Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet på Busch efter inlägget på Facebook

I somras erkände KD-ledaren Ebba Busch grovt förtal.
Ebba Busch har stämt pensionären Esbjörn Bolin för att kunna driva igenom affären. Här tillsammans med sitt ombud Katrin Björklund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har gått drygt ett år sedan Ebba Busch skrev under kontraktet där hon köper den här fastigheten för 3,9 miljoner kronor. Men ännu är inte affären slutförd på grund av den pågående tvisten med säljaren Esbjörn Bolin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn Bolin skrev under försäljningen av sin fastighet, men ångrade sig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Esbjörn Bolins tidigare ombud kräver Ebba Busch på skadestånd för hennes inlägg på Instagram och Facebook.

Om KD-ledaren inte betalar riskerar hon dubbla domstolsprocesser.

Skadeståndet kan landa på kring 100 000 kronor.

När Ebba Busch, 34, erkände att hon förtalat Johann Binninge, Esbjörn Bolins tidigare ombud i hustvisten, utfärdades ett strafföreläggande: 60 000 kronor i böter, en villkorlig dom och att KD-ledaren hamnade i belastningsregistret.

Erkännande innebar också att Johann Binninge, 57, kunde kräva skadeståndsersättning från KD-ledaren. 

Hur mycket Johann Binninges advokat Fredric Wikman väntas kräva i skadestånd är inte klart. Han har själv inte velat kommentera, men en summa kring 100 000 kronor har tidigare antytts.

– Jag vill inte ge någon kommentar i nuläget, säger Fredric Wikman.

Det är oklart vilken inställning Ebba Busch har till skadeståndskravet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch försvarare i brottmålet var advokat Thomas Olsson. 

– Jag har inga kommentarer till den frågan just nu.  Vi diskuterar. Hur det ska skötas och på vilket sätt får stanna mellan oss, säger Thomas Olsson.

Om Ebba Busch inte accepterar skadeståndsanspråket är ett tvistmål med domstolsförhandling den naturliga fortsättningen.

Vilket i så fall kan innebära dubbla processer i rätten.

Uppsala tingsrätt är nu i slutfasen av förberedelserna inför att hustvisten ska behandlas i domstolen.

Tingsrätten kallar i dagarna samtliga berörda till förhandlingen som inleds den 25 oktober och väntas pågå i fyra dagar inför tre lagfarna domare.

Stämmer Esbjörn, 82

Det är Ebba Busch som stämt Esbjörn Bolin, 82, sedan hon nekats tillträde till fastigheten utanför Uppsala efter att de två undertecknat kontraktet den 20 augusti förra året. 

Köpesumman låg på 3,9 miljoner kronor och Ebba Busch betalade in handpenningen. Esbjörn Bolin backade ur affären och har senare krävt att den ska hävas eftersom han vill behålla fastigheten.

Bolin har även sagt att han inte förstod vad han han skrev på när han undertecknade kontraktet.

Det undertecknade kontrakt från den 20 augusti förra året där Esbjörn Bolin säljer sin fastighet till KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: Ebba Busch

Dörren för en förlikning inte stängd

Bolins nuvarande ombud, Per-Hans Berg, lämnar öppet för att det fortfarande kan sluta med en förlikning utan process i domstol.

– Vi diskuterar hela tiden, säger Berg.

Ebba Busch ombud, advokat Katrin Björklund, är förtegen om möjligheterna att förlikas.

– Tingsrätten har sin tidsplan, vi följer den.

Fyra dagar är avsatt för processen i tingsrätten som inleds den 25 oktober.

Ebbas Busch strafföreläggande om grovt förtal ord för ord

KD-ledarens erkännande den 2 juli i år betydde att hon fick böter på 60 000 kronor. Domen är villkorlig.

Brottet finns kvar i belastningsregistret i fem år. 


”Du har i meddelanden som du lagt upp och spridit på eget officiellt Facebookkonto och Instagramkonto utpekat Johann Binninge som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt genom att uppge att han tidigare i hovrätt är dömd (...) och att han nolltaxerade senast kända beskattningsår. Dessa uppgifter var sådana att de kunde förväntas utsätta Johann Binninge för andras missaktning. Du har inte varit skyldig att lämna uppgifterna och det har inte heller varit försvarligt att lämna uppgifterna i det sammanhang som skett. Brottet är grovt eftersom uppgifterna bl.a. avsett ett mycket allvarligt brott, fått storspridning och stor massmedial uppmärksamhet vilket varit ägnad att leda till storskada i både Johann Binninges yrkesverksamhet som juridiskt ombud och privatliv. Uppgifterna har lagts upp på kontona och spreds mellan den 19 februari 2021 och den 4 mars 2021 bl.a. i Uppsala län och Stockholms län.

Du begick gärningen med uppsåt”.


Busch: ”Anser mig vara oskyldig”

Ebba Busch erkände brott.