Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Räntan kan nå fem procent redan i år

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Det är i dessa tider smart att räkna på sina ränteutgifter och ta höjd för stigande räntor.
Foto: Shutterstock

En bolåneränta på fem procent senare i år.

Det kan bli verklighet om marknaden – i stället för myndigheterna – har rätt i sina prognoser.

Det skriver Swedbank Roburs kreditchef Per Lilja i ett blogginlägg.

Riksbanken har höjt räntan kraftigt i år och räknar med att genomföra ännu en höjning i november.

Och sen ytterligare en i början av nästa år.

Det tror även Konjunkturinstitutet (KI), som räknar med att styrräntan ligger på 2,5 procent i början av nästa år.

Marknaden tror på högre ränta

Men när marknaden gör sina prognoser är man något mer pessimistisk än myndigheterna och tror att räntan i stället kommer att toppa någon dryg procentenhet högre.

”Detta har varit ett faktum länge och marknaden har hittills haft mer rätt, dvs de officiella prognoserna har fått anpassa sig uppåt – och det rejält. Detta visar på ovanligt stor brist i prognosprecision och vikten av att ta höjd här”, skriver Per Lilja, kreditchef på Swedbank Robur, i ett blogginlägg på Aktiellt som är Swedbanks och Sparbankernas egen webbtidning.

Han konstaterar sen att Swedbank, som är marknadsledande på bolån i Sverige, hade en listränta 1,5 procentenheter över Riksbankens styrränta (då 0 procent) tidigare i år. Nu ligger listräntan på 4,34 procent vilket är mer än 2,5 procentenheter över styrräntan på 1,75 procent.

Räntan kan nå 5 procent – i år

Marknaden tror att styrräntan kommer att ligga på runt 2,65 procent i december i år, och sen på cirka 3,75 i december nästa år. 

”Har marknaden rätt innebär detta att bolåneräntan i dec 2022 skulle kunna hamna runt 5 % och ytterligare någon procent högre i slutet på 2023”, skriver Per Lilja på Aktiellt.

Han fortsätter:

”En ränteutveckling i linje med marknadsprissättningen kan således medföra att rörliga bolånekostnader blir över tre gånger högre under 2022 och stiger ytterligare under 2023. En sådan kostnadsökning slår hårt mot hushållen i ett land med internationellt sett hög skuldsättning och där ca 40 % av hushållen har rörlig ränta.”

Riksbanken har tidigare missat i sina prognoser och underskattat inflationen i Sverige. I det senaste mötesprotokollet skrev dock förste vice riksbankschef Anna Breman i en kommentar att denna gång kan inflationen ”för första gången på länge” bli lägre än i prognosen.

Lägre inflation – lägre ränta

Även KI räknar med att inflationen sjunker drastiskt nästa år.

Det skulle i så fall innebära att behovet av höjda räntor för att kyla av den svenska ekonomin minskar.

Det resonerar även Per Lilja kring.

Han tror att de stigande räntorna och höga elpriserna kommer att leda till en ”relativt betydande ekonomisk nedgång inom en ganska snar framtid”, och med det kommer i regel ett lägre inflationstryck.

”Mitt tips är att Riksbanken antagligen inte kommer att behöva höja lika mycket som marknaden prissätter idag mot bakgrund av det efterfrågefall vi sannolikt står inför”, skriver kreditchefen.

Samtidigt betonar han – och flera andra experter – svårigheten i att göra prognoser just nu.