Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köptricket som är en myt – slutpriset blir oftast högre

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Många tror att det går att göra bostadsklipp genom att köpa före visning.

Det är en myt, visar ny statistik.

– Siffrorna bevisar motsatsen. Det är oftast dyrare att köpa innan visning, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I snitt betalar köpare till bostäder som säljs innan visningen över 100 000 kronor ”för mycket” i Stockholm.

Bostadssajten Booli har kartlagt hur stor skillnaden är i pris om du köper innan visning eller om du väntar in budgivningen.

Siffrorna visar att priserna ofta blir dyrare när köparen lägger bud i förväg för att slippa konkurrera med andra spekulanter vid en budgivning.

– Många vill köpa innan visning för att de tror att de ska komma billigare undan om de förekommer andra spekulanter, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Siffrorna baseras på statistik från 24 849 lägenhetsförsäljningar som haft en utsatt visningstid, en värdering på Booli och ett slutpris. Man har sedan jämfört hur stor skillnad det är mellan värderingen och slutpriset beroende på om objektet sålts på förhand eller om det sålts efter den publika visningen.

I Stockholm visade siffrorna följade:

824 bostäder såldes före visning. Det genomsnittliga utropspriset var 3 727 247 kronor. Medelslutpriset stannade på 4 167 740 kronor – alltså 435 234 kronor över utgångspriset.

7 196 bostäder såldes efter visning vid vanlig budgivning. Det genomsnittliga utropspriset var 3 820 120 kronor. Slutpriset landade på 4 128 568 kronor – 305 744 kronor över utgångspriset.

Samma mönster i hela Sverige

Betydligt högre priser utan budgivning alltså, och även i Sverige i stort finns liknande mönster:

3003 bostäder såldes före visning. Det genomsnittliga utropspriset var 2 587 008 kronor. Slutpriset landade på 2 841 170 kronor – alltså 251 267 kronor över utgångspriset.

21 846 bostäder såldes efter visning. 2 662 893 var det genomsnittliga utgångspriset och medelförsäljningen landade på 2 834 796 kronor – 169 576 kronor.

Matilda Adelborg påpekar att budgivningens funktion är att leda fram till ett marknadspris – om det varit en budgivning på bostaden du köper vet du att du inte betalat för mycket. På samma sätt är budgivningen ett kvitto på att bostaden inte sålts för billigt.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg.

Hetaste objekten som ryker snabbt?

Men kan det inte vara så att de är de hetaste objekten som säljs före budgivning – och att det är därför priset blir högre?

– Det kan absolut vara en del av förklaringen, men jag tror inte att det är hela sanningen. Många säljare vill ju, oavsett hur bostaden är, ha budgivning. Och dessa bostäder är ju också med i statistiken, säger Matilda Adelborg.