Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guide: Köpa sommarstuga – så hittar du ditt drömhus

Ett rött hus med vita knutar. Kan det bli mer idylliskt än så här?
Foto: GUN PERSSON LJUSNE / COLOURBOX
Drömmen om ett sommarhus kan bli verklighet.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Tänk att ha nära till badet! Eller vill du hellre ha en sjö med fiske?
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Drömmen om en egen sommarstuga kan bli verklighet. För visst drömmer många av oss att kunna fika under sitt eget äppelträd eller plocka alla läckerheter från bärbuskar och grönsaksodlingar?

För att lyckas med köpet av sommarstuga ska du tänka på ungefär samma sätt som om du skulle köpa en villa eller ett radhus. 

Här är 9 saker du ska tänka på innan du börjar leta hus.

Att köpa sommarstuga är en stor affär som kräver både pengar och engagemang. Vissa saker är extra viktiga att tänka på för sommarboendet som du kanske inte behöver fundera på när du väljer ett året-runt-boende. Många av följande tips kommer från Hemnet.


Viktiga begrepp vid bostadsköp

Acceptris Det lägsta försäljningspris som en säljare godkänner vid en affär, som en bostadsaffär.

Amortering Avbetalning av en befintlig låneskuld. Lånet minskar med belopp som det du betala in.

Amorteringsfrihet En tidsperiod då amorteringar inte måste göras.

Amorteringsplan En plan för hur du ska betala av ditt lån.

Annuitetslån Ett lån där amorteringsbeloppet ökar i samband med att skulden minskar. 

Arrende Upplåtelse av till exempel mark mot betalning för viss tid. 

Avdragsgill Utgifter som kan bidra till skattelättnader i deklarationen genom avdrag. 

Belåningsgrad Den procentsats som beskriver hur stor del av bostadens marknadsvärde som det finns lån på.

Blancolån Lån som beviljats utan säkerhet eller borgen, ofta till en högre ränta än vid lån med en säkerhet.

Boendekostnad Den totala kostnaden för ditt boende. I det beloppet ingår bland annat amortering, driftkostnad och räntekostnader.

Borgensman Person som går i borgen för en låntagare.

Borgenär Långivare som har en fordran mot en låntagare. Motparten kallas gäldenär.

Bottenlån Lån med en fastighet eller bostadsrätt som säkerhet. Bottenlån ger en lägre ränta eftersom den typen av lån innebär en mindre risk för långivaren. Bottenlån kan delas upp olika delar med olika bindningstider på räntan. 

Bostadsrätt Att äga en bostadsrätt innebär att äga en andel i en bostadsrättsförening och ha rätten att använda lägenheten, radhuset, kedjehuset eller vilan. Rätten gäller på obegränsad förutsatt att man uppfyller sina förpliktelser mot bostadsrättsföreningen. När du köper en bostadsrätt köper man alltså inte den själva lägenheten utan en andel i föreningen som äger den.

Bunden ränta/fast ränta En bunden ränta är en ränta som är fast för bestämd tid, till exempel ett, tre eller fem år.

Driftskostnad Den totala kostnaden för driften av en kostad. Det som ingår i är bland annat kostanden för el, vatten, värme och försäkring.

Dröjsmålsränta Betalar du inte din fordran i tid så drabbas du av en extra avgift för att ha brutit mot avtalet.

Effektiv ränta Effektiv ränta är den totala kreditkostnaden (ränta och avgifter) som anges som den årliga räntan på ett lånebelopp. 

Energideklaration Kartläggning och dokumentation av en byggnads energianvändning under bruksstadiet.

Gäldenär Någon som har en skuld till någon annan.

Handpenning  En form av förskottsbetalning som ges till säljaren av en bostad i samband med att kontraktet skrivs. Vanligtvis är det 10 procent av köpeskillingen.

Kontantinsats Den del av ett lån som ska betalas kontant. Majoriteten långivare har ett krav på att åtminstone 15 procent av köpeskillingen ska betalas kontant. 

Kreditprövning En undersökning och bedömning av en persons ekonomiska situation och betalningsförmåga och något alla företag som beviljar lån och krediter måste göra.

Kreditupplysning Samlad ekonomisk information om en person eller ett företag.

Köpebrev en juridisk bindande handling som reglerar och definierar ägandet av en specifik egendom. 

Köpeskilling Det totala belopp som betalas vid ett köp.

Lagfart En lagfart är ett bevis på att du äger en fastighet

Lånelöfte Ett förhandsbesked från långivaren, där de uppger hur mycket du får låna till ett kommande bostadsköp. Ett lönelöfte är vanligtvis endast giltigt i ett halvår förutsatt att din ekonomiska situation inte försämras under tiden.

