Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rusningen på bostads- marknaden håller i sig

Bostadspriserna i Sverige fortsätter upp och steg med 1,4 procent i maj jämfört med föregående månad och närmare 18 procent jämfört med samma period i fjol.

Det visar Valueguards HOX-index, som publiceras i dag.

”Tolvmånadersförändringen för villapriserna har nu varit över 20 procent i tre månader. Det visar tydligt hur starkt villapriserna utvecklats sedan coronapandemins start”, konstaterar man.

Enligt Valueguards mätningar klättrade bostadspriserna 4,4 procent den senaste tremånadersperioden och med 17,9 procent jämfört maj i fjol. 

Priserna på bostadsrätter steg samtidigt med 0,8 procent under maj, 2,3 procent under de senaste tre månaderna samt med 12,1 procent i årstakt.

Så har priserna ökat

Prisförändring i maj jämfört med föregående månad (och ett år tillbaka inom parantes) i procent.


Bostadsrätter

Sverige: 0,8 (12,1) procent

Stockholm: 1,0, (12,3) procent

Göteborg: 0,6 (9,0) procent

Malmö: 0,9 (17,7) procent


Villor

Sverige: 1,7 (21,4) procent

Stockholm: 1,8 (22,9) procent

Göteborg: 0,8 (21,0) procent

Malmö: 1,3 (23,8) procent


Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Det är dock priserna på villor som går fortsatt starkast och på årsbasis var uppgången nästan dubbelt så hög som för bostadsrätter, 21,4 procent. Även på månads- och kvartalstakt var uppgången högre än för bostadsrätter - 1,7 respektive 5,7 procent.

– Vi räknar med en ny het sommar där det görs fler bostadsaffärer än normalt men vi spår en lugnare prisutveckling, säger mäklarfirman Bjurfors vd Fredrik Kullman i en kommentar till siffrorna.

Fredrik Kullman uppger vidare att han inte tror på fallande bostadspriser framöver då rekordlåga räntor och en stark underliggande efterfrågan stöd åt bostadsmarknaden.

– Men däremot tror jag på en inbromsning och utplaning. Priser som stiger 20-25 procent i årstakt är ohållbart, säger han.

 TV: ”Djurgården är Stockholms lunga”