Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Fri hyra på nybyggt boende

Det kan bli dyrare att bo i nyproduktion.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Annie Lööf presenterade överenskommelsen på fredagseftermiddagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas.

Lägenheternas kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen.

En punkt i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är bostäder. I sin sakpolitiksa överenskommelse skriver partierna:

”Bostadsmarknaden behöver reformeras så att fler människors behov kan mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Det behövs mer av blandade bostadsområden och större möjligheter att göra boendekarriär. Rörligheten på bostadsmarknaden förbättras när flyttkedjor ger ett bättre nyttjande av beståndet”.

En av underrubriken är att ”reformera hyresmodellen”.

Bland annat fri hyressättning föreslås.Lägenheters kavlitet ska avgöra hyra

Förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter ska reformeras för att fungera mer effektivt med ett oberoende skiljedomsförfarande som vid tvist avgör vad som är en rimlig årlig höjning samt tidsgränser för förhandlingar som kombineras med ekonomiska sanktioner när dessa inte hålls.

Bland annat skriver partierna i sin överenskommelse:

”Låt lägenheternas kvalitet och läge få ett större genomslag i hyressättningen”.

”Ge hyresvärden och hyresgästen en större frihet att komma överens om hur till- och frånval ska prissättas”.

Och:

”Höj straffen för försäljning av svartkontrakt och kriminalisera köpen”.Flyttskatten slopas

Samtidigt tas den så kallade flyttskatten – som gång på gång har kritiserats – bort genom att räntan på uppskovsbeloppet avskaffas.

Det får mäklarna att jubla. Bland annat säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, i en kommentar:

– Oerhört välkommet. I nuläget tvingas den äldre generationen att bo kvar i alltför stora bostäder istället för att flytta till ett boende som bättre motsvarar behoven

Vidare ska det enligt partiernas utkast bli billigare och gå snabbare att bygga, genom förenklade och förkortade planprocesser.

”Bland annat införs enklare regler för byggnation utanför detaljplanelagt område, nya regler om utökade möjligheter för privat initiativrätt med bibehållet kommunalt ansvar för översiktsplanering, planbeslut och bostadsförsörjning”, skriver de fyra partierna.