Oron för höjd ränta – experternas bästa råd

Fler överväga binda sina lån. Men när är rätt läge att göra det?
Binda räntan eller fortsätta rörligt? Det är nu beslut bör fattas.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Boendeekonomen Claudia Wörmann: Ta med dig räntan från din bank och kolla vad du kan få hos andra.
Foto: ©2012 Fotograf Håkan Moberg / ©2012 FOTOGRAF HÅKAN MOBERG ? HELIOSGATAN 11 ? 120

Hotet om höjda räntor står för dörren och fler övervägar att binda lånen.

Nu gäller det att rannsaka sig själv för att göra rätt val – och att våga vara tuff.

Det finns ränteknep som gör att du kan spara pengar.

– Om du får en bra ränta hos din vanliga bank kan du ta med dig det erbjudandet till nästa bank och se vad som händer, säger boendeekonomen Claudia Wörmann.

Bedömare frågar sig om räntebotten är nådd och oron växer på bostadsmarknaden. Dags att binda bolånen eller inte?

Swedbanks privatekonom Arturo Arques kan ana en förändring och berättar att fler personer funderar på att binda sina lån, framför allt bostadsrättsinnehavarna. Han tycker sig se en ökad medvetenhet bland lånetagarna.

– Den dagen det står stora löpsedlar att inflationen tagit fart och det är dags att binda lånen har räntan förmodligen redan gått upp.


LÄS MER: Svenskar stor på stigande bopriser 2017


En räntehöjning med 2-3 procentenheter skulle slå hårt mot många, anser Arturo Arques.

Han pekar på ett exempel från SVT, som illustrerade med en normalstor trea i Sundbyberg, där belåningsgraden låg på 70 procent.

– Om räntan går från 1,5 till 4,5 skulle boendekostnaden fördubblas och det tror jag inte alla hushåll är medvetna om.

SBAB har gått ut med en kampanj som fått fler att välja bundet. Bankens chefekonom Tor Borg menar att många ser det här som ett bra tillfälle att låsa in räntan på en låg nivå.

Kommer valet av bundet att hålla i sig? 

– Det tror jag. Jag tror inte att hälften kommer att välja bundet när den här kampanjräntan försvinner men jag tror det sannolikt kommer var fler än tidigare, säger Tor Borg.

Ränteavdraget en källa till oro

Samtidigt späs nervositeten på mot bakgrunden av att flera partier flaggat för att trappa ned räntavdraget. I en färsk undersökning från Bostadsrätterna och analysföretaget United Minds uppger många att de skulle dra ned på både sparande och amortering om ränteavdraget avskaffades. Andra frukar att de skulle få lämna sina hem.


LÄS MER: Detta händer om ränteavdraget slopas


– Jag tror att regeringen har beredskap för att sjösätta detta, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, som dock inte tror att några beslut tas innan riksdagsvalet 2018.

Swedbanks Arturo Arques tycker sig även se att förmågan och möjligheten till amortering finns där – men att viljan saknas.

– Om olyckan är framme och det händer något på finansmarknaden så att räntan går upp finns förmodligen viljan, men kanske inte förmågan att amortera.

Se till att vara räntesmart

Det finns ränteknep att ta till som i förlängningen sparar pengar för den enskilde låntagaren.

Arturo Arques pekar på vikten av att tänka efter, budgetera och se över hur räntekänslig du är för att hitta en sund och hållbar ekonomi.

– Sen om man landar i att ligga kvar med rörligt eller inte är inte det viktiga, det viktiga är att man gjort ett medvetet val, säger han.


LÄS MER: Rekordsvårt att få bostad i Stockholm


Claudia Wörmann, som är boendeekonom på SBAB, menar att räntevalet till stor del handlar om vilken typ av person du är. Rörlig ränta är lite billigare, men du kanske vill betala lite extra för att känna dig tryggare.

Ett alternativ är att låsa hela eller delar av lånet för att minska riskerna.

Claudia Wörmann uppmanar dig att ta lånen på allvar och att vara tuff i dina förhandlingar när det är möjligt.

– Om du har din vanliga bank och får en bra ränta kan du ta med dig det erbjudandet till nästa bank och se vad som händer.

Rörligt och bundet

Rörlig ränta innebär att räntesatsen ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. En fast ränta är densamma under hela räntebindningsperioden. Bunden ränta kan passa sig om du tror att den rörliga räntan kommer att sticka i väg, och vill veta hur mycket du kommer att betala. Tror du på fortsatt låg ränta kan rörligt vara ett alternativ.

Räntetips

• Vem är du och hur ser din livssituation ut? Är det viktigt för dig och din ekonomi att veta hur mycket du ska betala varje månad? Då kan det vara säkrare, men kanske lite dyrare, att binda ditt lån.

• Om du ska flytta får du betala lånen om du löser dem i förväg. Då kan det vara bättre att välja rörligt.

• Jämför erbjudandena. Finns det en annan bank som kan erbjuda dig ett bättre lån? Jämförelsetjänster som Compricer eller Konsumenternas kan hjälpa dig på vägen. Hur stor rabatt du får beror på lånets storlek, hur hög din belåning är och hur din kreditvärdighet ser ut.

• Du kan dela upp lånet med olika bindningstider - då sprider du risken. En variant är att lägga en del av lånet med rörlig ränta och en eller flera delar med olika bundna löptider. Då behöver du inte lägga om lånets bundna delar vid samma tidpunkt, exempelvis i ett ränteläge då boräntorna är höga.

• Skapa räntebuffert. Har du lån med rörlig ränta är det bra att varje månad sätta av ett belopp som är ca 2–3% högre än den rörliga räntan du betalar. Då anpassar du din ekonomi för att klara högre räntekostnader samtidigt som du bygger upp ett buffertsparande

• Det är alltid bra att ha koll på räntan rör sig speciellt om du planerar att binda din ränta.

Källa: Claudia Wörmann/SBAB/Konsumenteras.se/Swedbank