Allt handlar inte om läget när det gäller värdet på en bostadsrätt. En stabil ekonomi i bostadsrättsföreningen är viktigt, enligt Helena Gustavsson, chefsekonom på Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.
– Ofta går man på läge och hur lägenheten ser ut när man ska köpa. Men man vill ju göra en bra investering också och bo i en fastighet som är välskött, säger hon.
Drabbar alla
En bostadsrätt är ett gemensamt ägande och om ekonomin är dålig drabbar det alla i föreningen. Hur välskött ekonomin är går att se i årsredovisningen, som alla spekulanter på bostadsrätter har tillgång till. Men många vet inte vad de ska titta efter.
■ LÄS OCKSÅ: Malin, 24, renoverar radhuset själv
– En viktig punkt är soliditeten. Det visar hur mycket av fastigheten som föreningen äger själv, alltså det som inte är lån. Soliditet anges i en siffra mellan 0 och 100, och ju högre siffran är desto bättre.
En soliditet över 50 är bra, tycker Helena Gustavsson. När räntorna stiger kan det nämligen höja månadsavgiften och då är det viktigt att andelen lån per kvadratmeter inte är för stor.
En högre månadsavgift blir inte bara dyrare för de boende, utan kan också sänka värdet på lägenheten.
– Man tror ofta att en låg avgift just nu är ett kvitto på en god ekonomi, men så är inte alltid fallet. Till skillnad från i hyresrätter finns det ingen gräns för hur mycket avgiften kan höjas i en bostadsrättsförening, säger Helena Gustavsson.
Håll koll på underhåll
Därför är det också viktigt att hålla utkik efter vilka underhåll av fastigheten som föreningen planerar att göra. Om det är en äldre fastighet kan stora underhållsarbeten som fasadrenovering eller stambyte vara på gång, och det kan också höja avgiften.
– Då ska man titta efter om det finns någon reparationsfond där föreningen har satt av pengar för renovering. En del föreningar sparar löpande till underhåll, medan en del inte sparar alls.
■ LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet allt du behöver veta
Om man inte hittar någon underhållsplan eller fond i årsredovisningen går det bra att fråga mäklaren eller styrelsen om vilka renoveringar som planeras.
En annan sak som köpare ofta missbedömer är föreningens resultaträkning, enligt Helena Gustavsson. Det viktiga är inte om föreningen har gått med vinst eller inte, utan att det finns pengar kvar i föreningskassan. Kassan ska helst vara oförändrad eller öka genom åren.
– Det är viktigt att sätta sig in i vad man köper. En bostadsrätt är ett delägande, det är inte som en hyresrätt. Man påverkas av föreningen, och kan också själv påverka sitt boende genom att engagera sig i styrelsen, säger Helena Gustavsson.