Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya siffror: Bostadspriserna fortsätter sjunka

Robert Bergqvist gästade Börsmorgon.
Januari är generellt sett en stark månad på bostadsmarknaden. Nu återstår att se hur resten av året blir. 2022 blev turbulent.
Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Bostadspriserna i Sverige fortsätter neråt, enligt nya siffror från Valueguard.

Men mäklarna är mer optimistiska än på länge.

– Dessvärre är det för tidigt att ropa faran över, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nyligen visade siffror från Svensk mäklarstatistik att prisuppgången från pandemin nu är helt utraderad för bostadsrätter.

Villapriserna är fortfarande högre än för tre år sen, men har ändå tappat stort sen förra våren.

Bostadspriserna fortsätter sjunka

Nu visar siffror även från Valueguard, som gäller december och därmed summerar helåret 2022, att bostadspriserna fortsätter att falla. På riksnivå har de gått ner med 1,4 procent på en månad, 5,8 procent på tre månader – och 12,7 procent på ett år.

Störst är tappet för villor i Stockholm, som på ett år har gått ner med 16 procent, enligt Valueguard.

Optimism bland mäklare

De stora mäklarhusen är ändå mer optimistiska än på länge i sina kommentarer och pratar om trendbrott. Valueguard har, förutom siffrorna för december, även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg under första halvan av januari 2023 och de gick upp:

2,0 procent i Stockholm, 1,4 procent i Göteborg.

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade många nollvisningar, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Att det är en så tydlig uppgång i Stockholm men också i Göteborg är intressant eftersom det är marknader som brukar peka ut riktningen, inte minst då Stockholm.

https://datawrapper.dwcdn.net/9Qemb/1/

Annika Winsth om utvecklingen

Han, liksom flera andra mäklare, vill dock inte dra för stora växlar av denna utveckling. Det finns fortfarande stor osäkerhet. 

Det vill inte heller Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Hon konstaterar att inflationstoppen sannolikt ligger bakom oss och att prisnedgången på bostadsmarknaden har dämpats, men att det är ”för tidigt att ropa faran över”.

– Riksbanken har inte höjt klart och hushållen möter fortsatt ett högt kostnadsläge. Lägre inflation betyder inte att priser faller utan bara att de inte stiger lika snabbt, säger Winsth i en kommentar.

Ny statistik: Bostadspriserna fortsätter att falla