Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är bankernas verkliga boräntor

På måndagen tvingas bankerna för tredje månaden i rad avslöja genomsnittet på de räntor nya bolånekunder fått.
Foto: Vv Voennyy
Uppstickaren Danske Bank jagar marknadsandelar, och har gått ut hårt med bland annat en sänkning av listpriset på korta bolån till 1,55 procent, marknadens lägsta.
Foto: Danske Bank
SEB var fortfarande billigast på bolån i augusti.
Foto: Mattias Forsberg
"Se till att rabatten skrivs in i kontraktet, och se till att den är på lång tid", säger Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert.

SEB var fortfarande billigast på bolån i augusti, men uppstickaren Danske Bank utmanar nu på allvar. Det visar siffrorna som bankerna helst inte vill att du ser.

– Är du attraktiv för banken kan du säkert pressa det lägre, säger experten Annika Creutzer.

På måndagen tvingas bankerna för tredje månaden i rad avslöja genomsnittet på de räntor nya bolånekunder fått. Siffrorna finns på varje banks hemsida – för den som letar ‧– men Dina Pengar sammanställer dem och följer samtliga över tid.

– Det här är jättebra att titta på och veta vad man kan minst sikta på, men man måste förstå att det här är genomsnittliga räntor – även inkluderat de som inte prutar alls, säger Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert.

Men hon varnar för ett misstag som kan bli dyrt:

– Se till att rabatten skrivs in i kontraktet, och se till att den är på lång tid, säger Annika Creutzer.

LÄS OCKSÅ: Så slår räntebeskedet mot ditt bostadslån

SEB fortfarande billigast

Även för augusti månad är SEB billigast av de stora bankerna. Den Wallenbergkontrollerade bankens kunder tecknade sig i snitt för räntan 1,42 procent på lån med tre månaders bindningstid. Det är visserligen en uppgång med 0,06 procentenheter – 6 räntepunkter – från juli, men ändå billigare än till exempel Nordeas snittränta på 1,67 procent för samma lån. Nordea har även den kraftigaste höjningen av snitträntan på korta lån, med 0,09 punkter.

Nästa månad lär dock SEB få svårt att ligga lika bra till i statistiken. SEB höjde nämligen listpriset på sina korta lån med 15 punkter den 2 september, något som lär slå igenom på snitträntorna.

Bland annat kunde Dina Pengar avslöja att stora skaror av SEB-kunder sökte sig till räntepressarsajter för att leta bättre villkor hos en annan bank.

– Det viktiga är att man som konsument hela tiden är medveten om att de räntor som står i listorna är prutbara – minst till de här nivåerna, säger Annika Creutzer.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna tror på ny boprisfest

Danske Banks jakt ger resultat

Närmast SEB i augusti kommer uppstickaren Danske Bank. Banken jagar marknadsandelar, och har gått ut hårt med bland annat en sänkning av listpriset på korta bolån till 1,55 procent, marknadens lägsta.  Men även om listpriset bara ska ses som utgångspunkten för en förhandling ligger Danske bra till även sett till snittränta: 1,43 procent.

– Vi måste se till att ha ett riktigt bra erbjudande på rörligt, men vi vill gärna att fler binder, säger Stojko Gjurovski, chef för privatmarknad på Danske Bank i Sverige.

Han drar en lans för bankens lån med treårig bindningstid, som sett till listpris är klart lägst; 1,75 procent, och sett till snittpris är på samma nivå som Handelsbanken: 1,57 procent.

– Långräntor har varit extremt låga en tid, men om vi går ut till våra kunder och säger ”bind, bind” kommer de inte att följa det. Men om vi gör ett jätteattraktivt erbjudande binder fler och fler, säger Stojko Gjurovski.

Sedan Danske Bank inledde sin offensiv i våras har det gett resultat.

– Vi är mycket mindre än de fyra stora. Men inflödet av förfrågningar om man jämför med samma period är ett är sedan är en dubblering, säger han.

LÄS OCKSÅ: SEB:s kunder flyr efter räntehöjningen

"Självklart lönsamhet"

Men även om Danske Bank huserar i botten av listan betyder det inte att banken inte tjänar pengar på sina bolånekunder.

– Självklart måste bolånedelen ha en lönsamhet, och det har den, säger Stojko Gurovski.

Annika Creutzer varnar dock för att ge banken ett guldägg i ivern att bräcka grannen med ett par punkter på boräntan.

– Man ska inte ta in sin pension i bolånediskussion. Banken ger dig lägre ränta mot att du ger alla dina affärer. Tyvärr ser man hur flyttarna går från billiga säkra produkter till dyra fondprodukter, säger Annika Creutzer.

LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt