Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köpa tomt – allt du behöver veta inför ditt husbygge

Är det så här du vill bo?
Foto: STOCK ADOBE
Visst är det fantastiskt med egna äpplen!
Foto: LENNART NILSSON
Gräset är faktiskt grönast här, på din egen nya tomt. Så här kan det se ut när du är klar.
Foto: Shutterstock

Första steget till drömhuset är att hitta rätt tomt.

Det finns tomter i alla prislägen, från 1 krona till en bra bit över 20 miljoner.

Det viktiga är att vara snabb om du ska få just den tomten du helst vill ha.

Det finns många goda skäl att köpa tomt:

■ Du vill skapa ditt drömboende, på ditt eget sätt.

■ Du vill bygga ett fritidshus och kunna planera allt i förväg.

■ Du vill helt enkelt flytta in i ett helt nytt hus ingen har bott i tidigare.

Vilka skäl du än har finns det en del saker du ska fundera på först, innan du slår till och blir markägare.


LÄS MER: Köpa hus – stor guide till ditt nya hem 2018


Vem kan jag köpa en tomt av?

Det finns ett antal sätt att hitta en tomt på. Alla har sina för- och nackdelar. Det viktigaste är om du vill ha en tomt i ett attraktivt område måste du vara både snabb och uppmärksam. Vid stora nybyggen går de populäraste tomterna först, skriver försäkringsbolaget Gar-Bo på sin hemsida. 

Husföretag och byggföretag: Det finns flera sätt att köpa tomt. Du kan köpa direkt av hustillverkare eller byggföretag till fasta priser. Tanken då är att du väljer ett hus från tillverkaren som bygger det åt dig och ser till att all byråkrati ordnas längs vägen till ett nytt hem. En poäng med detta är att du inom vissa ramar kan utforma ditt boende så att det passar just för dig och dina eller din familjs behov. Valfriheten att välja hus är mindre och helt baserat på företagets val.

Fastighetsmäklare: Du kan även hitta tomter på traditionellt sätt genom fastighetsmäklarnas hemsidor, eller på Hemnet eller Bovision. 

Privatperson: Det kan vara någon som styckat av sin tomt, eller en lantbrukare som styckat av flera tomter bredvid varandra. Här har du stor valfrihet när du sedan bygger. 

En husägare: Ibland står det redan ett hus på tomten. Ibland kan den vara i ett sådant skick att den måste rivas. Detta är ett dyrare alternativ, eftersom du måste betala rivningsarbetet och betala för rivningslov. Du ansöker hos byggnadsnämnden i kommunen. Allt om rivningslov finns på Boverkets hemsida.


LÄS MER: Det här är pantbrev och lagfart – frågor och svar 


Så väljer du en tomt att bygga ditt hus på

Det finns två sätt att välja rätt tomt. Antingen utgår du helt från tomten och väljer hus därefter. Fördelen är att du får den tomt du vill ha, nackdelen är att alla hus inte kommer att passa för tomten.

Så hittar du tomten för dig – utan hus

Bestäm dig tidigt för hur tomten ska se ut eller vilka omgivningar den bör ha. Ska den ligga nära vatten? Vill du att den ska vara nära skog och strövområden, eller en kort sträcka från en större väg, så att du snabbt kan ta dig dit? Hur vill du att tomten ska se ut? Ska den vara platt som en fotbollsplan, eller lite kuperad? Kanske stora delar naturtomt? Bara du vet hur din drömtomt ska se ut.

Är detta oviktigt ska du kanske koncentrera dig på ett område dit du vill flytta eller bygga ett fritidshus. Bestämmer du dig för kommun och område har du kommit en bra bit på vägen.

Tänk på att det är ett stort projekt att köpa tomt och i förlängningen bygga hus, så grips inte av panik. Ta den tid det tar för den rätta tomten att komma ut på marknaden. 

Ju mer noggrann i förarbetet du gör, desto större chans har du att hitta rätt tomt. Tänk också på att vara beredd att slå till snabbt när du erbjuds en tomt i din smak. Tillfällena dyker upp med en snigels hastighet, men försvinner som en blixt.

Innan du slår till ska du kontrollera med kommunen vad du får bygga på tomten och hur stort.


LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018 


Hitta tomten för ditt hus

Har du hittat ett hus du vill bygga blir urvalet av tomter lite mindre. Då gäller det att kolla om huset passar för de tomter du tittar på. Därefter måste du kontrollera med kommunen om huset passar in i stadsplanen. Det finns oftast regler för hur stora hus du får bygga och hur många våningar.

Glöm inte att planera för trädgården när du letar tomt.

Kolla det här när du hittat rätt tomt

Kontrollera mark och vegetation, skriver maklarhuset.se. Är det en bergig tomt påverkar det projekteringen av ett hus, då det är dyrt med sprängningsarbeten. Är marken sank kan det krävas pålning. Ligger tomten nära en nedlagd industri kan du behöva kontrollera marken att den inte är förorenad. 

Kolla också växtligheten. Är det många träd som måste fällas kan det påverka vattennivåerna i grannskapet. Du vill inte bli känd hos grannarna som den som orsakade en översvämning.


