet.  Den typen av bostäder kommer vi också att ge förtur att publicera på Bomero. Så vi kommer att ha bostäder på Bomero som man inte kommer hitta på Hemnet.

Ni är sju mäklarna bakom Bomero, en minoritet, hur svårt kommer det varat att locka kunder till en mindre sajt?

– Vi utgör ungefär en tredjedel av bostadsmarknaden och vi hoppas att vi får med fler. Sajten kommer att vara öppen för alla att annonsera på. Vi räknar ganska snabbt på att ha ett stort utbud med praktiskt taget det mesta på marknaden.

Kommer säljare vilja var hos er och inte hos Hemnet?

Vi kommer även inledningsvis råda våra kunder att fortsätta annonsera på Hemnet under en övergångsperiod. På sikt hoppas vi inte behöva annonsera på två sajter.