Polisen utreder brand hos Oscar Properties

Branden på Bobergsgatan.
Foto: Läsarbild
Oscar Engelbert vid Gasklockan i samma område.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Motgångarna fortsätter för Oscar Engelbert och hans krisande byggföretag Oscar Properties.

Delar av deras svårsålda lyxlägenheter på Djurgården eldhärjades i tisdags.

Nu brottsutreder polisen den mystiska branden.

Det svarta rökmolnet över Hjorthagen på norra Djurgården i Stockholm syntes på flera kilometers håll vid lunchtid i tisdags och ett 20-tal brandmän kämpade med att släcka den omfattande takbranden.

Byggnaden som eldhärjades är ett nybyggt lägenhetshus som ännu stod tomt och tillhör lyxbyggaren Oscar Properties.

De svårsålda bostäderna ryms i tre byggnader som beskrivs som ”uppdaterad och exklusiv funktionalism” och där boende ska ha tillgång till privat gym och en särskild concierge-tjänst.

Men den oväntade branden innebär ett ytterligare bakslag för vd Oscar Engelbert.


Polisen har inlett förundersökning

Bara timmar innan takbranden startade meddelade han att byggföretaget slopar utbetalningar till aktieägarna, avvecklar dotterbolag och förlänger obligationslånen med förhoppningen att komma till rätta med det finansiella läget för bolaget.

– Det har varit ett otroligt tuff år, det tuffaste jag varit med om, sa Oscar Engelbert, vd och huvudaktieägare i Oscar Properties, till Di TV.

Branden orsakades av cellplast på taket som av okänd anledning fattade eld.

Polisen misstänker nu att det kan ligga ett brott bakom eldsvådan och de har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Ingen person är ännu gripen misstänkt för brottet.


Oscar Properties: I stort sett ingen påverkan på huset

Oscar Properties uppger att branden inte påverkar tidsplanen för bygget, där preliminär inflytt i lyxlägenheterna är i september 2019.

”Det stämmer att branden var på vår fastighet i början på veckan. Eftersom det brann i cellplast som låg på taket har det i stort sett ingen påverkan på huset och påverkar heller inte tidplanen för färdigställande”, skriver företagets presstalesperson Monica Nygren i ett sms.

Oscar Properties har samtidigt en konflikt med bostadsrättsföreningen i en av sina fastigheter och Svenska Dagbladet avslöjade på torsdagen att byggföretaget hotar att stämma föreningen på 80 miljoner kronor.