Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma och dotter får fängelse för att ha sålt svartkontrakt

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Flera av adresserna som pekas ut i svartkontraktshärvan ligger i centrala Stockholm, framför allt i Vasastan och på Östermalm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Här på Kungsholmen kostade en hyreslägenhet på strax under 30 kvadratmeter 300 000 kronor, enligt Skatteverket och polisen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Här i centrala Stockholm har ett hyresrättskontrakt sålts för 1,6 miljoner kronor, enligt polisen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åklagaren Henrik Söderman har lett förundersökningen. ”Vi har väldigt få åtal mot den här typen av brottslighet”, sa han i fjol.
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två miljoner kronor – för en hyresrätt på drygt 200 kvadrat i Vasastan.

I flera års tid misstänks en mamma och en dotter, mot betalning, ha hjälpt till att sälja attraktiva lägenhetskontrakt i Stockholm.

Nu döms båda för grovt brott mot jordabalken.

Ett år efter åtal faller nu domen i ett ärende som åklagare Henrik Söderman har beskrivit som ”unikt”.

Två kvinnor, en mamma och en dotter, döms för grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de ”i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm” under perioden 2016–2019.

Vad är brott mot jordabalken?

Jordabalken är ett omfattande lagverk som rör allt som har med fast egendom att göra. För att inleda förundersökning eller väcka åtal krävs dock ett brott mot det 12:e kapitlet, hyreslagen, som reglerar förhållandet mellan den som hyr ut och den som hyr en lägenhet. 


Brotten mot jordabalken är: 

* Hyresvärden tar betalt för att upplåta en bostadslägenhet.

* En hyresgäst tar betalt för att överlåta en hyresrätt. Det kan exempelvis ske genom skenbyte.

* En förmedlare (svartmäklare) tar betalt för förmedling av bostadslägenhet, om det inte rör sig om yrkesmässig bostadsförmedling och ersättningen är max 3000 kronor.

* Att betala för att få hyresrätt till en lägenhet.

* Att utan samtycke från hyresvärden eller tillstånd av hyresnämnden ta emot en hyra för andrahandsupplåtelse, och ta emot en hyra för upplåtelsen som inte är skälig.


Källa: Åklagarmyndigheten 

Mamman döms för brott mot jordabalken vid totalt 13 olika tillfällen, och frias för 7. Dottern, å sin sida, döms för brott mot jordabalken vid 16 tillfällen, och frias för 3.

Den 54-åriga mamman döms till 1 år och 5 månader i fängelse, medan hennes 32-åriga dotter tilldelas ett fängelsestraff om 1 år och 7 månader. Duon förläggs också med näringsförbud i 3 år vardera.

Dessutom ska duon betala tillbaka ett belopp om drygt 8,5 miljoner kronor till köparna.

Alla de 14 säljare som åtalats i ärendet frias från misstankar om grovt brott mot jordabalken. Nio av dem anses däremot ha begått brott mot jordabalken av normalgraden, men eftersom preskriptionsstiden passerat för brott som inte anses vara grova kan ingen dom utdelas. 

Dessa nio säljare ska däremot betala tillbaka pengar till köparna tillsammans med mamman och dottern.

En av säljarna är en gängmedlem, vars hyreslägenhet i Stockholm såldes vidare till en ny hyresgäst för 730 000 kronor.

Åtalade för att ha sålt svartkontrakt

Polisen fick nys om den misstänkta svarthandeln i samband med husrannsakningar och telefontömningar i ett annat ärende, där mamman misstänktes och senare även dömdes för grovt penningtvättsbrott.

STORYN I KORTHET

■ I april 2020 avgjordes ett stort mål i Svea hovrätt. Där dömdes bland annat en kvinna för grovt penningtvättsbrott.

■ Under utredningen blev kvinnan misstänkt för ytterligare ett brott: grovt brott mot jordabalken. Även hennes ena dotter blev misstänkt.

■ Polisen inledde en förundersökning och i maj i fjol åtalades mamman och dottern. Stämningsansökan omfattar 20 åtalspunkter och rör misstänkta brott från 2016-2019.

■ Enligt åklagaren har duon mot betalning förmedlat förstahandskontrakt i centrala Stockholm. Verksamheten som omfattas av åtalet beräknas ha omsatt minst tolv miljoner kronor.

■ Mamman och dottern förnekar brott.

■ Ytterligare 13 personer åtalades för att ha sålt hyreskontrakt. Även det rubricerades brott mot jordabalken, i alla fall utom ett som grovt brott.

■ Samtidigt har Skatteverket krävt mamman och dottern på närmare tre miljoner kronor vardera i utebliven mervärdesskatt, inkomstskatt samt skattetillägg och ränta.

Mamman och hennes dotter ska ha drivit en verksamhet som liknar den vid bostadsrättsförsäljningar, med annonsering och visningar. Men i stället har det, enligt åklagaren, handlat om svarta hyresrättskontrakt. Duon ska också ha hjälpt köparna och säljarna med uppdiktade historier, falska arbetsgivarintyg och skenskrivningar för att vilseleda hyresvärdar.

En del köpare och säljare uppges ha fått hjälp med uppdiktade historier om bland annat bakgrunden till bytet, om hyresvärden skulle ha frågor.
Foto: Skatteverket
Ett brev som polisen hittade hemma hos mamman.
Foto: Polisen
Brevet, som är på totalt tre sidor och liknar en att göra-lista, hittades i ett köksskåp.
Foto: Polisen

Åtalet rör totalt 20 försäljningar, där hyresrättskontrakten uppges ha gått för mellan 400 000 och två miljoner kronor. Denna verksamhet ska ha omsatt minst tolv miljoner kronor.

Men i förundersökningen har ännu fler försäljningar figurerat.

Mamma och dotter förnekar brott

Rättegången mot mamman och dottern inleddes i Stockholms tingsrätt i januari och pågick i närmare två månader.

Båda kvinnorna har genomgående förnekat brott.

Mamman har förklarat olika transaktioner och kontanter, som finns med i åklagarens bevisning, med bland annat privata lån.

– Det finns godtagbara, rimliga förklaringar, sa hennes advokat Henrik Olsson Lilja i fjol.

Under en husrannsakan i mammans bostad hittade polisen bland annat kontanter. Detta innehöll en zippåse med 30 000 kronor.
Foto: Polisen
Polisen hittade flera zippåsar med pengar. Även detta kuvert innehöll 30 000 kronor i kontanter.
Foto: Polisen

Vid samma tillfälle sa dotterns advokat Anna Dahlbom Langley:

– Min klient har arbetat inom fastighetsbranschen på olika sätt i många år och har bland annat bistått med rådgivning och praktisk hantering vid lägenhetsbyten. Hon har inte sålt några lägenhetskontrakt.

Även Skatteverket har utrett mamman och dottern. Myndigheten har krävt dem på tre miljoner kronor var i utebliven mervärdesskatt, inkomstskatt samt skattetillägg och ränta för den påstådda bostadsförmedlingen.