Ett år efter åtal faller nu domen i ett ärende som åklagare Henrik Söderman har beskrivit som ”unikt”.
Två kvinnor, en mamma och en dotter, döms för grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de ”i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm” under perioden 2016–2019.
Vad är brott mot jordabalken?
Jordabalken är ett omfattande lagverk som rör allt som har med fast egendom att göra. För att inleda förundersökning eller väcka åtal krävs dock ett brott mot det 12:e kapitlet, hyreslagen, som reglerar förhållandet mellan den som hyr ut och den som hyr en lägenhet.
Brotten mot jordabalken är:
* Hyresvärden tar betalt för att upplåta en bostadslägenhet.
* En hyresgäst tar betalt för att överlåta en hyresrätt. Det kan exempelvis ske genom skenbyte.
* En förmedlare (svartmäklare) tar betalt för förmedling av bostadslägenhet, om det inte rör sig om yrkesmässig bostadsförmedling och ersättningen är max 3000 kronor.
* Att betala för att få hyresrätt till en lägenhet.
* Att utan samtycke från hyresvärden eller tillstånd av hyresnämnden ta emot en hyra för andrahandsupplåtelse, och ta emot en hyra för upplåtelsen som inte är skälig.
Källa: Åklagarmyndigheten
Mamman döms för brott mot jordabalken vid totalt 13 olika tillfällen, och frias för 7. Dottern, å sin sida, döms för brott mot jordabalken vid 16 tillfällen, och frias för 3.
Den 54-åriga mamman döms till 1 år och 5 månader i fängelse, medan hennes 32-åriga dotter tilldelas ett fängelsestraff om 1 år och 7 månader. Duon förläggs också med näringsförbud i 3 år vardera.
Dessutom ska duon betala tillbaka ett belopp om drygt 8,5 miljoner kronor till köparna.
Alla de 14 säljare som åtalats i ärendet frias från misstankar om grovt brott mot jordabalken. Nio av dem anses däremot ha begått brott mot jordabalken av normalgraden, men eftersom preskriptionsstiden passerat för brott som inte anses vara grova kan ingen dom utdelas.
Dessa nio säljare ska däremot betala tillbaka pengar till köparna tillsammans med mamman och dottern.
En av säljarna är en gängmedlem, vars hyreslägenhet i Stockholm såldes vidare till en ny hyresgäst för 730 000 kronor.
Åtalade för att ha sålt svartkontrakt
Polisen fick nys om den misstänkta svarthandeln i samband med husrannsakningar och telefontömningar i ett annat ärende, där mamman misstänktes och senare även dömdes för grovt penningtvättsbrott.
STORYN I KORTHET
■ I april 2020 avgjordes ett stort mål i Svea hovrätt. Där dömdes bland annat en kvinna för grovt penningtvättsbrott.
■ Under utredningen blev kvinnan misstänkt för ytterligare ett brott: grovt brott mot jordabalken. Även hennes ena dotter blev misstänkt.
■ Polisen inledde en förundersökning och i maj i fjol åtalades mamman och dottern. Stämningsansökan omfattar 20 åtalspunkter och rör misstänkta brott från 2016-2019.
■ Enligt åklagaren har duon mot betalning förmedlat förstahandskontrakt i centrala Stockholm. Verksamheten som omfattas av åtalet beräknas ha omsatt minst tolv miljoner kronor.
■ Mamman och dottern förnekar brott.
■ Ytterligare 13 personer åtalades för att ha sålt hyreskontrakt. Även det rubricerades brott mot jordabalken, i alla fall utom ett som grovt brott.
■ Samtidigt har Skatteverket krävt mamman och dottern på närmare tre miljoner kronor vardera i utebliven mervärdesskatt, inkomstskatt samt skattetillägg och ränta.
Mamman och hennes dotter ska ha drivit en verksamhet som liknar den vid bostadsrättsförsäljningar, med annonsering och visningar. Men i stället har det, enligt åklagaren, handlat om svarta hyresrättskontrakt. Duon ska också ha hjälpt köparna och säljarna med uppdiktade historier, falska arbetsgivarintyg och skenskrivningar för att vilseleda hyresvärdar.
Åtalet rör totalt 20 försäljningar, där hyresrättskontrakten uppges ha gått för mellan 400 000 och två miljoner kronor. Denna verksamhet ska ha omsatt minst tolv miljoner kronor.
Men i förundersökningen har ännu fler försäljningar figurerat.
Mamma och dotter förnekar brott
Rättegången mot mamman och dottern inleddes i Stockholms tingsrätt i januari och pågick i närmare två månader.
Båda kvinnorna har genomgående förnekat brott.
Mamman har förklarat olika transaktioner och kontanter, som finns med i åklagarens bevisning, med bland annat privata lån.
– Det finns godtagbara, rimliga förklaringar, sa hennes advokat Henrik Olsson Lilja i fjol.
Vid samma tillfälle sa dotterns advokat Anna Dahlbom Langley:
– Min klient har arbetat inom fastighetsbranschen på olika sätt i många år och har bland annat bistått med rådgivning och praktisk hantering vid lägenhetsbyten. Hon har inte sålt några lägenhetskontrakt.
Även Skatteverket har utrett mamman och dottern. Myndigheten har krävt dem på tre miljoner kronor var i utebliven mervärdesskatt, inkomstskatt samt skattetillägg och ränta för den påstådda bostadsförmedlingen.