Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Buschs hot – dra Esbjörn, 81, till domstol

KD-ledaren kopplar in advokat efter fastighetsbråk.
Ebba Busch säger att hon handlat i god tro.
Foto: Alex Ljungdahl
Ebba Busch hotar 83-årige Esbjörn med domstol om hon inte får köpa fastigheten utanför Uppsala.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, är huvudpersonen i ett fastighetsbråk där hon hotar att dra 81-årige Esbjörn inför domstol.

Esbjörn, som har vissa minnesproblem, sålde i augusti släktgården till Ebba Busch, men ångrade sig dagen efter att avtalet var undertecknat och vädjar nu förtvivlat om att få avtalet hävt.

Ebba Busch har kopplat in advokat för att driva igenom affären.

– Hon tjatade och tjatade om att få köpa och jag kände mig pressad, berättar Esbjörn.

I en intervju med Expressen helvänder Ebba Busch och förklarar att hon på vissa villkor är beredd att backa ur fastighetsaffären.

– Jag har handlat i god tro, säger hon.

På bordet framför oss ligger det köpeavtal Esbjörn undertecknade den 20 augusti i år. Vi sitter i den inre delen av matsalen på en liten konferensgård i närheten av Esbjörns fastighet och dricker kaffe när han berättar sin historia, som skapat både oro och ångest hos den gamle mannen.

– Det känns som hjärtat håller på att brista ibland, säger han.

På köpekontrakten står svart på vitt att Esbjörn sålt släktgården utanför Uppsala till Ebba Busch, som har kopplingar till området.

Den lilla byn är en riktig sörgårdsidyll där den välbeställda överklassen i universitetsstaden en gång i tiden hade sina sommarvisten. Hit ut flyttade hela familjer med tjänstefolk sommartid. Några av de magnifika gamla husen finns fortfarande kvar och skvallrar om en svunnen tid. 

Kände sig smickrad

Marken på Esbjörns fastighet har med åren blivit lite vildvuxen och det rödmålade huset intill sjön har sett bättre dagar. Hans föräldrar hade det som sommarställe och många av Esbjörns bästa barndomsminnen finns från somrarna i området.

Esbjörn, som i sin krafts dagar jobbade som konstruktör på ABB i Västerås, bor numera i ett rum på en liten kursgård i området varifrån han lätt kan ta sig till sitt hus.

Dagarna hade sin gilla gång för Esbjörn fram till i somras då Ebba Busch dök upp. Esbjörn kände sig smickrad över att en politiker känd från tv intresserade sig för honom. Hon bjöd hem honom till sig på kaffe och berättade att hon ville köpa hans ställe.

Vad som utspelade sig under veckorna fram till att kontraktet skrevs har Expressen inte lyckats reda ut.

”Esbjörn kan inte minnas när han skrev på avtalet och han menar att han blivit hårt pressad av Ebba och han är mycket ledsen och gråter när han berättar om det”, skriver hans ombud Johan Binninge i ett protestbrev till Ebba Buschs advokat.

Kontraktet – som är upprättat av Sjönära Fastighetsmäkleri – skrivs under den 20 augusti. Det är dagen innan Ebba Busch håller sitt sommartal som ordförande för Kristdemokraterna. Köpeskillingen uppgår till 3 900 000 kronor. Handpenningen är på tio procent, alltså 390 000 kronor och ska vara betald senast den 26 augusti.

Esbjörn kan inte minnas när han skrev på avtalet, enligt hans ombud.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Första sidan av kontraktet på köpet av fastigheten.
Expressens Leif Brännström tittar på breven som Esbjörn fått från Ebba Busch och hennes advokat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mäklaren friskriver sig från ansvar

Det framgår av kontraktet att mäklaren friskriver sig från allt ansvar kring affären ”då mäklaren endast varit behjälplig med framtagandet av köpehandlingar enligt parternas önskemål”.

Kontraktet är underskrivet av Esbjörn och Ebba Busch och varje sida signerad av dem båda.

Redan dagen efter att kontraktet är påskrivet ångrar sig Esbjörn och vill häva köpet. Han försöker få kontakt med Ebba Busch via telefon och skickar sedan ett rekommenderat brev till Kristdemokraternas ledare den 3 september. Budskapet går inte att ta miste på:

”Jag har ångrat försäljningen …”

Esbjörn skriver även att han ska betala tillbaka handpenningen, på 390 000 kronor, men får problem med att hitta det konto varifrån Ebba Busch har skickat över pengarna till honom. Han säger att han ännu inte lyckats betala tillbaka handpenningen.

Esbjörn försöker under de kommande dagarna flera gånger få telefonkontakt med Ebba Busch för att häva köpet före den 16 september – den formella tillträdesdagen enligt kontraktet. Men lyckas inte.

