Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är varningsklockorna när du köper nyproducerat

Hör Di:s specialreporter berätta vad du ska tänka på när du ska köpa nyproduktion.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Att köpa en nyproducerad bostad som du får tillgång till först om något år kan vara vanskligt - särskilt i dessa tider. I Di TV Bostad får du tips på vad du ska tänka på för att göra en bra affär. 

Nyproducerade bostäder har många fördelar när det kommer till moderna planlösningar, underhåll och effektiv stadsplanering. Men det finns också varningsklockor som är värda att hålla koll på för att inte hamna i ett dåligt ekonomiskt läge. 

Skydda dig mot osålda lägenheter

Om en eller flera lägenheter i ett nyproducerat projekt inte säljs så blir det i regel föreningen som får stå för kostnaden. Föreningen kan då välja att hyra ut men då uppstår å andra sidan risk för slitage som kan göra det svårare att sälja objektet framöver.

– I dag finns det en del bostadsutvecklare som står för den här kostnaden och betalar för de osålda lägenheterna i upp till sju år. Men alla gör inte det, så det kan vara värt att kolla upp, säger Hans Bolander, specialreporter på Dagens industri i veckans avsnitt av ”Di TV Bostad”. 

Granska belåningsgraden

Prospekten för nyproduktioner är ofta detaljerade men ibland kan det vara svårt att syna ekonomin och belåningsgraden. 

– Ett tydligt mått som de måste uppge är hur mycket lån per kvadratmeter boyta som finns. Där kan nyproduktioner ligga på uppemot 16 000 kr per kvadratmeter, säger Hans Bolander. 

Kolla föreningens ekonomi

– En annan viktig faktor att titta på är hur stor skulden är i föreningens andel. Här kan det också vara bra att se om föreningens lån har bunden eller rörlig ränta så att man vet ifall ekonomin kan komma att förändras om räntan stiger, säger Hans Bolander i ”Di TV Bostad”. 

Se till bostadsutvecklarens finanser

När du köper nyproducerat måste du betala en handpenning som brukar ligga på omkring tio procent. Om bostadsutvecklaren går i konkurs under tiden innan du har tillträtt lägenheten kommer dessa pengar med största sannolikhet gå förlorade. 

– Här är det viktigt att kolla upp vilka som bygger och hur deras finansiella styrka ser ut. Är det en stor koncern eller ett mindre bolag som bygger? Prata med banken och be att få titta på kalkylerna och prognoserna, säger Hans Bolander.   

Jämför kostnader

Han tipsar även om att jämföra med vad det kostar att köpa samma typ av objekt på andrahandsmarknaden. 

– Jag har sett exempel på nyproduktion i Stockholmsområdet där man är uppe på nästan samma kvadratmeterpriser som på en begagnad lägenhet. Och då är det ju oftast mycket mindre belåning i de fastigheterna, säger Hans Bolander. 

Di TV Bostad sänds varannan tisdag kl 11.30 på Di.se och Expressen.se.

I senaste avsnittet tittar vi närmare på nyproduktion. Se hela programmet i spelaren.

Se också:

Arkitekten Gert Wingårdh om hur arkitekturen kommer påverkas.