Fortsatt prisfall på bostadsmarknaden

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
I juni sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Villapriserna sjönk med 1 procent i landet i juli.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prisnedgångarna på bostadsmarknaden fortsätter. I juli sjönk priserna på bostadsrätter med fyra procent.

I Stockholm, där pristappet är som störst, har bostadsrätter gått ner med tio procent de senaste tre månaderna. 

– Både köpare och säljare behöver ha realistiska förväntningar på priset, säger Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén.

Den inbromsning på bostadsmarknaden som tog vid redan i våras håller i än. I juli sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent i hela landet, vilket innebär en total prisminskning på 8 procent för de senaste tre månaderna.

I storstadsregionerna Storgöteborg och Stormalmö sjönk priserna med 2 respektive 1 procent, en liten bit under rikssnittet. Desto kraftigare pristapp syntes i Storstockholm, där bostadsrätterna gick ner med 5 procent i juli.

– Sommaren är normalt en svag månad på bostadsmarknaden, men Stockholmsområdet sticker ändå ut med minus 10 procent sett till de senaste tre månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

https://datawrapper.dwcdn.net/rqVn0/2/

På villasidan var tappet något mildare, men fortfarande negativ. I juli backade huspriserna med 1 procent i hela landet. Även här var tappet större i storstadsregionerna, där villapriserna backade med två procent.

Men mycket av det sitter i köpares och säljares huvuden, menar Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Marknadspsykologin fortsätter att präglas av en oro för framtiden som sänker marknadspsykologin ytterligare, samtidigt som de faktiska förutsättningarna egentligen fortfarande är goda. En ovanligt negativ förväntan på bostadsprisernas utveckling baserat på ränteoro styr marknaden, säger han i en kommentar.

https://datawrapper.dwcdn.net/s8kY0/2/

Säljs färre bostäder

Det är inte bara bostadspriserna som gått ner på sistone. Även antalet försäljningar har minskat. Under perioden maj till juni såldes ungefär 26 000 bostadsrätter i landet – 19 procent färre än samma period i fjol. På villasidan såldes drygt 15 500 hus under tremånadersperioden i år, vilket är 10 procent färre än i fjol. I Storstockholm och Storgöteborg såldes 21 procent färre bostadsrätter jämfört med förra året.

Den avsvalnade bostadsmarknaden beror på flera faktorer. Bland annat har vi sett en reallönesänkning kombinerat med en stigande inflation.

– Hög inflation med höjda priser på livsmedel och annat basalt som man måste konsumera ger lägre reallön samtidigt som höjda räntor ökar boendekostnaden. Dessutom kan boendet prioriteras ner jämfört med det extra ordinära läget under pandemin. Det minskar både betalningsförmåga och betalningsvilja bland bostadsköparna, förklarar Johan Nordenfelt.

Nu råder köparens marknad i bostadssektorn.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Rådet: Sälj innan du köper nytt

I och med det avsvalnade köpintresset finns nu fler bostäder att välja på för spekulanterna. Fler bostäder och färre köpare leder till längre köptider och sällan lika upptrissade budgivningar som vi sett under de senaste åren – det är köparens marknad.

– Köparna har nu initiativet, men både köpare och säljare behöver ha realistiska förväntningar på priset. Ett bra råd till den som ska ge sig ut på marknaden är att låta det långsiktiga behovet styra, att sälja innan köp och att ha tät kontakt med både fastighetsmäklare och bank under hela processen, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.

– Oavsett åt vilket håll priserna rör sig är vårt råd att alltid köpa och sälja på samma marknad. Säljer man för ett lägre pris nu köper man också billigare än vad man hade gjort för ett halvår sedan, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna.

”Hel generation som aldrig upplevt den höga inflation vi har nu”

Ekonomen Klas Eklund reder ut hur inflation uppstår och hur den kan förändras.