Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ansöker du om bostadsbidrag – och så mycket kan du få

Barnfamiljer och unga (personer som fyllt 18 men inte hunnit fylla 29 år) kan ansöka om bostadsbidrag.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Shutterstock
Foto: Student och ont om pengar? Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag.

Barnfamiljer och unga, som studenter, som har svårt att få ekonomin att gå ihop kan ansöka om bostadsbidrag via Försäkringskassan.

Summan du kan få beror på hur mycket du tjänar, hur många som ingår i hushållet, hur stor bostaden är och hur hög boendekostnad du har.

Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Vad är bostadsbidrag?

Bostadsbidrag är ett ekonomiskt stöd för barnfamiljer och unga som behöver hjälp med hyran eller månadsavgiften för sitt boende. Bidraget betalas ut av Försäkringskassan. 

Vem kan få bostadsbidrag?

Bostadsbidrag ges till barnfamiljer och personer som fyllt 18 men inte 29. Du kan få bostadsbidrag oavsett om du hyr din bostad eller äger den. Som barnfamiljer räknas familjer med både två föräldrar och ensamstående föräldrar.


LÄS MER: 30 sparknep – så lever du billigare  


Shutterstock
Foto: Som ensamstående förälder kan du ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan.

Hur mycket pengar får jag i bostadsbidrag?

Bostadsbidraget är inte ett fast belopp utan summan baseras på:

Hur många personer som bor i hushållet

Boendekostnad och bostadens storlek

Inkomst och förmögenhet

Genom att använda dig av Kassakollen på Försäkringskassans hemsida kan du vad som gäller för just dig.


LÄS MER: Fler får bostadsbidrag – 180 000 hushåll berörs 


Hur ansöker jag om bostadsbidrag?

Du ansöker om bostadsbidrag hos Försäkringskassan och för att Försäkringskassan ska kunna fatta beslut om du har rätt till bidrag behöver de kopior på dokument som rör din typ av bostad.

Uppgifter om din bostad

Hyresrätt

Om du bor i hyresrätt behöver Försäkringskassan en kopia av din senaste hyresspecifikation och om det är första gången du ansöker om bostadsbidrag så krävs även en kopia på ditt hyreskontrakt.

Bostadsrätt

Bor du i bostadsrätt behöver Försäkringskassan en kopia av din senaste avgiftsspecifikation, papper som visar att bostadsrätten är pantsatt för lån (om du har lån på din bostadsrätt) samt din senaste låneavi med aktuell skuld och räntesats (om du har lån på bostadsrätten). Är det första gången du ansöker om bostadsbidrag för just den här bostaden krävs även en kopia på upplåtelse- eller överlåtelseavtal.

Småhus

Boende i småhus måste i sin ansökan om bostadsbidrag bifoga papper som visar att huset är pantsatt för lån (om du har lån på huset) samt din senaste låneavi med aktuell skuld och räntesats (om du har lån på huset). Har du tomträtt krävs även papper som visar vad tomträtten kostar.

Har du inte dokumenten som filer på din dator så kan du fota av dem med din mobiltelefon eller skanna in dem. Har du inte möjlighet att lägga till bilagorna i samband med din ansökan kan du göra det i efterhand – dock senast 30 dagar efter att du gjort ansökan.

Kan du inte ordna digitala kopior så kan du skicka in papperskopior med vanlig post.

Uppgifter om din inkomst

Det behövs även uppgifter om din inkomst. Det som räknas som inkomster är enligt Försäkringskassan: 

Inkomst av tjänst (som lön, föräldrapenning, vårdbidrag, sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning och pension.

Inkomst av näringsverksamhet.

Kapitalinkomster (ränta på bankkonton och obligationer, kapitalvinster och utdelningar på aktier och fonder. Har du barn som bor hemma räknas i de flesta fall även hans/hennes kapitalinkomster också med.

Vissa utlandsinkomster.

Studiemedel i form av studiebidrag och studiestartstöd.

Skattefria stipendier.

Vårdnadsbidrag.

Etableringsersättning.

 Din förmögenhet, till exempel privat bostadsfastighet, värdepapper som aktier eller pengar på kontot som tillsammans är mer än 25 000 kronor samt dina hemmavarande barns förmögenhet.

Hushållets förmögenhet, om den är högre än 100 000 kronor efter avdrag för skulder, ska redovisas. I hushållet ingår även barn som bor hemma heltid eller deltid.

Är du osäker på din inkomst skriver du den summa du tror att du kommer att tjäna. Via Mina sidor kan du sedan gå in och ändra den. Skulle du tjäna mer en månad och mindre en annan så spelar det inte så stor roll då det är den sammanlagda årsinkomsten som räknas.


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter 


Shutterstock
Foto: Studiemedel som studiebidrag och studiestartstöd räknas som inkomst när du ansöker om bostadsbidrag.

Så ansöker du om bostadsbidrag som ensamstående

Är du ensamstående kan du ansöka om bostadsbidrag via Försäkringskassans Mina sidor 

Så ansöker du om bostadsbidrag om du har sambo

Är ni fler i hushållet som är över 18 år kan du inte ansöka om bostadsbidrag via Mina sidor utan måste då ansöka via blankett. Den hittar du här. Det går dock bra att logga in via Mina sidor för att bifoga de dokumentkopior som du behöver skicka med din ansökan.

Kan jag ansöka om bostadsbidrag som inneboende? 

Du kan ha rätt till bostadsbidrag som inneboende om du har barn som bor med dig där heltid eller deltid. Det är alltså om du har barn boende hos dig som du kan få rätt till bostadsbidrag även som inneboende.

Vad händer med bostadsbidraget om jag flyttar?

Skulle du flytta måste du ansöka om bostadsbidrag på nytt eftersom bidraget endast gäller den bostad där du bor och är folkbokförd.


Shutterstock
Foto: Du kan bli återbetalningsskyldig om du inte meddelar Försäkringskassan att du fått högre lön när du får bostadsbidrag.

LÄS MER: Knepen – så blir du proffs på att löneförhandla 


Utbetalning av bostadsbidrag – så fungerar det

Det tar högst 30 dagar innan du får beslut om bostadsbidrag. Det förutsätter dock att du skickat in en komplett ansökan. Skulle det beviljas betalas pengarna ut den 27 varje månad – och i efterskott. Infaller utbetalningsdagen på en lördag eller söndag så kommer pengarna på fredagen innan.

Undvik att bli återbetalningsskyldig 

Eftersom Försäkringskassan tar hänsyn till dina inkomster, din boendekostnad och bostadens typ och storlek när de fattar beslut om bostadsbidrag så är det viktigt att du meddelar om din livssituation förändras, till exempel om du får en löneförhöjning. Gör du inte det riskerar du att bli återbetalningsskyldig. 


LÄS MER: Uppsagd eller avskedad – här är det som gäller