Mäklare: Så märks trend- brottet på bomarknaden

Sofia Ekander är mäklare vid Fastighetsbyrån Södermalm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Utbudet bland lägenheter på Hemnet är just nu rekordstort. Arkivbild.
Foto: Pressbild
Speciellt lägenheter finns det gott om på bostadsmarknaden. Villor är det lite lugnare med.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Visning pågår (arkivbild)
Foto: JOEL NILSSON

Premium: Räntorna stiger, bostadspriserna sjunker – och fler lägenheter än någonsin ligger ute till försäljning på Hemnet. 

– Vi har sett en ökning i antalet osålda objekt som plockats bort, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

I Stockholms innerstad märker mäklaren Sofia Ekander av trendbrottet.

– Det är färre folk på visningarna just nu, säger hon.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

I fjol satte den svenska bostadsmarknaden rekord på rekord. Pandemin eldade på intresset för villor och större lägenheter, och priserna sköt i höjden.

I april 2022 höjde Riksbanken reporäntan till 0,25 procent i ett försök att tygla den skenande inflationen, som nått sin högsta nivå på över 30 år. 

Flera bolåneräntor har gått i samma fotspår – under måndagen meddelade SBAB att man höjer listräntan för samtliga bolån till 0,25 procentenheter. Därmed ligger tremånadersräntan på 2,17 procent, och ett tvåårigt lån på 3,26 procent.

Bostadspriserna väntas sjunka med 10 procent

Nu tror allt fler att höjda räntor och hög inflation kommer få bostadspriserna att backa. 23 procent tror att värdet på den ena bostaden kommer sjunka det kommande året, enligt SBAB Boolis boprisindikator. Det är en kraftig ökning från förra kvartalet, då endast 6 procent trodde på lägre bostadspriser.

Bostadsägarna är inte ensamma om den teorin – även flera storbanker har liknande uppfattningar.

– Som vi ser det har bostadspriserna toppat och kommer sjunka med totalt 10 procent till slutet på 2023. Det beror i första hand på att vi har vi har väldigt räntekänsliga hushåll som påverkas av räntehöjningarna, säger Nordeas makroanalytiker Gustav Helgesson till Nyhetsbyrån Direkt.

I maj föll bostadsrättspriserna i landet med 0,4 procent i genomsnitt. I Göteborg var siffran minus 1,3 procent – i Stockholm 1,7 procent

Stora lägenheter fortfarande populära

Sofia Ekander är mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm i Stockholm. Hon har noterat något lägre bostadspriser på sina håll, men då främst ettor och mindre lägenheter.

– De större objekten går fortfarande väldigt bra, eftersom det finns färre av dem, säger Sofia Ekander.

Sofia Ekander är mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Det var just det låga utbudet som trissade upp priserna i fjol. Då fanns ett ovanligt lågt antal bostäder till salu, medan fler spekulanter var på jakt efter nya hem. Fler personer gick på samma visningar och var intresserade av samma bostäder. Därmed gick budgivningarna snabbare och priserna trycktes upp mer – flera stora lägenheter i Stockholm såldes för 50 procent över utgångspriset.

Rekordmånga lägenheter till salu

Nu är situationen en annan. På bostadssajten Hemnet fanns nyligen drygt 15 000 lägenheter ute till försäljning i hela landet – fyra procent fler än det tidigare rekordet strax innan amorteringskravet infördes i maj 2016.

Att utbudet ökar i just maj, innan semesterstiltjen slår till och bostadsköpen lugnar ner sig över sommaren, är ingen ovanlighet. Men riktigt så här många bostäder brukar inte komma ut på marknaden samtidigt.

– Det hänger ihop med ränteökningen. Det har vi också sett historiskt när det hänt saker på bostadsmarknaden – då blir man lite försiktig. Har man redan planerat att lägga ut till försäljning snabbar man på när saker händer, förklarar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

”Lägenhetsutbudet har varit rekordhögt de sista veckorna”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.
Foto: Pressbild

Även på Södermalm märker man av att fler objekt läggs ut till försäljning. 

– Det är normalt att utbudet ökar i maj, vilket inte är något konstigt. Men i år adderas omvärldsfaktorer som skapar lite mer nervositet hos både köpare och säljare, medan utbudet även har ökat. Pandemin är slut, och det pratas om inflation, höjda räntor och även osäkerhet kring Ukrainakriget, säger Ekander.

Men intresset för att köpa bostad har däremot inte minskat, menar Ekander. Det finns bara mer att välja på sedan pandemins skrala utbud återhämtat sig.

– Efterfrågan är konstant, men det är färre folk på visningarna just nu, eftersom spekulanterna sprids ut på fler objekt, berättar Ekander.

Hon tillägger: 

– Majoriteten av lägenheterna i min stadsdel blir sålda, men det kan ta lite längre tid.

För drygt ett år sedan tog det 13 dagar att sälja en lägenhet på Hemnet – en rekordlåg siffra. Nu ligger bostäderna ute längre. Och det är inte alla som säljs.

– Vi har sett en ökning i antalet osålda objekt som plockats bort, säger Holmberg.

Räntan inte det primära problemet

Men även om situationen på bostadsmarknaden hänger ihop med den senaste tidens ränteökningar tror inte Holmberg att det är räntehöjningen i sig som är den egentliga boven i dramat.

– Det handlar mycket om psykologi – att man handlar på scenariorna att många tror på lägre priser och högre räntor framöver, snarare än att ränteökningen vi sett hittills skulle fått någon stor effekt på efterfrågan än, säger han.

Han fortsätter:

– Folk blir oroliga, och det skapar ofta den här typen av nedgångar vi ser nu. Men det är fortsatt historiskt sett ganska låga räntor, prisnedgångarna är från höga nivåer, och är än så länge under ganska kort tid. Man ska vara lite försiktigt med att dra alltför stora slutsatser än.

”Marknaden återhämtar sig alltid”

Sofia Ekander tror på en lugnare bostadsmarknad till hösten, och att köpare och säljare kommer att vara mer överens om prisläget. Hon tror också att intresset för vårens snackis kommer lugna sig.

– Det har pratats mycket om räntor under våren, men det tror jag kommer lägga sig lite under sommaren. Nervositeten kommer att lägga sig. 

Hon fortsätter:

– Kollar man på prisnedgångar historiskt, har marknaden alltid återhämtat sig med tiden, även om den gått ned 5-10 procent. Om det är talan om någon prisnedgång nu, vet vi inte. Men jag tror att det kommer att stabilisera sig till hösten.

Bostadspriserna faller – räntan kan nå fyra procent

Tydlig trend i maj

Unika inblicken i okända Stockholmsgänget NBA

Premium: Gängtatueringar • Handslag • Kassan • Territoriestrid • Snapchathån

Varningarna för brutala kändistrenden Hollywood smile

Premium: ”Du drar på dig tandvårdskostnader för resten av ditt liv”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda