Så prutar du ner bolåneräntan hos banken

Hör Di:s privatekonomiska reporter tipsa om hur du ska förhandla med banken för att få så låg bolåneränta som möjligt.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Att pruta ner sin bolåneränta kan vara en utmaning. I nya avsnittet av Di Bostad tipsar Di:s privatekonomiska reporter om hur du ska gå tillväga för att lyckas. 

I dag ligger snitträntan för bolån på omkring 1,5 procent. Men det är långt ifrån alla som har den räntan.

För även om dagens styrränta möjliggör för en generellt låg bolåneränta, så är det individens privatekonomi som i mångt och mycket styr vad den exakta räntesatsen blir. 

Stort förhandlingsutrymme

– Det första du ska göra när du söker bolån är att kontakta flera banker, säger Jenny Petersson till Di Bostad. 

Genom att kontakta flera olika banker så får du inte bara en bättre uppfattning om vilka villkor som är mest rimliga, utan kan dessutom ställa bankerna mot varandra, förklarar hon. 

– Nästa sak är att hålla koll på listräntor och genomsnittsräntor, säger Jenny Petersson. 

Listräntan ligger ofta på över två procent och är det första du ser när du går i på bankens hemsida. Genomsnittsräntan däremot talar om genomsnittet på räntorna som nya låntagare beviljats och som gamla låntagare omförhandlat under de senaste månaderna. Även detta hittar du på bankens hemsida.

– I verkligheten är det ju ingen som har listräntan, så här finns det ju ett stort förhandlingsutrymme att peka på genomsnittsräntan ifall bankerna föreslår en högre räntesats.

Se hela intervjun ovan med Jenny Petersson för fler tips om vad du ska tänka på när du förhandlar med banken om bolåneräntan.

Se hela programmet där vi även pratar om hur bra avkastning din bostad ger jämfört med börsen.