Kommunen som är mest klickad på Hemnet

Danderyd är den mest klickade kommunen i Sverige, enligt Hemnets statistik. I det här huset i Djursholm, i Danderyd, bor Charlotte Perrelli.
Foto: Stefan Söderström
Den här villan såldes i Danderyd 2009.
Foto: Jan Düsing
Staffan Tell är pressansvarig på Hemnet.
Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Danderyd.
Foto: Peter Knutsson

Danderyd med sina lyxiga - och dyra - villor är den populäraste kommunen i Sverige.

Det visar Hemnets lista över de mest klickade orterna.

– Listan speglar den starka urbaniseringstrenden i Sverige, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

För två år sedan var det Luleå som var den populäraste kommunen i Sverige sett till antal klick på Hemnet. Men 2015 halkade den norrbottniska staden ner till en sjätteplats enligt den lista som Hemnet har tagit fram till Dina pengar. I stället är det Danderyd som är populärast, följt av Partille och Härryda som båda ligger utanför Göteborg.

– Att det ligger nära Stockholms innerstad är så klart en bidragande faktor. Många av de orter som ligger i topp ligger ju nära en storstad som Stockholm eller Göteborg, säger Staffan Tell på Hemnet.

Just närheten till Stockholms innerstad med bra förbindelser och kort bilväg är något som värdesätts högt. Men det finns också en annan aspekt som gör Danderyd intressant.

– Några av de mest exklusiva och attraktiva villorna finns där. Det gör ju att det är många som vill bo där och också en del som tycker att det är härligt att surfa in och titta på de objekten.

Men populariteten beror inte bara på "Hemnetknarkare" som tycker att det är roligt att kolla på de lyxiga husen. Danderyd har hängt med i prisuppgången i riket, så det handlar inte vara om fönstertittande, enligt Staffan Tell på Hemnet.


LÄS OCKSÅ: Trenden - nu bromsar priset på bostäder.


I Danderyd jublar kommunens starke man åt de glada nyheterna.

– Det är så klart jätteroligt. En sak som jag tror är viktig är att vi har bra skolor. Våra skolor är kanske de allra bästa i Sverige. En bidragande orsak till att man vill flytta till Danderyd är nog för att man är mån om att barnen ska få den absolut bästa utbildningen som man kan få, säger Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Danderyd.

Men ni är också kända för att ha dyra huspriser, du tror inte att det är något som kan avskräcka?

– Så är det i och för sig, men vi har inte bara villor utan även ett stort antal bostadsrätter och hyresrätter. Om man tittar på bostadsrätterna så ligger priserna under innerstadsnivån.

Längst ner på Hemnets lista finns Hagfors, med sina 12 000 innevånare.

– Det är intressant för det ligger i Värmland som många andra kommuner långt ner på listan. Men å andra sidan finns Hammarö på plats tio och även Karlstad på tolfte plats. Det är en trend som man ser runtom i landet att i landsbygdslän så är residensstaden väldigt het men om man kommer bara ett par mil ut från centralorten så är intresset betydligt lägre, säger Staffan Tell.


LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bostadskaoset.


Samtidigt får man betydligt mer för pengarna på de mindre attraktiva orterna. Kvadratmeterpriset på en villa i Hagfors ligger på 5 265 kronor med ett snittpris på 647 000 kronor jämfört med Danderyd där en villa går på närmare 66 000 kronor kvadraten, och snittpriset ligger på 10,7 miljoner kronor enligt Mäklarstatistik.

– För de pengarna så skulle man kunna åka taxi in till Karlstad varje dag.  Det är lite så som bostadsmarknaden har utvecklats. Men i dag då det finns väldigt bra bredband även på landsbygden så blir man lite förvånad över att fler inte tar den möjligheten, säger Staffan Tell.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

De 25 populäraste kommunerna på Hemnet

Kommun (Antal klick per vecka)

1. Danderyds Kommun 1123

2. Partille Kommun 988

3. Härryda Kommun 948

4. Lidingö Kommun 928

5. Trollhättans Kommun 874

6. Luleå Kommun 868

7. Salems Kommun 823

8. Huddinge Kommun 804

9. Göteborgs Kommun 798

10. Hammarö Kommun 796

11. Tyresö Kommun 793

12. Karlstads Kommun 788

13. Jönköpings Kommun 770

14. Eskilstuna Kommun 767

15. Haninge Kommun 758

16. Täby Kommun 757

17. Stockholms Kommun 750

18. Mjölby Kommun 742

19. Kungsbacka Kommun 725

20. Öckerö Kommun 721

21. Vaxholms Kommun 716

22. Varbergs Kommun 702

23. Nacka Kommun 690

24. Lerums Kommun 684

25. Stenungsunds Kommun 679


• Och de 10 kommunerna i botten

Uppvidinge Kommun 123

Årjängs Kommun 121

Härjedalens Kommun 114

Malå Kommun 114

Älvdalens Kommun 113

Filipstads Kommun 112

Eda Kommun 110

Markaryds Kommun 102

Munkfors Kommun 96

Hagfors Kommun 95


Fotnot: Siffrorna är för 2015 och är framtagna av Hemnet. Sökindex är baserat på det totala antalet sidvisningar av alla objekt i respektive kommun under en dag dividerat med det totala antalet objekt i kommunen samma dag.