Marknadsvärde Priset marknaden är villig att betala för en viss produkt.

Pantbrev Pantbrev är ett bevis på inteckning i en fastighet och fungerar som en säkerhet vid ett lån. Säg att du ska köpa hus och behöver låna en stor summa pengar. Du behöver då en säkerhet och det brukar vara en del av huset. Den säkerheten kallas för pantbrev, eftersom du pantsätter en del av din bostad hos banken.

Rörlig ränta En ränta som förändras över tid. Hos de flesta banker innebär det att räntan är bunden under tre månader åt gången.

Servitut Ett begrepp för den rätt en fastighet har att på ett visst sätt nyttja en annan fastighet.

Skuldebrev Ett skuldebrev är en skriftlig handling på att du är skyldig en person eller ett företag pengar. 

Skuldsanering Att få sina skulder nerskrivna eller avskrivna. 

Slutpris Det slutgiltiga priset för en bostad.

Styrränta Den ränta Riksbanken tar när den kortsiktigt lånar ut pengar till bankerna.

Taxeringsvärde Det värde på en fastighet som ligger till grund för fastighetsskatten.

Tomträtt Tomträtt innebär att någon annan, vanligtvis kommunen, äger själva tomten som fastigheten står på men att du får använda den i utbyte mot att du betalar en avgift –  tomträttsavgäld.

Topplån Topplån är ett lån utan säkerhet som oftast används för att täcka den del av ett lån som inte täcks av bottenlånet när du köper en fastighet. I dag får man låna maximalt 85 procent av bostadens pris till bottenlån. Kan du inte betala resterande del, 15 procent, som kontantinsats har du möjlighet att ta ett topplån. Räntan på topplånet är högre än för bottenlånet eftersom den lånedelen saknar säkerhet.

Uppläggningsavgift En avgift för det administrativa arbetet i samband med ett lån.

Utgångspris Det pris man utgår frånvid försäljning av en bostad och som sätts ut i annonsen.

Utmätning Utmätning innebär att en borgenär begär att Kronofogdemyndigheten skall ta i anspråk fast eller lös egendom ifrån en gäldenär.

Återbetalningskrav Kreditgivarens krav på återbetalningen från en låntagare.

Överbryggningslån Ett tillfälligt lån man kan ta för att finansiera en bostad om du inte hunnit sälja eller fått betalt för din gamla bostad.


LÄS MER: Stora guiden för dig som vill köpa hus i Sverige 


1. Har du råd att köpa sommarstuga? Gör en budget!

Gör upp en budget för vad huset kommer att kosta. Många banker erbjuder en bolånekalkyl på nätet där du snabbt kan fylla i dina uppgifter och få en bild av hur mycket du kan låna till en sommarstuga. 

Tänk på att det inte bara är huset med pantbrev och lagfart som ska betalas. Du ska ha råd att bo där också. De här fasta kostnader ska du ta med i budgeten:

El 

■ Vatten

■ Uppvärmningskostnader

■ Försäkring

■ Vägavgifter

■ Sophämtning

■ Resekostnader till och från stugan

Tänk också på att du behöver ungefär samma trädgårdsutrustning för sommarstugan som till en villa, en gräsklippare, verktyg till bostaden och trädgården, möbler och kanske en grill. Å andra sidan kanske du kan hitta mycket av det du behöver på en loppis.


LÄS MER: Stor guide till den bästa gräsklipparen för dig 


Kommer din hund att trivas? Finns det staket runt tomten, eller måste du ordna en annan lösning?
Foto: SHUTTERSTOCK

2. Var vill du att sommarstugan ska ligga?

Väljer du villa är du mer exakt i var huset ska ligga. Anledningen är ju att du enkelt ska kunna ta dig till och från jobb, skola och andra serviceställen.

När det kommer till sommarstuga kan vi vara mer diffusa i var den ska ligga. Det viktiga är att omgivningarna och typen av sommarstuga är viktigast. Det är frågor som hur nära huset ska vara en strand? Eller om du hellre vill bo nära skog och mark och strövområden. Eller du kanske helst av allt vill bo vid en sjö där du kan fiska? 

Har du gjort budgetarbetet rätt vet du hur långt borta stugan kan ligga. Men tänk på att ju längre bort den är, desto mer sällan kanske du åker dit.


LÄS MER: Här är det bäst att köpa sommarhus 


3. Åk på visningar av sommarstugor!

Åk förutsättningslöst på visningar och kolla. Det är ett par saker att fundera på, förutom huset och omgivningarna:

Är resan till och från stugan behaglig? Att åka tio mil motorväg och 5 kilometer grusväg kanske är trevligare och går snabbare än att åka några kilometer på motorväg och flera mil på slingrande grusvägar.

