Ny sajt granskar din bostadsrättsförening

När du köper en bostadsrätt spelar föreningens ekonomi stor roll för din framtida årsavgift och ekonomisk trygghet.
Foto: COLOURBOX
På hemsidan allabrf.se granskas bostadsrättsföreningarnas ekonomi för att göra det enklare för potentiella köpare att kontrollera föreningen innan köp.
Foto: Jocke Berglund
På sajten får man pris, avgift och lån per kvadratmeter i föreningen i jämförelse med andra föreningar i kommunen.

När du köper en bostadsrätt spelar föreningens ekonomi stor roll för din framtida årsavgift och ekonomisk trygghet. Nu finns en ny sajt som hittills har betygsatt över 3 000 bostadsrättsföreningars ekonomi.

På hemsidan allabrf.se granskas bostadsrättsföreningarnas ekonomi för att göra det enklare för potentiella köpare att kontrollera föreningen innan köp. Men den kan samtidigt användas för att hålla koll på den förening man har en andel i.

– Jag och min medgrundare, Rana Toubal, insåg att det fanns ett behov eftersom det inte riktigt fanns en central källa för den här typen av information, säger Hampus Dahlstedt, vd för allabrf.se.

På sajten får man pris, avgift och lån per kvadratmeter i föreningen i jämförelse med andra föreningar i kommunen. Genomsnittet för föreningens lån ligger på 5 000 kronor per kvadratmeter, men många föreningar har mycket större lån än så. Tyngst skuldsatt av granskade föreningar Järnlodet 23 på Östermalm i Stockholm, vars skulder uppgår till nära 61 000 kronor per kvadratmeter, skriver Svenska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Här är bankernas verkliga boräntor

Föreningslån viktigast

Föreningslånen är något som Hampus Dahlstedt tidigare varnat för eftersom de delas av medlemmarna i form av andelar, rapporterade Dagens Nyheter för ett tag sedan. Enligt honom är just föreningslånen det absolut viktigaste måttet.

– Föreningslånet måste sättas i proportion till värderingen av bostaden när du köper den, vilket görs i många andra länder. I USA exempelvis är det väldigt tydligt utsatt när man köper in sig in en förening med stora föreningslån, säger Hampus Dahlstedt.

Den största risken för bostadsrättsinnehavare i föreningar med stora lån är att avgiften kan höjas rejält om räntorna på föreningens lån ökar. Nybyggen som oftare har en större andel lån och även kan vara underfinansierade får ett sämre betyg på sajten.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv får de det men sedan får man komma ihåg att betygsättningen inte tar hänsyn till när huset är byggt och det tekniska skicket på fastigheten, säger Hampus Dahlstedt.

LÄS OCKSÅ: Bopriserna rusar efter sommaren

Andra viktiga parametrar

Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna, håller med om vikten att se hur mycket lån föreningen har men att det även finns andra viktiga parametrar när man tittar på en bostadsrättsförenings ekonomi. Bland annat hur stort underhållsbehov föreningen har. Enligt henne är det oftare äldre föreningar som har ett större underhållsbehov och om de inte har avsatt pengar för det kan även det påverka kostnaden för bostadsrättsinnehavarna.

– Låt säga att föreningen inte har valt att sätta undan pengar till framtida underhåll och har en väldigt låg avgift. Sedan kanske man ska byta stammar, tak och fönster, då lånefinansierar man det vilket påverkar avgiften. Har föreningen i stället valt att sätta av pengar så har den kanske en högre avgift i dag, men då behöver den inte låna lika mycket när man ska genomföra underhållsåtgärder vilket ger ett mer jämnt uttag av årsavgiften över tid, säger Ulrika Blomqvist.

På sajten kan man även se över föreningens underhåll och driftkostnader.

– Om man till exempel har betalat väldigt höga arvoden till styrelsen eller om man har dåliga leverantörsavtal som är dyra så går den siffran upp. Det tar vi också med i vår betygssättning, säger Hampus Dahlstedt.

LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt

FAKTA

Exempel: Om föreningen har 10 miljoner i lån och en bostadsrättsinnehavare har tio procent andel i föreningen då är du egentligen ansvarig för en tiondel av föreningens lån, med andra ord en miljon.

Exempel: Om du köper en lägenhet för 60 000 kronor per kvadratmeter och föreningen har lån på 20 000 kronor per kvadratmeter så är den sammanlagda kostnaden för bostaden 80 000 kronor per kvadratmeter.