LÄS MER: Köpa sommarstuga: Så hittar du ditt drömhus 


Vem bestämmer om jag får bygga på tomten?

Kommunen bestämmer vad du får göra med din tomt. Finns det en detaljplan för området? Kolla vad som gäller. Ibland är reglerna tydliga om hur stort du får bygga och hur högt huset får vara. Är du osäker på om bygglovet går igenom så  ansök först om ett förhandsbesked hos kommunens byggnadsnämnd. Då får du snabbare svar och kan justera dina planer innan du ansöker om bygglov.

Gränsar tomten mot en allmänning ska du kanske fråga kommunen om de har någon plan för det området. 

Kolla också med kommunen om det finns vatten och avlopp framdraget till tomtgränsen. För el ska du kontakta nätägaren för området. Samma sak gäller fiber och telefoni. 

Vad kostar det att köpa tomt?

Förutom att betala för tomten tillkommer det en rad utgifter som antingen redan är fixade, eller så får du ordna dem om du vill bygga på din tomt. Räkna med att slutsumman hamnar på runt 200 000 kronor, men kan både bli billigare och betydligt dyrare.

Det här kan du behöva:

Bygglov. Du behöver ett bygglov från kommunen. Det utfärdas oftast av kommunens  byggnadsnämnd. De närmaste grannarna kommer att få yttra sig om ditt bygglov. Tillståndet är tidsbegränsat. Du måste ha börjat bygga inom två år och vara klar inom fem. Kostnaderna för bygglov varierar från kommun till kommun. Räkna med 20 000–30 000 för att bygga en ny villa eller fritidshus, plus kostnader för ritningar.

Marklov eller rivningslov. Två tillstånd du behöver för att schakta, gräva eller fylla om du ändrar höjdläget för tomten. Du behöver rivningslov för att ta bort ett gammalt hus på din tomt.

Anläggningsavgift (kommunalt vatten och avlopp). Även om det finns vatten och avlopp framdragen till tomten behöver du betala en avgift, en anläggningsavgift, för att ansluta din framtida villa. Det är kommunen som bestämmer avgiften. Enligt Avloppsguiden är det stora skillnader mellan kommunerna, från 20 500 kronor till 274 000, med ett medelpris på 122 000 kronor. Att anlägga enskilt avlopp kostar i storleksordningen 70 000–130 000 kronor. Har du inte råd att finansiera kostnaden är kommunen enligt lag skyldiga att erbjuda ett V/A-lån

Anslutningsavgift, el: Det är elbolaget som har ansvar för att dra el fram till tomten, om det inte finns redan. Anslutningsavgiften varierar efter avstånd till närmaste anslutningspunkt, fågelvägen. Räkna med 28 000 kronor om du har upp till 200 meter till anslutningspunkten. Är det längre betalar du dessutom en avgift på 236–505 kronor metern. Har du 1 200–1 800 meter till anslutningspunkten blir det dyrt:  minst 425 000 kronor, inklusive moms, och max 605 000 kronor. Exakta summor på energimarknadsbyran.se. Vattenfall beskriver exakt hur en elanslutning går till på sin hemsida.

Priset varierar för hur mycket ström du vill dra in i ditt hus. Det kostar ett antal tusenlappar mer för 35 Ampere jämfört med 16–25 A. Se Vattenfalls tabell här

Beställ el i god tid. Vattenfall behöver tre månader på sig från beställning tills de är klara.

Äger säljaren tomten?

Du måste vara 100 procent säker på att säljaren verkligen äger tomten. Fråga mäklaren eller ta reda på fakta från Fastighetsregistret hos Lantmäteriet i förväg, rekommenderar Mäklarhuset.

Finns det något servitut?

Tomten kan vara fridfullt övergiven, men helt fel för dina syften. Du måste vara uppmärksam på om det finns servitut på tomten. Det kan betyda att grannarna kan vistas på din nya tomt, eller att det kan dras en väg rakt genom den plats du ville ha sovrummet. Eller att brunnen på tomten är till för alla i området.

Kolla med grannarna

Tänk dig in i grannarnas situation. De har kanske synpunkter på huset du planerar att bygga och kommer att berätta det när de får yttra sig om ditt bygglov. Det är bättre att du diskuterar vad du tänker göra med tomten i förväg, helst innan du köper tomten. 

Kan du få över grannarna på din sida har du mycket vunnet. Du ska ju förhoppningsvis bo där under ett antal år framåt och att bli vän med grannarna gör livet betydligt mer behagligt.


LÄS MER: Flytta hemifrån – allt du behöver tänka på  


Utsikt från 1 kronas-tomten.

Hur köper jag en tomt för en krona?

Ibland vill mindre kommuner locka till nya invånare. Under sommaren 2018 erbjöd Robertsfors kommun tomter för en krona mot att köparen bygger hus och är skriven i kommunen i fem år. För kronan får köparen då en 1 600 kvadratmeter tomt med bygglovsavgiften och vattenanslutningsavgiften betald samt bidrag för enskilt avlopp.