I våras började bostadsmarknaden i Sverige bromsa in. Och när Svensk mäklarstatistik i maj släppte sina månatliga siffror visade det på den första prisnedgången på två år för bostadsrätter.
Nu fortsätter nedgången.
I juni sjönk priserna för bostadsrätter med tre procent på riksnivå, priserna för villor med en procent, enligt Svensk mäklarstatistik. Och det är Stockholm som har inlett och leder nedgången. Där gick bostadsrättspriserna ned med tre procent i juni, villapriserna med två procent.
https://datawrapper.dwcdn.net/ZdLbd/1/Mäklarna: Prisfallet större än visat
Mäklare i huvudstaden tycker dock att dessa siffror är missvisande. De upplever att prisfallet är större än så, att statistiken släpar efter.

Tidigare har mäklare i Stockholms innerstad uppgett för Svenska Dagbladet att det snarare handlar om 10–15 procent i Vasastan och på Östermalm och nu säger Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors i Stockholm, att de ser ”en större nedgång än vad statistiken medger”.
Hur stor den är säger hon är svårt att bedöma.
Var i Stockholms syns nedgången?
– På flera håll, både vad gäller bostadsrätter och villor. Vi gör affärer hela tiden så det är svårt att generalisera men om man måste göra det så märker vi en stor skillnad på exempelvis Östermalm. Där har vi en utmaning just nu.
Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma gör en liknande bedömning.
– Vi märker en tydlig nedgång på villapriserna i Bromma. Betydligt större än vad statistiken visar vilket brukar vara fallet när marknaden faller, säger han i en kommentar, och fortsätter:
– Dock upplever vi att köparna finns kvar, men de vill betala mindre nu än tidigare.
https://datawrapper.dwcdn.net/72PBK/1/Stort utbud på bostadsmarknaden
Enligt Pär Gunnarsson tycker en del säljare att läget är så osäkert just nu att de inte vill lägga ut sina bostäder till försäljning. Det kan innebära att utbudet minskar på sikt – vilket kommer att påverka marknaden.
Den senaste tiden har utbudet annars varit stort, i förhållande till efterfrågan.
Redan för en dryg månad sen pratade Hemnet om att bostäderna som läggs ut ligger ute längre, och att alla inte säljs. Även det bidrar till att mäklare ser statistiksiffrorna som missvisande.
”De visar inte hur mycket köparnas betalningsvilja har minskat. Att det bara är bostäder som säljs som kommer med i statistiken betyder i princip att man bara får med köparna med högst betalningsvilja som är tillräcklig hög för att matcha säljarna för att få köpa”, skriver Erik Olsson fastighetsförmedling i en kommentar.
Vad köparna är villiga att betala sjunker alltså snabbare än säljarnas förväntan på slutpris – och det kan ta ett tag innan de båda parterna hittar en jämvikt igen. Några månader, tror mäklare.
Forskare: Alla påverkas inte på samma sätt
Att bostadspriserna går ned beror, förutom på det stora utbudet, på de stigande räntorna – som väntas fortsätta stiga.
Cecilia Hermansson, nationalekonom och forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH, tror att detta prisfall på bostadsmarknaden kan bli större än tidigare fall, och pågå till början av 2024.
Det uppger hon för Dagens Nyheter.
Samtidigt tror hon att de flesta hushåll klarar nedgången, och betonar att bostadspriserna inte sjunker lika mycket överallt.
– Vi ser nu stora fall på bostadsrätter i Stockholms innerstad. Det är oftast där förändringar sker först, säger Cecilia Hermansson till DN.
Forskaren fortsätter:
– Det behöver inte betyda att alla marknader faller med 10-25 procent. I områden där priserna inte är lika höga och där bostadsägare har lägre lån känns högre räntor inte lika mycket. Det är där priserna gått upp som mest som de också faller tillbaka mer.
Går sälja med vinst
Christina Henriksson på Bjurfors vill betona att den som köpte en bostad för tre år sen i regel fortfarande kan sälja med vinst.
– Det är viktigt att komma ihåg det i bruset av kris och panik. Men förväntar man sig samma pris som grannen fick för ett år sen är det stor sannolikhet att man blir besviken, säger hon.
Hon är också positiv inför framtiden:
– Jag tror inte på något ras. Kanske på en nedgång med ytterligare några procent, men jag hoppas att botten är nådd någon gång i höst.