Räntan höjs av Riksbanken – för första gången på sju år

Riksbankschefen Stefan Ingves på sitt kontor i centrala Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken meddelar att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Sveriges riksbank på Brunkebergstorget i Stockholm.
Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Experterna var osäkra in i det längsta om det skulle bli en höjning av reporäntan eller inte.

Men nu höjer Riksbanken – för första gången på sju år – med 0,25 procentenheter.

– Vi trampar inte på bromsen, vi lättar lite på gasen, säger Riksbankens chef Stefan Ingves.

Efter beskedet dök Stockholmsbörsen.

I februari 2015 införde Riksbanken för första gången negativ reporänta i Sverige, då man sänkte den från 0 till minus 0,10 procent. Ett år senare sänktes den till minus 0,5 procent och där har den legat sen dess.

På torsdagsmorgonen kom Riksbankens nya pennigpolitiska besked: 

Räntan höjs – för första gången på sju år.

Det blir som väntat till minus 0,25 procent, alltså en höjning med 25 punkter eller 0,25 procentenheter.

– Detta innebär inte att vi trampar på bromsen utan att vi lättar lite på gasen. Penningpolitiken kommer fortsatt att vara mycket expansiv, säger riksbankschefen Stefan Ingves under en presskonferens.

Riksbanken om beskedet

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken:

”I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något. Riksbankens direktion har därför beslutat att höja reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent”.

https://twitter.com/BergqvistRobert/status/1075672016664084480

Det ser dock ut som att en ny ökning kommer att dröja. Riksbanken skriver att nästa höjning först kommer att ske under andra halvåret 2019.

Därefter väntar två räntehöjningar per år, enligt Stefan Ingves.

Riksbanken skriver vidare att ränteläget – som är fortsatt lågt – bidrar till att öka riskerna för de svenska hushållens stigande skulder.

https://twitter.com/JockeBornold/status/1075671041459015680

”Samtidigt kvarstår de grundläggande orsakerna till att skuldsättningen blivit hög. För att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar är det angeläget att åtgärder vidtas inom bostadspolitiken och skattepolitiken och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt”.

Experterna om bolåneräntorna

Räntebeskedet kan få betydelse för svenskarna bolåneräntor. Frågar man experter så säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea:

– Jag tror att man kommer att höja bostadsräntorna men inte lika mycket som reporäntan. Någonstans mellan tio och femton punkter skulle jag gissa.


LÄS MER: Inför räntebeskedet: ”Inget att förlora på att binda boräntan” 


Winsth fortsätter:

– Blir det bara en räntehöjning blir det ingen stor dramatik men i vilket fall som helst tror jag att det är klokt för hushållen att fundera över att vi går in i en avmattning. Det kommer att vara lite sämre förutsättningar, börsen kanske gungar till, det är osäkert på bostadsmarknaden och så vidare.

Hon säger att det för hushåll med små marginaler kan vara attraktivt att binda bolånen.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger att höjningen kommer att slå igenom direkt på de korta räntebanorna, alltså rörlig ränta:

– Men ingen tror att räntan kommer att sticka i väg så snabbt. Det kommer att bli dyrare för dem som har rörligt men från en väldigt låg nivå, säger hon.

Expressens ekonomireporter Frida Bratt säger att bankerna troligtvis kommer att höja sina bolåneräntor men inte lika mycket som reporäntan.

– Men det bör hushållen klara av. Den här enda räntehöjningen bör inte påverka bostadsmarknaden särskilt mycket.


LÄS MER: Frida Bratt: Ingves kunde inte backa 

Osäkert om Riksbankens räntebesked

Om det skulle bli en höjning för första gången på flera år eller inte var osäkert.

I en Reuters-sammanställning svarade tio av de tillfrågade att de trodde på en oförändrad ränta, medan fem trodde på en höjning enligt TT.

Bland annat Danske Bank gjorde bedömningen att det är dags för en höjning, medan SBAB inte trodde på en höjning.När beskedet kom vid 09.30 dök också Stockholmsbörsen, som redan hade stördykt i öppningen. Tio minuter efter beskedet, vid 09.40, låg börsen på nästan två procent minus.

https://twitter.com/Tor_Borg/status/1075671715659821057

Annika Winsth på Nordea säger att hon tycker att det är ”lite beklagligt” för marknaden att det var så osäkert inför decemberbeskedet.

– Andra centralbanker är tydliga med vad de ska göra och när de sen gör det är det inga stora reaktioner men nu hade vi inte en aning.

Det nya beslutet om reporäntan tillämpas från och med den 9 januari 2019.