Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankernas marginaler på våra bolån minskar något

Bankernas bolånemarginaler fortsätter neråt.

Från 1,42 till 1,37 procentenheter.

Det visar siffror som Finansinspektionen (FI) publicerar i dag.

– Bankernas upplåningskostnader ökade under fjärde kvartalet, eftersom marknadsräntorna steg på förväntningar om en räntehöjning från Riksbanken. Det är den stora anledningen till att bruttomarginalen minskar något, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Finansinspektionen publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal. Det är led i att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Ökad insyn minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i.

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,37 procent i december. I slutet av det förra kvartalet, i september, var bolånemarginalen 1,42 procent.

Marginaler på bolån har vuxit sedan finanskrisen för tio år sedan. Toppnoteringarna kring årsskiftet 2017 låg på 1,71 procentenheter.

Bankerna höga marginaler har fått massiv kritik från privatekonomer och intresseorganisationer.

Lägsta sedan sommaren 2014

1,37 procentenheter är fortfarande en historiskt hög siffra, men samtidigt den lägsta sedan sommaren 2014.

Så här har marginalerna ändrats sedan 2002:


Finansinspektionen noterar att oförändrade utlåningsräntor och högre finansieringskostnader förklarar den lägre bruttomarginalen för fjärde kvartalet.

Från toppnoteringen i december 2017, då bolånemarginalen var 1,71 procent, hade bruttomarginalen minskat med 34 punkter under fjärde kvartalet 2019.

FI konstaterar dock att marginalen på bolån ändå är hög, vilket visar att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenterna.

Frida Bratt: Fortsatt läge att förhandla

– Som vi alla vet kompenserade sig de stora spelarna gott och väl för Riksbankens höjning i slutet av december, och effekterna från dessa höjningar lär synas först under första kvartalet, kommenterar Frida Bratt på Nordnet.

Flera storbanker skriver om pressade marginaler i sina senaste kvartalsrapporter.

– Samtidigt vittnade flera vd:ar om att man hellre vill locka kunder med annat än pris så  man kan ha alla sina privatekonomirelaterade tjänster samlade på ett ställe. säger Frida Bratt.

Därför, menar hon, finns det fortfarande utrymme att förhandla. 

– Det finns tusenlappar att spara för den som utnyttjar läget. Mitt tips är att kolla snitträntorna på jämförelsesajter. Kolla vad du kan få för ränta och gör sedan klart för din nuvarande bank att du är beredd att flytta om inte villkoren är bra, säger Frida Bratt och poängterar:

 – Det är inte värt att flytta med hela sin pension till sämre villkor för några punkters lägre bolåneränta, exempelvis. Och de som ligger lågt med sin bolåneränta kan ha höga avgifter på andra håll. Kolla alltid vad ett bankbyte innebär för hela din ekonomi. 

TV: ”Bankerna har otroligt höga marginaler”