Smällen mot bostadsrätter – kan förlora halv miljon i värde

HSB liksom SBC Sveriges Bostadsrättscentrum och Allabrf.se varnar för utvecklingen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT NYHETSB
Södermalm, Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Höjda räntor och inflation tvingar bostadsrättföreningar att höja sina avgifter. 

En tusenlapps höjning kan betyda en värdeminskning på en halv miljon kronor för en bostadsrätt, skriver DN.

– Höjda borättsavgifter kommer definitivt att slå mot priset på borätterna, säger Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson, till tidningen.

Var fjärde av Sveriges omkring 27 000 bostadsrättföreningar kan tvingas att höja månadsavgifterna – med uppemot 40 procent.

Anledningen till det stavas framför allt höjda räntor och inflationen. 

Höjda månadsavgifter påverkar naturligtvis de boende. Men det riskerar också att skapa kraftiga värdeminskningar, enligt Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson.

– Många bostadsköpare är inte så intresserade eller kunniga i att analysera bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Inte heller är de höjda privata driftskostnaderna för boendet särskilt viktiga för lägenhetsköpare. Höjs däremot månadsavgifterna så korrelerar det direkt med hur mycket en bostadsköpare kan låna. Höjda borättsavgifter kommer definitivt att slå mot priset på borätterna, säger Johan Nordenfelt till DN.

Han exemplifierar med en situation där bankräntan hamnat på runt 3,5 procent eller 2,45 procent netto för köparen efter ränteavdrag.

”Värdet kan sjunka med en halv miljon”

– Höjs avgiften med cirka en tusenlapp innebär det att bostadsrättens värde kan sjunka med en halv miljon kronor. En tusenlapp i höjd avgift motsvarar nettokostnaden för att låna en halv miljon kronor till 2 procentenheters högre ränta, säger Johan Nordenfelt.

HSB liksom SBC Sveriges Bostadsrättscentrum och Allabrf.se varnar för utvecklingen.

Enligt HSB-Stockholm, där 600 av knappa 4 000 av HSB:s föreningar ingår, oroar också höjda driftskostnader. De har ökat med 15 procent de senaste fem åren. Dessutom har skuldsättningen för hundratals bostadsrättsföreningar ökat under samma period.

För de bostadsrättsföreningar där ekonomin är god förväntas få behöva höja avgifterna, skriver DN.