Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prognos: Den svenska byggboomen är över

Nyproduktionen av bostäder kommer att minska de närmaste åren enligt en ny prognos från byggbranschen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Byggboomen i Sverige tycks vara över.

Under 2019 minskar bostadsbyggandet till lägsta nivån på fyra år, enligt en ny prognos som SVT Nyheter redovisar.

– En ganska kraftig nedgång, säger Catharina Elmsäter-Svärd, som är vd för Sveriges Byggindustrier, till SVT.

Prognosen bygger på vad de 3500 medlemsföretagen rapporterat in om läget i branschen.

Och efter några års ökat bostadsbyggande ser det nu ut som att konjunkturen sviktar. Byggföretagen kommer inte att satsa lika mycket på nya bostäder de närmaste åren.

Byggandet faller kraftigt

Enligt siffrorna SVT rapporterar om faller antalet påbörjade bostadsbyggen från 65 000 (toppåret 2017) till 55 000 i år. Under 2019 förväntas nybyggandet ha fallit till 45 000, vilket skulle vara lägsta nivån på fyra år.

Samtidigt är det fortfarande bostadsbrist på många håll, och framför allt unga människor har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Dessutom ska många nyanlända i flyktingvågen slussas ut till eget boende.

Behövs många nya bostäder

Enligt Boverkets beräkningar kommer det att behövas 80 000 nya bostäder årligen fram till år 2025 för att tillgodose behoven.

Men byggbranschen har fått kalla fötter. Osäkerheten på bostadsmarknaden med högre amorteringskrav och sjunkande priser påverkar framför allt nyproduktionen av bostadsrätter - som ofta varit mer lönsamma för byggföretagen än hyresrätter.

– Allt detta innebär att människor som behöver ha en bostad inte kommer att få tag på en bostad. Det innebär också att jobb och tillväxt hotas framöver, säger Catharina Elmsäter-Svärd på Sveriges Byggindustrier till SVT.

Bostadsrätt blev hyresrätt

Flera byggprojekt har nu styrts om när förhandsintresset för nyproducerade bostadsrätter varit svalt. 

Byggföretagen har då valt att göra om lägenheterna till hyresrätter i stället. Detta skedde exempelvis i området Solberga i södra Stockholm i höstas där Wallenstam bygger nytt.

Från den politiska oppositionen kommer nu kritik mot regeringens bostadspolitik.

 – Prognosen från Sveriges Byggindustrier pekar på något som vi moderater oroat oss för länge, nämligen att bostadskrisen ser ut att befästas”, säger Mats Green, Moderaternas bostadspolitiska talesperson.

Han fortsätter:

 – Mycket behöver göras för att öka bostadsbyggandet, bland annat måste vi genomföra reformer som förenklar och förkortar byggprocessen.