Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ligan lurade banker – fem döms i härvan

Härvan hamnade hos Ekobrottsmyndigheten under 2020. Då hade Skatteverket börjat granska några av de misstänkta huvudmännen.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Danske Bank är den bank som har drabbats värst av de misstänkta bedrägerierna.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En rysktalande liga förfalskade dokument – för att hjälpa kunder att lura till sig bolån från banker.

För förmedlingen betalade kunderna miljontals kronor.

Nu döms fem personer till fängelse i mellan 1,5 och fem år i den omfattande härvan.

Det var för ett drygt år sen som polisen, efter en tids spaning och avlyssning, slog till – och grep flera personer misstänkta för inblandning i ett stort bolånebedrägeri.

Sen dess har fem personer suttit häktade.

Personerna åtalades i höstas för bland annat ett 50-tal fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

På onsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt. Fem personer döms till fängelse.

Flera personer döms till fängelse

En 47-årig huvudman i härvan döms till fem års fängelse och utvisning för 49 grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, grov näringspenningtvätt, grovt bokföringsbrott samt urkundsförfalskning.

Han är ”besviken”, enligt försvarsadvokat Alain Soussi, som skriver i ett sms att domen troligen kommer att överklagas då ”tingsrätten helt uppenbart kommit fram till den felaktiga slutsatsen att min klient begått brott”.

En 52-årig man och en 31-årig man döms till fängelse i fyra år, bland annat för ett flertal grova bedrägerier, och en 26-årig kvinna döms till fängelse i tre år för grova bedrägerier och urkundsförfalskning. 

Advokat Mark Safaryan, som företräder kvinnan, säger att hon borde frikännas.

– Som det ser ut nu kommer vi att överklaga, säger han.

– Hennes inblandning är sådan att det inte går att styrka brott. Hennes inblandning är av privat karaktär, hon har haft en relation med en av de andra åtalade och inte på något sätt den roll som åklagaren har tillskrivit henne.

Den femte personen, en 53-årig man, får fängelse i ett år och sex månader för flera grova bedrägerier.

En av de dömda är en kvinna i 25-årsåldern. Hon kommer att överklaga.
Foto: Polisen
En annan av de dömda är en man i 30-årsåldern. Enligt polisutredningen har han bland annat haft en del kundkontakt.
Foto: Polisen
Den dömde 52-åringen på ett kontor som använts för bolåneförmedlingen, enligt åklagaren.
53-åringen vid ett tillfälle då han fotograferades av polisens spanare.
Foto: Polisen

DE DÖMDA

■ Kvinna, 26 år.

Är från Uzbekistan och har en pågående ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 19 tillfällen, samt urkundsförfalskning. Frias från grova bedrägerier vid 25 tillfällen. Har förnekat brott.

Fängelse i tre år. Yrkande om utvisning avslås.

Kommer att överklaga, uppger advokat Mark Safaryan, som säger att ”hennes inblandning är sådan att det inte går att styrka brott”.


■ Man, 53 år.

Är från Ryssland, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 14 tillfällen. Frias från grova bedrägerier vid 40 tillfällen, grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt. Har förnekat brott.

Fängelse i ett år och sex månader. Yrkande om utvisning och näringsförbud avslås.


■ Man, 52 år.

Kommer från Ukraina, men är medborgare i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 22 tillfällen, urkundsförfalskning, grovt penningtvättbrott samt grov näringspenningtvätt. Frias från grova bedrägerier vid 31 tillfällen och penningtvättbrott. Har förnekat brott.

Fängelse i tre år. Yrkande om näringsförbud avslås.


■ Man, 47 år.

Medborgare i Litauen, som aldrig har ansökt om uppehållstillstånd eller registrerat uppehållsrätt i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 49 tillfällen, urkundsförfalskning, grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott, grov näringspenningtvätt. Frias från grova bedrägerier vid fyra tillfällen. Har förnekat brott.

Fängelse i fem år, näringsförbud i sju år och utvisning i tio år.

Kommer att överklaga, uppger advokat Alain Soussi, som skriver i ett sms att tingsrätten ”inte verkar tagit till sig den bevisning som försvaret presenterat i målet”.


■ Man, 31 år.

Kommer från Ukraina men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 31 tillfällen, samt medhjälp till grovt penningtvättsbrott. Frias från grova bedrägerier vid 27 tillfällen, penningtvättbrott och grov näringspenningtvätt. Har i vissa fall erkänt urkundsförfalskning, i övrig förnekat brott.

Fängelse i fyra år. Yrkande om utvisning och näringsförbud avslås.

Kommer att överklaga, uppger advokat Nick Bergqvist, som skriver i ett sms att det juridiskt inte borde vara bedrägerier och att tingsrätten ”gjort en felaktig bedömning av straffvärdet”.


Ytterligare tre personer, som inte har suttit häktade, har stått åtalade. En av dem frikänns helt och de övriga två döms till villkorlig dom för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt medhjälp till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Så har bedrägerierna skett

Bakgrunden till åtalet och domen är ett avancerat brottsupplägg.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har de fem häktade personerna bedrivit en bolåneförmedling, där de med hjälp av internetannonser på ryska har lockat till sig åtminstone ett hundratal kunder. De har sen hjälpt kunderna att skaffa totalt över 100 miljoner kronor i bolån på falska grunder, genom att förfalska dokument som arbetsgivarintyg, lönespecifikationer och bodelningsavtal.

För pengarna har kunderna kunnat köpa bostäder i framför allt Stockholmsområdet. Och förmedlarna har tjänat pengar på tjänsten – totalt cirka fyra miljoner kronor, konstaterar Stockholms tingsrätt.

I den 269 sidor långa domen går tingsrätten igenom punkt för punkt vad de åtalade kan hållas ansvariga för. Man konstaterar att det i Ekobrottsmyndighetens utredning ”har klarlagts att det förekommit felaktiga, oriktiga, uppgifter och förfalskade handlingar”, och att det har varit fråga om urkundsförfalskning.

Men de huvudåtalade frikänns i flera fall.

Rådmannen Céline Holmberg sammanfattar:

– Det är ställt utom rimligt tvivel att falska handlingar och oriktiga uppgifter har förekommit, men det finns inte bevisning som knyter de personer som har varit åtalade till de punkter vi frikänner på.

Åklagaren om domen

Åklagaren Nils Råby säger sig också vara nöjd med domen, även om han hade yrkat på något högre straff.

– Tingsrätten går i huvudsak på vår linje.

Om att de åtalade frikänts på flera punkter säger Råby:

– Vi har påstått att de har begått alla brotten tillsammans och i samförstånd, medan tingsrätten har sagt att huvudmannen ansvarar för alla medan de andra ska ansvara för de brott där de har gjort något konkret. Jag har förståelse för hur tingsrätten har resonerat i de delarna och det gör inte jättestor skillnad i straffvärdet.

Han vet ännu inte om han kommer att överklaga.

Brotten begicks under perioden 2018-2021, och det är framför allt Danske Bank som har drabbats.