Hur är området? Huset kan vara hemskt, men området fantastiskt. Är det så kanske du ska vänta tills rätt hus dyker upp. Är området fel har du kommit ett steg närmare ditt drömhus. 

Kolla vattnet. Har huset egen brunn bör du kolla kvaliteten. Kolla även avloppet. Har huset ett enskilt avlopp bör du ta reda på vad för sorts anläggning det är och om alla tillstånd är i sin ordning. Det gör du hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. 


LÄS MER: Så ansöker du om bostadsbidrag – och så mycket kan du få 


Hyr en stuga först!

Vill du gå grundligt tillväga när du ska köpa sommarstuga kanske du ska hyra först under en månad eller hela sommaren innan du beslutar dig för att köpa en.


■ Bor du under en längre tid i samma hus får du först en känsla för om det är en livsstil för dig. Är det fortfarande roligt att klippa gräset efter en månad? Är det okej att diska allt för hand? Eller är det obekvämt att sköta hygienen i en sommarstuga?


■ Nästa steg är om det är rätt typ av stuga: Ligger den rätt, eller ska du prioritera något annat än vad omgivningarna kan erbjuda?  

Tänk på att det ska vara trevligt att vara i stugan, inte jobbigt.

Tänk på att du lär dig massor av att titta på många hus i olika områden. Att utesluta en mängd olika alternativ gör det till slut enklare för dig att hitta just den sommarstugan du vill spendera din lediga tid i.

Kolla elen. Låt en expert kolla om du är osäker. Hur många saker kan du ha i gång samtidigt utan att propparna går?
Foto: LASSE SVENSSON

LÄS MER: Hyra sommarstuga – så hittar du drömboendet 


4. Hur händig är du? Är sommarstugan i rätt skick för dig och din familj?

När du känner att stugan är rätt och att du har råd är det dags att gå igenom all fakta om huset: Hur huset är byggt, vilken grund det har, uppvärmning, driftskostnader och vad som ingår i huset? Och framför allt: Hur är skicket? Har du råd att anlita hantverkare eller måste du göra allt själv?

Därefter är frågan hur du vill spendera din tid i stugan: Föredrar du att fixa och dona på semestern är ett äldre hus med renoveringsbehov definitivt något för dig. Men föredrar du att vila och ta det lugnt ska du välja något annat. Vill du inte fixa något alls kanske du hellre ska hyra en stuga under sommarmånaderna?


LÄS MER: Bostadstillägg för pensionärer – så fungerar det 


Ju mindre du behöver fixa desto mer kan du njuta av verandan.
Foto: Shutterstock

5. Kan du använda sommarstugan även på höst, vinter och vår?

Många drömmer om att en gång kunna flytta ut permanent till sommarstugan. Är det din dröm också? I många sommarstugeområden stängs vattnet av på vintern, för att spara ledningarna. Sophämtningen kan också vara indragen utanför säsong.

6. Kolla med kommunen om det finns planer på exploatering

När du väl hittat ett hus som kan vara en idyll bör du kolla med kommunen om det finns några exploateringsplaner för området. Kanske det finns planer på en störande motorväg i närheten, eller kanske ett helt nytt bostadsområde på den stora ängen som ser så fridfull ut. 


LÄS MER: Ordlista – viktiga begrepp att ha koll på vid ett bostadsköp 


Visst är det trevligt med grannar, men du kanske inte räknade med att plötsligt få tre nya familjer i närheten?
Foto: Shutterstock

7. Kolla byggloven för sommarstugan

Det vore trist om du köpte ett härligt sommarhus för att senare upptäcka att det är ett svartbygge, eller att det inte finns något bygglov för sjöboden? Byggnadsnämnden i kommunen kan svara på dina frågor och om du kan bygga ut ytterligare. Tänk på att du kan tvingas riva svartbygget.

8. Så blir sommarstugan din – vinn budgivningen

Har du bestämt dig för att köpa stugan kanske du hamnar i budgivning. Här får du veta exakt vad som gäller och hur du kan göra för att vinna sommartugan. Tänk på att buden inte är juridiskt bindanden. Det är först när du skriver kontrakt som stugan blir din.

9. Besiktiga sommarstugan

Du har undersökningsplikt som köpare vilket betyder att du behöver kontrollera huset. Liksom med villor är det en bra idé att anlita en oberoende besiktningsman som letar fel och brister och kan ge en riskanalys. Besiktningspersonen kan också berätta vad du borde göra och när. Besiktigar du sommarstugan efter budgivningen ska du få inskrivet i kontraktet vad som kan hända om det upptäcks större fel. 

Finns det en öppen spis i huset som används bör en skorstensfejarmästare provtrycka den.


LÄS MER: Guide: Så säljer du din bostad – steg för steg