En dryg fjärdedel, 28 procent, av Sveriges kommunala bostadsbolag kräver att den som söker ett hyreskontrakt hos dem har en inkomst som är minst tre gånger hyran, skriver tidningen Hem & Hyra.
Kravet stänger ute ett stort antal svenskar – enligt Boverket betalar 1,3 miljoner människor fördelade på 700 000 hushåll mer än 30 procent av sin disponibla inkomst i boendekostnad.
Tillåter inte att bidrag räknas in
Hälften av de allmännyttiga företagen tillåter dessutom inte en sökande att räkna in några bidrag i kalkylen, skriver Hem & Hyra.
Därmed slår regeln extra hårt mot barnfamiljer, ensamstående med barn och pensionärer.

– Det är häpnadsväckande. Särskilt bostadsbidraget har en speciell roll i svensk bostadspolitik. Det är det främsta instrumentet för att alla ska ha tillgång till den öppna, generella bostadsmarknaden, säger Martin Grander, forskare vid Malmö högskola, till Hem & Hyras reporter Eva Jacobsson.
LÄS OCKSÅ: Kaoset efter Margot Wallströms attack
Ändå har kraven sänkts sedan Hem & Hyras förra granskning 2012. Vart tionde kommunalt bostadsbolag har lättat på reglerna, och fler är på väg att göra det.
Inga problem med sänkta krav
Flera bolag vittnar om att det inte inneburit några problem, bland annat är till exempel betalningshistorik än viktigare indikator på om en sökande kommer att sköta sina hyresinbetalningar.
Martin Grander hoppas att fler sänker kraven.
– Annars drabbas till exempel ensamstående mammor och unga som letar efter sitt första boende, säger Martin Grander till Hem & Hyra.
Här är Hem & Hyras lista – Värdarna som säger nej till underhållsbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag (zoomningsbar jpg-fil).