Hur ska du tänka om du sitter på en lägenhet som du vill sälja? Eller om du har bestämt dig för att ge dig in i bostadsmarknaden genom ett lägenhetsköp. Och vad gör du om du har tagit dig vatten över huvudet? Privatekonomen Annika Creutzer, Skandias sparekonom Maria Landeborn och SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann ger sina bästa tips beroende på din situation.
LÄS OCKSÅ: Vad är en bostadsbubbla?
Hur ska man tänka om man går i säljtankar?
Annika Creutzer: Försök att få sälj och köp så nära varandra i tiden som möjligt så att man köper och säljer i samma marknad. Om man bara ska sälja så kommer priserna att fortsätta uppåt ett tag till, men en bubbla ett par år framåt i tiden, tajma det innan dess i så fall, om det skulle gå den vägen. Men det är ingen brådska att sälja. Om det blir en bubbla beror mycket på vilka politiska åtgärder som hinner sjösättas under den här tiden.
Maria Landeborn: Det finns ingenting som säger att bostadsbubblan skulle spricka just nu. Vad gäller bostaden tycker jag inte att man ska spekulera med den. Att tajma en topp eller botten på marknaden är jättesvårt. Om man säljer ska man förmodligen köpa något nytt och då ska man titta på vad man behöver och vad man kommer att klara av att betala.
LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som ska köpa hus
Om man går i köptankar?
Claudia Wörmann: Om man tittar på Stockholmsmarknaden så finns det andra faktorer vilket gör att jag inte tror att vi har en bubbla. En bubbla för mig är som om man sticker hål på en ballong och så pyser allt ut. Om man har en viss prisjustering nedåt med någon procent, vi kan inte räkna med att priserna ska stiga tvåsiffrigt varje månad. En liten prisjustering kan man räkna med men utbudet i Stockholm mättar inte efterfrågan. Om du ska köpa så måste du ha en buffert, ta höjd för eventuella förändringar men har du råd så varför inte. Du ska sannolikt bo där ganska länge.
Annika Creutzer: Det viktiga är att inte köpa för dyrt, även om man tror att det kommer öka i värde så är det bara en prognos. Köp inte mäklarens beräkningar utan räkna själv. Det är dyrare att bo i hus än vad man kanske tror. Man vill lägga ned pengar på trädgården och man vill renovera.
Köper man en bostadsrätt måste man vara medveten om att man också tar på sig en andel av de gemensamma lånen som föreningen har och då har man dubbel ränterisk. Räkna ut hur stor del av de gemensamma lånen du tar på dig. Det är egentligen hela din risk. Om det är en nybildad förening med hög belåning finns risken att dina grannar också har lånat nyligen och då finns risken att även dina grannar har hög risk.
LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt
Om du har tagit dig vatten över huvudet?
Claudia Wörmann: Om man har köpt sitt drömboende, då är min förhoppning att man med bankens hjälp har kommit fram till ett beslut så att man klarar eventuella förändringar, som att bli arbetsbefriad en tid eller om man får barn. Då får man snåla in på andra saker. Och sen får man börja amortera och se det som ett sparande.
Annika Creutzer: Då ska man se upp. Amortera på lånen eller byt bostad nu. Konjunkturinstitutet varnar för om trenden fortsätter, men vi kan aldrig vara säkra på att trenden gör det. Men får vi i gång ett bra bostadsbyggande nu och dessutom ett par politiska beslut som får i gång flyttkarusellen då kommer det inte bli en bubbla som spricker utan kanske en väldigt långsam pyspunka i stället. Det tror man mer på. Då är det också bra att inte ha överbelånat sig.
Maria Landeborn: Räntorna är otroligt låga, de som har kommit in sent på marknaden har fortfarande låga räntor så ta det här tillfället att spara så mycket som möjligt, både genom att amortera och genom att spara långsiktigt. Även om bostäderna är dyra så är våra utgifter för bostaden, historiskt sett, en ganska låg andel av våra kostnader. Det ska man inte se som en möjlighet att konsumera och spendera, utan titta på dina marginaler och amortera på dina lån om de är höga.
LÄS OCKSÅ: KI larmade om bobubbla redan i juni
Om du äger din bostad - inte amorterar
Annika Creutzer: De allra flesta människor kommer inte att påverkas. Man bor där man bor och man kommer inte att flytta. Vi hade en stor bostadsbubbla i början på 90-talet, en mycket större än vad som skulle kunna hända nu. Vad som hände det var att vi drog in på allt annat. Arbetslösheten stack i väg, vi slutade klippa oss, vi köpte mycket mindre kläder, vi slutade gå på krogen - man drog ned på allt för att klara sina bolån. Där är vi fantastiska i Norden, vi betalar våra lån. De allra största hoten du har är långvarig sjukdom, långvarig arbetslöshet och skilsmässa. Tajmar du de ihop med att bubblan spricker - då får du problem.
Maria Landeborn: Om du inte har så hög belåning, på kanske 50 procent, då har du en ganska motståndskraft och då kanske du inte behöver fokusera på att amortera. Däremot om du har 70 procent eller högre andel i bostadslån jämfört med marknadsvärdet, då borde du det.
LÄS OCKSÅ: Myndighet varnar för en bostadskrasch