Köpa bostad: Skillnaden mellan handpenning och egen kontantinsats

Detta är kontantinsats och handpenning. Vi reder ut begreppen.

Det är snårigt att köpa bostad.

Bara begreppen kan vara förvirrande: För vad är skillnaden mellan handpenning och egen kontantinsats?

Vi reder ut vad som gäller för dig. 

Det är inte så svårt som vi kan tro.

Det viktigaste först: När du köper en ny bostad får du låna upp till 85 procent av banken eller kreditinstitutet. Det är för att du ska ha en viss marginal om värdet på bostaden skulle minska lite, så att ditt hem inte blev överbelånat. En säkerhet för banken som lånar ut pengarna, alltså. Men det är också ett krav från Finansinspektionen. Detta lån är ditt bolån, där ditt hem är säkerhet för banken.


LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018 


De resterade 15 procenten är din kontantinsats. De pengarna måste du hitta på annat håll.

Gör en bolånekalkyl

Du måste alltid göra en riktig bolånekalkyl innan du funderar på att köpa bostad. Många kreditinstitut och banker har hjälp på nätet för att visa om du har råd. För att kunna ta ett vanligt bolån krävs bland annat:

■ Du ska vara myndig.

■ Du ska vara folkbokförd i Sverige.

■ Du ska ha en stadigvarande inkomst.

■ Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Källa: SBAB

Vad gäller för kontantinsatsen?

Har du ingen bostad att sälja med vinst är det bra att börja spara tidigt. Ska du köpa ett hem för en miljon kronor krävs minst 150 000 kronor i egen kontantinsats.

Men det finns inga hinder att du skulle kunna låna till den egna kontantinsatsen. Tänk på att banken gör en ny bedömning av din ekonomi. Till den finns ett antal faktorer som spelar in. Kan du exempelvis visa att du sparar regelbundet ökar dina chanser att få ett lån. En annan faktor är om du är helkund i banken, det vill säga har dina försäkringar, sparande och exempelvis lönekonto hos en och samma bank om det är möjligt. 

Vad är handpenning?

När du har fått lånelöfte från banken och kan finansiera ditt nya boende, hittat ett nytt hem och ska köpa det, så kommer nästa fråga: Hur gör jag med handpenningen?

Du behöver betala en handpenning på 10 procent av köpeskillingen för bostaden vid kontraktsskrivning.

Skälet är att säkra för säljare och mäklare om du, utan lagliga skäl, drar dig ur köpet efter att ha skrivit kontrakt. Pengarna är en säkerhet att mäklaren får betalt och att täcka upp för eventuella merkostnader när bostaden säljs på nytt.


LÄS MER: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på 


Hur får jag fram pengar till handpenning?

Det vanliga är att ta ett handpenningslån, som är ett amorteringsfritt lån och som betalas i sin helhet när bostaden överlåtes och du får flytta in.

Pengarna sätts in på fastighetsmäklarens klientmedelskonto, där pengarna håll utskilda från mäklarens egna tillgångar.