Stockholm är känt för sin tuffa bostadsmarknad och den som vill ha en studentbostad får vara beredd att ge sig till tåls. Ingrid Gyllfors som är vd för Stockholms studentbostäder (SSSB) berättar att väntetiden för ett korridorrum ligger på ungefär ett år i snitt och för lägenheter kan du få vänta mellan tre till fem år.
– De flyttar ut klockan tolv och klockan två flyttar nästa in samma dag, säger Ingrid Gyllfors.
Hon berättar att köerna stått relativt stilla, men att vi kan se en liten vikande trend där det blivit lite kortare kötider sedan 2011.
Ingrid Gyllfors tror ändå på en ljusning och tillägger att det byggs mycket studentbostäder i Stockholm nu och att flera börjar bli klara.
– Många nya aktörer bygger och kommer att bygga i många år framöver. Jag tror att vi kommer att se att kötiderna kommer att minska inom de närmsta åren, men det har inte gett något fullt utslag än, säger Ingrid Gyllfors.
Studentbostäder i Lund
Dag Oredsson är marknads- och kommunikationschef för AF Bostäder som har runt 6 000 studentbostäder i centrala Lund. I nuläget får studenterna köa 10-11 månader för korridorrum och ungefär 22 månader för studentlägenhet.
– Det är jättedåligt men det är fortfarande bättre än i andra studentstäder. Vi försöker att bygga utifrån de förutsättningar som finns, säger Dag Oredsson.
Han tycker sig se en minskning i köerna och menar att det kan bero på att färre söker, men även att det kan röra sig om att det är mindre årskullar.
Inför terminsstarten i september har drygt 1 900 nya studenter, så kallade novischer, registrerat sig i AF Bostäders bostadskö. Det innebär en minskning från förra året med drygt 15 procent.
Kötider på SGS upp till fem år i Göteborg
Gunnar Wikehult är uthyrningschef hos SGS Studentbostäder i Göteborg. Här är kötiden för studentrum minst 18 månader och vill man ha en lägenhet är det minst två års kötid utanför centrum – och tre till fem år i Göteborgs centrala delar.
– Vi kanske ser en något kortare kötid, det tror jag i så fall beror på att det tillkommit nya studentbostäder, säger Gunnar Wikehult.
– Det ringer 40–50 personer varje dag och frågar på återbud, berättar han.
Han uppmanar studenterna att ta sin studieplats och poängterar att det är en stor stad med en fungerande andrahandsmarknad.
– Det man kan göra är att komma och försöka att hitta ett privatrum, hyra i andra hand, kolla om man har släktingar eller kompisar. Sätta upp lappar på anslagstavlor på kåren eller hoppas att bo på soffan hos någon, säger Gunnar Wikehult.
Kötiderna för bostäder kan minska under terminen
Fram till 2026 skulle Göteborg behöva 7 000 fler studentbostäder för att möta behovet.
Under terminen brukar kötiderna minska eftersom människor av olika anledningar väljer att avsluta sina studier.
– Då får vi tomma lägenheter, på våren är trycket helt annorlunda men vid höstterminens start är det högst då alla ska ha boende. Jag hade önskat att det var mer jämt, säger Gunnar Wikehult.