Klart: Ja till nytt amorteringskrav

Per Bolund på pressträffen i dag.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Det var ganska väntat. Jag kan förstå att regeringen gör så här, men jag tycker att man kunde ha väntat ett tag till, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB
Foto: FREDRIK HJERLING / FOTO FREDRIK HJERLING

Regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag om ett ytterligare skärpt amorteringskrav – ett och ett halvt år efter det förra.

Det meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid pressträff på torsdagen.

– Jag tycker regeringen skulle kunna ha väntat lite för att först se de fulla effekterna av det nuvarande amorteringskravet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

På torsdagsmorgonen sammanträdde regeringen och på dagordningen stod det omdebatterade förslaget om skärpt amorteringskrav.

Förslaget har varit omdebatterat – och även regeringen har varit tydligt splittrad. Bland kritikerna finns bland annat bostadsminister Peter Eriksson, partikollega med Per Bolund.

Flera företrädare från Alliansen har kritiserat det nya kravet, bland annat mot bakgrund att prisrusningen på bostadsmarknaden redan mattats av.

Förslaget till skärpt amorteringskrav innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten tvingas amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Regeringens beslut berör 14 procent av de nya bolånetagarna, enligt Bolund

– Det är viktigt att komma ihåg att flertalet av nya bolånetagare inte berörs av detta, säger Per Bolund vid pressträffen.

– Det här påverkar främst hushåll med mycket god ekonomi.

LÄS MER: Detta innebär det nya amorteringskravet

Varnat för nya amorteringskrav

Företrädare på bostadsmarknaden har varnat för att skärpta amorteringskrav i värsta fall kan leda till ytterligare prisras.

– Det här beslutet var ganska väntat. Jag kan förstå att regeringen gör på det här sättet, men jag tycker man skulle kunna ha väntat lite till för att först se de fulla effekterna av det nuvarande amorteringskravet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Hon tror att alla – inte bara yngre som vill ta sig in på bostadsmarknaden – kommer att påverkas av regeringens beslut.

– Detta på grund av att många värnar om sina gamla bolån. Det gör att rörligheten blir lidande och det påverkar alla.

Hon tror också att många som egentligen vill flytta nu kommer att bo kvar för att undvika dyrare lån. Enligt henne är inte tajmingen den bästa.


LÄS MER: Bolund om ”sprickan” mellan MP-topparna


– Det finns en utbredd oro och vi har ett marknadsläge som är nytt för många. Flera tror att de blir påverkade även om de inte blir det, och det spär på den psykologiska effekten, säger Claudia Wörmann som menar att det är svårt att förutse de omedelbara konsekvenserna av skärpt amorteringskrav. 

– Det kan ge lite mer skjuts åt marknaden. Eller så blir det tvärtom.

Kritik mot beslutet

Björn Wellhagen på Sveriges byggindustrier kallar beslutet ”ett politiskt haveri” och menar att detta kan stoppa upp byggandet och försvåra för nya grupper att ta sig in på marknaden.

Kritikerna mot beslutet är många:

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet:

– Det är inte rätt läge att införa ytterligare amorteringskrav. Det är helt uppenbart att den svenska bostadsmarknaden står och väger och att priserna börjat falla. Att tillföra ytterligare osäkerhet är inte rätt väg. Faktorer som att hårdare amorteringskrav riskerar att göra det svårare för ungdomar att skaffa sin första bostad och skapar inlåsningseffekter för dem som redan äger en bostad är också saker man måste väga in, säger Emil Källström.

Även Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom, på Stockholms Handelskammare är väldigt kritisk mot beslutet:

– Det är fel tajming. inte oväntad med olyckligt.

"Regeringen opererar en patient med fel instrument"

Han utvecklar:

– Bopriserna har redan fallit och det är oroligt på marknaden. Att i det här läget smälla på med ytterligare krav på amortering är dåligt tajming.


LÄS OCKSÅ: Anders Borg positiv till skärpning 


Andreas Hatzigeorgiou har förståelse för att den höga skuldsättningen är en risk för den svenska ekonomin – men menar att regeringens ansvar är att se till helheten.

– Rörligheten på bostadsmarknaden är alldeles för låg och det här försämrar genom att skapa att inlåsningseffekter. Det är helt en dåligt och gör mer skada än nytta.

Finns det ingenting bra med kravet?

– Inte i nuläget. Vi behöver en bättre amorteringskultur opch skulderna bör inte öka men de instrument vi använder oss av måste bli bättre. Det är som att regeringen opererar en patient med fel instrument.

Bolund: ”En mild åtgärd”

Oppositionen har inte varit med på tåget under processen.

– Vi har hört deras synpunkter. Det är tydligt att de inte stöder förslaget men stöder FI:s arbete, säger Bolund på torsdagen.

Bolund beskriver beslutet som ”milt” för bostadsmarknaden.

– Effekten som vi ser nu med utplaning och nedgång är för att vi haft kraftig uppgång. Naturligt att vi får en stabilisering. Vår och FI:s bedömning är att det här beslutet inte kommer att få stora effekter. Det är en mild effekt, säger Bolund.

Peter Eriksson (MP) var in i det sista kritisk till skärpta kravet.

– Han pekar på att vi behöver titta på andra delar, men nu har vi kollektivt kommit fram till det här beslutet, säger Bolund.


Det här är förslaget från Finansinspektionen, FI

• FI föreslår att nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet varje år – utöver befintliga regler.

• Förslaget är tänkt att träda i kraft 1 mars 2018.

• Sedan tidigare måste låntagare med en belåning på 50-70 procent av bostadens värde amortera minst en procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Hushåll med en belåning på över 70 procent måste amortera minst två procent.

Är regeringens skärpta amorteringskrav bra?