Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemlig redovisning kan avslöja fler PPM-bolag

Valletta på Malta.
Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL

Ännu en PPM-bjässe har avslöjats, men jakten på oseriösa aktörer i premiepensionen är inte över.

– Det finns fler fula fiskar, säger Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.

En årsredovisning från Malta skulle enligt honom kunna vara en ledtråd – men den hemlighålls av Finansinspektionen. 

Förra veckan kom Pensionsmyndighetens slutliga dom; PPM–jätten Solidars fonder ska kastas ut ur premiepensionen.

Centralt för beslutet var Solidar–fondernas omfattande transaktioner med Malta-bolaget DS Platforms, som Solidars egen vd Roland Johansson ägde indirekt.


LÄS MER: Spararna kan få vänta på pengar från Solidar-fonderna 

Intäkter från fler aktörer

Men DS Platforms har inte bara handlat med Solidars fonder. Maltabolaget har fått intäkter även från andra aktörer. Men i sin utredning skriver Pensionsmyndigheten:

– Pensionsmyndigheten har inte kunnat verifiera de ytterligare intäkter som DSP har haft under den period då bolaget handlade med Solidar. Pensionsmyndigheten har inte beretts tillgång till DSP:s räkenskaper och böcker, trots att detta har efterfrågats, konstaterar Pensionsmyndigheten i sin utredning.


FRIDA BRATT: Straffet mot Solidar känns som ett hån 

Fler ledtrådar

Pensionsmyndigheten vill inte kommentera ytterligare. Men Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, menar att just DS Platforms årsredovisning för 2016 vore högintressant för att hitta spår som leder till fler oseriösa aktörer i premiepensionen. 

–  Det finns fler fula fiskar och det är möjligt att det finns ledtrådar till dem i den här årsredovisningen. Uppgifter från Finansinspektionens utredning tyder på att de interna transaktionerna varit mer omfattande än vi tidigare misstänkt, säger han.

Men årsredovisningen går inte att få tag på, och det beror på att DS Platforms slutade att lämna sina årsredovisningar till det maltesiska bolagsverket. Skulle bolaget ha lämnat in den där skulle den ha blivit offentlig. 

 – Efter Allra–skandalen slutade man helt sonika att lämna in årsredovisningen, säger Patrick Siegbahn. 


LÄS MER: Man undrar – vem är PPM egentligen till för? 

Bötfälls på Malta

Roland Johansson, vd för Solidar, säger till Expressen att han inte känner till att DS Platforms skulle ha struntat att lämna in årsredovisningen.

Men den maltesiska finansinspektionen bekräftar i en mejlväxling med Patrick Siegbahn att DS Platforms just nu bötfälls av det maltesiska bolagsverket för att den inte inkommit. Bolaget har hittills betalat 25 euro i en engångsavgift och därefter 0,5 euro för varje dag som går. 

Årsredovisningen finns dock hos Finansinspektionen. Detta efter att myndigheten begärt ut årsredovisningen från finansinspektionen på Malta. Men Finansinspektionen sekretessbelägger årsredovisningen och hänvisar till sekretesslagen. 

”Anmärkningsvärt av FI”

Patrick Siegbahn, som tidigt anklagade Solidar för att mjölka fonderna på pengar, är kritisk. 

– Det är anmärkningsvärt att Finansinspektionen sekretessbelägger handlingar som är ämnade att vara publika, säger Patrick Siegbahn.

DS Platforms grundades 2014 av ett holdingbolag som i sin tur ägdes av tre Maltabaserade holdingbolag, varav ett – Sustainable Holding – ägs av Solidars vd Roland Johansson. Ett annat, Supero Holding, ägs av skandalbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Det tredje bolaget, Roan Holding, ägs av Klas Hellman. Han var tidigare styrelseledamot för ett annat bolag i premiepensionen; Granit Fonder. 

Detta har hänt

I december 2017 köpstoppade Pensionsmyndigheten fondbolaget Solidars fonder från premiepensionen. Enligt myndigheten var det oklart om fondbolaget följt Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.


Då hade Solidar redan varit under utredning av Finansinspektionen i två år, sedan våren 2016. Utredningen gällde Solidars omfattande transaktioner med det derivatinstrument Solidar satt upp tillsammans med DS Platforms. 


Solidar bötfälldes i mitten av april av Finansinspektionen. Efter det valde Danica Pension, som erbjöd fonderna till sparare inom den kollektivavtalade tjänstepensionen SAF-LO, liksom Nordnet att säga upp avtalet med fondbolaget. 


I förra veckan kom Pensionsmyndigheten med beskedet att Solidars fonder avregistreras från premiepensionen. Fonderna, med 16 miljarder i förvaltat kapital, ska tömmas. Pengarna hamnar på spararnas konto i AP7Såfa. 67 000 sparare påverkas.