Esbjörn säger att han kände sig pressad av Ebba Busch att skriva på försäljningshandlingarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Handskrivet brev

På tillträdelsedagen den 16 september, när Esbjörn inte dyker upp för att slutföra affären, skriver Ebba Busch ett handskrivet brev till Esbjörn. Brevet är inte daterat, men det framgår av innehållet att det är dagen när de skulle ha mötts på Swedbanks kontor inne i Uppsala för att slutföra affären. Tonen i brevet är hård:

”Vi måste höras annars blir detta en rättslig process och Nordström och partner (advokatfirman) tar vid. Snälla hör av dig så vi kan mötas.

Undertecknat Ebba Busch.

Ebba Busch handskrivna brev till Esbjörn där hon hotar med en ”rättslig process” mot honom.
Foto: Alex Ljungdahl
Ebba Buschs handskrivna brev till Esbjörn.
Advokatens brev, två dygn efter tillträdesdagen.

Två dygn senare – den 18 september – skickar advokat Katrin Björklund på byrån Nordström advokater i Uppsala ett rekommenderat brev till Esbjörn på uppdrag av Ebba Busch. Det är ett strikt formulerat brev om försäljningen och att han uteblivit från bankmötet när slutregleringen av affären skulle ha ägt rum.

Av brevet framgår inte bara att Ebba Busch kan komma att begära skadestånd utan också att hon kräver att fastighetsaffären fullföljs.

Tonen i advokatbrevet blir än hårdare. Ebba Busch hotar 81-årige Esbjörn med att dra honom inför domstol:

”Om du ej fullgör köpet på frivillig väg överväger min huvudman att väcka talan om bättre rätt i domstol. Eftersom det inte framkommit några skäl som ger dig rätt att ej fullfölja försäljningen förutsätter jag att hennes talan där kommer att bifallas.”

Advokaten varnar också Esbjörn för att den förlorande parten i domstol tvingas betala rättegångskostnaderna.

– Det känns som om hjärtat håller på att brista ibland, säger Esbjörn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Jag minns inte”

Hur priset på Esbjörns fastighet – som egentligen består av en större och en liten mindre del – kunnat sättas till 3,9 miljoner är oklart.

– Jag minns inte, säger Esbjörn till Expressen.

Enligt hans ombud Johann Binninge kom Ebba Busch ursprungligen med ett bud på 2,5 miljoner, en summa som Esbjörn avvisade.

Det totala taxeringsvärdet för fastigheten uppgår till 3 493 000 kronor. Ebba Busch betalade 3,9 miljoner kronor, alltså endast 400 000 kronor mer än taxeringsvärdet.

Taxeringsvärdet ska enligt Skatteverket motsvara 75 procent av en fastighets marknadsvärde, men det verkliga värdet ligger i verkligheten ofta betydligt högre än så.

Tomtytan uppgår totalt till drygt 3 800 kvadratmeter.

Esbjörn säger att han sover dåligt på grund av fastighetskonflikten med Ebba Busch och hoppas att mardrömmen snart ska vara över.

– Jag hoppas att hon tar sitt förnuft till fånga, säger han.

Ebba Busch hotar dra dig inför domstol. Uppfattar du det som att hon försöker skrämma dig?

– Ja, hela tiden.

Esbjörn och hans ombud avvaktar nu Ebba Buschs nästa drag.

 – I ljuset av det som har kommit fram så utgår jag från att Ebbas advokat kommer att råda henne att backa och inte ta strid i den här frågan. Det vore oerhört beklagligt om hon gick till domstol, säger Esbjörns ombud Johann Binninge.

”Efter att vi kommit överens om köpet fick jag via tredje part höra att han ångrat sig”, säger Ebba Busch.
Foto: Alex Ljungdahl

Expressen träffar Ebba Busch på fredagseftermiddagen i ett närmast öde riksdagshus. Vi sitter i det stängda fiket med utsikt mot Stadshuset. Tidigare på dagen har hon på en pressträff gjort klart att hon är beredd att fälla regeringen.

Men nu handlar det om hennes egen fastighetsaffär.

– Jag hörde av mig till Esbjörn i somras och frågade om han var intresserad av att sälja huset till mig. Han berättade att det var många andra som uppvaktat honom genom åren för det här huset.

– I god tro har jag därför köpt det här huset. Anledningen till att jag har varit intresserad av det här huset trots allt som måste åtgärdas, är för att det ligger i närheten av mina barns pappa. Det skulle möjliggöra för mina barn att de skulle ha nära till båda föräldrarna.

Esbjörn säger att han kände sig pressad av dig att skriva på. Du tjatade och att han ångrade sig dagen efter att han skrivit på.

