Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsatt prisfall på bostadsmarknaden

Erik Holmberg på Hemnet om när bostadsmarknaden kan vända.
I juni föll villapriserna som mest i Göteborg.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även priset på bostadsrätter fortsätter att backa.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prisfallet på bostadsmarknaden fortsätter. 

I juni sjönk bostadspriserna i Sverige med 3,8 procent. Och än är inte botten nådd.

– Vi får räkna med att osäkerheten på bostadsmarknaden håller i sig en tid framöver, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under pandemin slogs rekord efter rekord på bostadspriser, och både villor och lägenheter såldes på nolltid. Men i takt med att bolåneräntorna hissades upp och inflationen pressade upp övriga priser under våren mattades den tidigare så starka bostadsmarknaden av.

I april sjönk bostadspriserna med 0,5 procent, och i maj med 1,6 procent, enligt statistik från Valueguard. Junisiffrorna bjuder på ännu större minus – den senaste månaden har de svenska bostäderna gått ner i pris med 3,8 procent.

Kraftigt prisras i Göteborg

I Stockholm faller priset på villor med 4,6 procent, och priset på bostadsrätter backar med 4,5 procent i juni. Men allra kraftigast är prisraset på villor i Göteborg, som backade med 4,7 procent, enligt Valueguards HOX-index. Inte särskilt förvånande, enligt Sven-Erik Kristensen, vd för Bjurfors Göteborg:

– I Göteborg ser vi just nu en tuffare bostadsmarknad med sjunkande priser och längre säljtider. Jag tycker utvecklingen är väntad då de flesta hushåll i dag plågas av en sämre ekonomi och vi sett kraftigt stigande priser i nästan två års tid. Nedgången är bred och slår mot bostäder i alla prisklasser och storlekar, säger han i en kommentar.

Priset på villor i Göteborg minskade med 4,7 procent i juni.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väntad nedgång på 10-15 procent

Sedan pristoppen i mars har bostadspriserna gått ner över hela landet. Bostadsrätterna har backat i pris med 6,4 procent, och villapriserna har tappat 5,5 procent. 

I Stockholm, som står för det kraftigaste fallet under våren och sommaren, har bostadspriserna backat med drygt 8 procent. Och än är inte botten nådd.

– Vi befinner oss i en nedgång som kommer fortsätta ytterligare några månader innan vi når en ny jämvikt mellan köpare och säljare. Troligtvis kommer det handla om en nedgång på 10–15 procent från toppen vi såg för ett halvår sedan, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Köparens marknad

För den som går i säljartankar gäller det nu att tygla sina förväntningar. Enligt Erik Wikander tror många säljare att de kan få samma summor som grannarna sålde för ett drygt halvår tillbaka, då utbudet var begränsat och köparna fick slåss om objekten. Men så är inte fallet. 

– Den som planerar att sälja sin bostad måste nu tänka på att den kanske inte är värd riktigt lika mycket. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

https://datawrapper.dwcdn.net/pt2k7/1/

Prisraset på boende fortsätter: ”Marknaden har varit dopad”

Mäklare Carina Norrbom om råden till köpare • Svåraste objekten • Ränterädslan