Oscar Engelbert rasar mot Stockholm stad - bitter över haveriet

Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Skyskrapan Helix.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Skyskrapan Helix.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den hårt pressade bostadsutvecklaren Oscar Properties slutar att berätta hur många bostäder man lyckas sälja.

Det framgår av företagets senaste kvartalsrapport.

Företagets vd Oscar Engelbert anser att bolaget är orättvist behandlad i bråket med Stockholms stad om bostadsprojektet Gasklockan.

– På ett personligt plan är det upprörande, skriver Engelbert.

Oscar Properties redovisar en vinst för det senaste kvartalet. Det beror på att man lyckats sälja bostadsprojekt där man egentligen hade tänkt bygga.

Företagets omsättning uppgick till 27,2 miljoner kronor i det andra kvartalet, jämfört med 312 miljoner motsvarande period förra året.

Rörelseresultatet uppgår 18 miljoner mot en förlust på 16,6 miljoner förra året. Nettoresultatet uppgick till 1,6 miljoner kronor, mot minus 43, 3 miljoner för motsvarande period förra året. 

– Företaget klarar sig att hålla sig flytande genom försäljningar av projekt. Men kassaflödet är fortsatt väldigt ansträngt. Man har ett börsvärde på cirka 100 miljoner samtidigt som skulderna uppgår till över 1 miljard kronor. Det finns ingen information om hur man ska lösa obligationslånet som förfaller i augusti, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Hemlighetsfull om sålda bostäder

Oscar Properties, som periodvis inte lyckats sälja en enda lägenhet, slutar nu att redovisa antalet sålda bostäder.

” Oscar Properties har för detta kvartal valt att inte redovisa bokade och sålda lägenheter, då detta inte ger en rättvisande bild av verksamheten eftersom en större del av bolagets verksamhet idag är generell bostadsutveckling i alla dess former, såväl samhällsfastigheter som bostäder. Vi har istället valt att redovisa de projekt vi i skrivande stund har i projektportföljen för att på så sätt visa den potential som finns i den framtida utvecklingen”.

Jagats av Kronofogden

Företaget och dess vd och grundare Oscar Engelbert har under längre tid dragit på sig en rad negativa rubriker som går ut på att bolaget är på gränsen till konkurs, drabbats av stämningar och klagomål samtidigt som Engelbert personligen jagats av både Kronofogden och delgivningsmän. Delar av en skatteskuld på 20 miljoner kronor tvingades Kronofogden ta via indrivning från olika bankkonton.

Sista slaget

Nu går Oscar Engelbert och företaget in i en fas som kan utveckla sig till det sista stora slaget: storbråket med Stockholms stad avgående projektet Gasklockan på Norra Djurgården där staden rivit avtalet med företaget för att de inte kunde betala. Företaget har svarat med att stämma staden på 169 miljoner kronor med hänvisning att området inte var sanerat från gifter fullt ut och att man därför inte kunde tillträda.

Oscar Engelbert vid platsen där bostadsprojektet Gasklockan skulle ha blivit av.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Oscar Engelbert andas upprördhet och bitterhet i bolagets kvartalsrapport:

”På ett personligt plan är det upprörande att efter alla de miljökrav som Oscar Properties ställt på Stockholms stad enligt gällande avtal, har nu staden erbjudit sig att genomföra just detta för en ny exploatör. Alla dessa miljökrav ignorerades under lång tid av Stockholms stad som hävdade att de inte var relevanta. Frågan stockholmarna borde ställa sig är varför staden inte ville gå vidare med genomförandet av Gasklockan? Staden hade alla chanser att skapa ännu ett arkitektoniskt avtryck tillsammans med ett av världens mest framstående arkitektkontor. På bara några år har vi fått hit två av världens bästa arkitekter och byggt Norra Tornen och 79 & Park, projekt som har skapat åsikter och avtryck internationellt. Nu hade vi och Stockholms stad en chans till”, skriver Oscar Engelbert.

Och tillägger:

”Nu blir det en sak för rättssamhället och risken är stor att skattebetalarna får stå för notan på grund av Stockholm stads agerande”.

Oscar Engelbert skriver dock inget om vad som eventuellt händer med företaget om man förlorar processen mot Stockholm stad.

Oscar Properties stämning ligger nu hos Stockholms tingsrätt.

– En rättsprocess kommer dock ta tid, även om de skulle vinna så är det högst oklart om de har tiden att vänta in en seger, säger analytikern Joakim Bornold på Söderberg&Partners.