– Det gör mig väldigt beklämd att höra det. Jag har uppfattat Esbjörn som egen, men väldigt tydlig och klar man med sina ståndpunkter och åsikter. Han har varit väldigt rak i de samtal vi har haft under sommaren.

Ebba Busch medger det uppstod problem när kontraktet var undertecknat.

– Efter att vi kommit överens om köpet fick jag via tredje part höra att han ångrat sig. Först fick jag inte höra några skäl, men sedan har det framkommit att det finns två andra personer som har väldigt starka åsikter på Esbjörns beslut att sälja fastigheten till mig. Två andra personer som hävdar själva att de har anspråk på fastigheten. De har egna ekonomiska intressen i fastigheten.

De två personer som Ebba Busch syftar på är en person som finns i området och en släkting som i samtal med Expressen upprörts över hur affären genomfördes. Han uppger dock att han tycker att Esbjörn ska få ha kvar sin fastighet så länge han lever.

Kommer du att fortsätta försöka genomdriva affären?

– Om det är så att Esbjörn verkligen inte vill sälja, att han inte är kapabel att fatta egna beslut, kommer jag inte hävda rätt till köpet och försöka fullfölja det.

– Jag har uppfattat Esbjörn som fullständigt glasklar och det är många andra i grannskapet som gör det också.

Ebba Busch säger att hon handlat i god tro.
Foto: Alex Ljungdahl

Ebba Busch säger att det var Esbjörn som föreslog försäljningssumman 3,9 miljoner. Under intervjun uppger hon också att hon låtit två andra mäklare titta på fastigheten och de har enligt en skriftlig värdering beräknat värdet till 4,2 miljoner kronor. 

– Det har varit jätteviktigt för mig att säkerställa att allt går rätt till.

Ebba Busch uppger att hon med utgångspunkt från mäklarnas värderingar fört samtal med Esbjörn, samtal som mynnat ut i en försäljningssumma på 3,9 miljoner kronor.

– Jag frågade om Esbjörn ville ha in en mäklare. Men han har varit väldigt noggrann med mig att han han inte var intresserad av att betala dyra pengar för mäklare.

Du har hotat att dra honom inför domstol.

– Nej.

Jag läser innantill i brevet från ditt juridiska ombud.

– Jag har ett juridiskt avtal, ett köpekontrakt och han dök inte upp till tillträdet. Vi har ett juridiskt bindande avtal, så har jag anlitat ett juridiskt ombud som också upplyst om de juridiska skyldigheter som finns kopplade till ett köpekontrakt. Men som jag har sagt till dig i den här intervjun, är det så att Esbjörn absolut inte vill sälja, och det är så, tvärt emot hur jag uppfattat honom, att han inte är kapabel att fatta egna beslut kring sin egen fastighet och vi reder ut det med de två andra personer som nu gör anspråk på fastigheten, kommer jag självfallet inte att fullfölja detta. 

När jag pratat med Esbjörn är han oklar med var han skrivit på köpekontraktet. Om det skett hos dig eller hemma hos honom vid köksbordet. Han är också oklar med hur ni kommit fram till summan 3,9 miljoner. Spelar han då, menar du?

– Nej, om det är så att Esbjörn absolut inte vill sälja, om det är så att han tvärt emot alla möten med mig då han har varit helt glasklar, att det inte stämmer, kommer jag självfallet inte att framhärda med att fullfölja det här. Jag har handlat i god tro.

FONOT: I en tidigare version skrev vi att Esbjörn är 83 år. Rätt ålder är 81.

Fakta om kontraktsskrivning vid bostadsköp

Vanligast är att alla inblandade, köpare, säljare och mäklare, träffas på mäklarens kontor för att skriva under kontraktet. Andra platser kan givetvis förekomma men det är i så fall något som ni kommer överens om.  

Be mäklaren om en kopia av köpekontraktet så fort du har fått veta att du ska skriva kontrakt. Då kan du läsa igenom det i lugn och ro innan mötet hos mäklaren. På så vis känner du till innehållet och har kunnat bilda dig en uppfattning av innebörden och kan lättare förbereda frågor.

Mäklaren ska gå igenom och förklara innebörden av alla paragrafer i kontraktet tillsammans med köpare och säljare. Det är alltid viktigt att läsa igenom och förstå vad som står i kontraktet, oavsett hur van du är. Skriv inte på något du inte förstår eller om du tycker att något är otydligt. Be då mäklaren förtydliga innan du skriver under kontraktet.

KÄLLA: SBAB

Expressens reporter Leif Brännström intervjuade Ebba Busch om fastighetsaffären – hör vad han säger om Esbjörns chanser att få tillbaka sin gård.