Det är många som passar på och hyr ut sin bostad under toppmånaderna i sommar. Och det kan ge ett rejält klirr i kassan - speciellt om du har din bostad eller fritidshus på en attraktiv adress för sommarturister. Detsamma gäller vintertid på ställen som Sälen och Åre-regionen.
Airbnb-fällan när du hyr ut bostaden
Sedan några år har Skatteverket haft extra koll på privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Skattegranskarna har också upptäckt åtskilliga fall där uthyrarna missat eller struntat i att deklarera inkomsterna.
– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.
Skattefällorna när du hyr ut bostaden
För att inte gå i skattefällorna måste dina hyresinkomster ligga under en viss gräns.
Den som tjänar mindre än 40 000 kronor på att tillfälligt hyra ut behöver inte betala någon skatt på inkomsten. Men om du tjänar men ska uthyrningen deklareras. Hyresinkomster över fribeloppet 40 000 kronor beskattas med 30 procent.
Om du hur ut din lägenhet som är en privatbostad är schablonavdraget 40 000 kronor. Inkomster under 40 000 kronor behöver alltså inte tas upp i deklarationen. Viktigt att veta är att summan gäller efter avdrag för den egna hyran.
För småhus gäller lite annorlunda regler. Schablonavdraget är 40 000 kronor och ett avdrag på 20 procent av bruttointäkterna. Men du får däremot inte göra avdrag för egna kostnader för huset eller uthyrningen. Inkomster som överstiger schablonavdragen ska tas upp och redovisas som inkomst av kapital i deklarationen nästa år. Skatten blir 30 procent av den vinst du gör på uthyrningen.

Något annat som du måste tänka på. Om du anlitar ett förmedlingsföretag så behöver det exempelvis klargöras vem som är egentlig hyresvärd, om det är du eller företaget. Hyr du ut tillfällig logi till olika hyresgäster mer än 16 veckor och omsättningen är över 50 000 kronor under ett år då gäller det att se upp. Då blir nämligen uthyrningen momspliktig.
Vad är de vanliga felen som folk gör?
– Dels att man inte känner till när det blir skattepliktigt, att det finns den här gränsen på 40 000 kronor, dels att det är ett avsteg från hur vi vanligtvis hanterar deklarationsuppgifter där det mesta är förtryckt. Här finns det inget sånt stöd, säger Anna Sjöberg.
- Om man håller sig under gränsen 40 000 är det alltid skattefritt. Hyr man ut för mer än de 40 000 kronorna kan det kanske vara bra att spara lite pengar till deklarationen nästa år.
Bor du i en lägenhet eller bostadsrättsförening finns det ytterligare en sak att hålla i minnet.
– Förutom att ha koll på skatteregler behöver den som hyr ut förstås även ha tillstånd från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening, uppger Johan Schauman, deklarationsexpert på myndighetens hemsida.
På Skatteverkets hemsida finns alla detaljer kring regelverket för uthyrning.
