Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs krav: Snabbt avslut på husbråket

Toppolitikern Ebba Busch har hamnat i fejd med pensionären Esbjörn Bolin om ett hus de båda älskar. Det beskrivs som en klassisk folksaga med till synes onda och goda, ett privat drama som utspelas inför öppen ridå i medierna.
Ebba Busch anser att Esbjörn Bolins ombud förhalar ärendet och därmed processen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Esbjörn Bolin har under flera månader försökt häva försäljningen av släktgården till KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn Bolin vid sitt hus i höstas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressens Leif Brännström med Esbjörn Bolin inne i huset som KD-ledaren Ebba Busch anses är hennes.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ebba Buschs tålamod har tagit slut.

KD-ledaren anklagar Esbjörn Bolins ombud i fastighetsaffären för att medvetet försöka förhala processen.

Tonläget inför den formella rättegången om pensionären Esbjörn Bolins fastighet utanför Uppsala skruvas upp.

Ebba Buschs ombud, advokat Katrin Björklund, kräver att domstolen inte längre acceptera fler anstånd från Esbjörn Bolins ombud.

– Min klient upplever att svarandesidan nu försöker förhala ärendet, skriver Katrin Björklund i en inlaga till Uppsala tingsrätt.

”Snurr på det här”

Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge har tidigare fått anstånd av tingsrätten och begärde i torsdags ett nytt anstånd till den 15 februari med att lämna in det 39 sidor långa läkarutlåtandet där innebörden är att 81-årige Esbjörn Bolin på grund av ”kognitiva funktionsnedsättningar” inte ska ha förstått vad han skrev på när släktgården såldes till KD-ledaren Ebba Busch, 33, för 3,9 miljoner kronor. Vidare ett värderingsintyg på fastigheten som uppges visa att den är värd betydligt mer än försäljningssumman.

EBBA BUSCH-AFFÄREN

Sommaren 2020 tog Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, kontakt med 81-årige Esbjörn. KD-ledaren ville köpa hans släktgård utanför Uppsala eftersom hon behövde ha ett boende med sina två barn nära sin ex-make. Fastigheten, som ligger invid en sjö, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. 

Priset sattes till 3,9 miljoner kronor. Men sedan kontraktet skrevs och Ebba Busch överlämnat handpenningen har Esbjörn velat backa ur affären och infann sig heller inte till det möte den 16 september på Swedbank i Uppsala då affären skulle ha slutförts och köpebrevet överlämnats. Efter flera försök att få tillstånd ett möte gav Ebba Busch upp och beslöt sig för att stämma Esbjörn i domstol för att honom att lämna ifrån sig köpebrevet – värdehandlingen som kan ge henne lagfart på fastigheten. 

– Min klient vill att det ska bli snurr på det här, att det ska bli klarhet. Det ansöks anstånd på anstånd och min klient gör bedömningen att det görs för att det ska ta längre tid, säger Katrin Björklund till Expressen.

KD-ledaren Ebba Busch förnekar att hon försökt lura pensionären Esbjörn Bolin vid fastighetsaffären.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

I nya inlagan skriver Ebba Buschs ombud att hon inte försökt lura Esbjörn Bolin.

– Hon vill också vara tydlig redan nu med att hon i samband med att avtalet förhandlades och ingicks inte uppfattat någonting hos Esbjörn som föranlett ett ifrågasättande av dennes kognitiva förmåga, skriver ombudet.

Esbjörn Bolin uppger att han inte var medveten om vad han skrev på när han undertecknade köpekontraktet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Trams”

Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge förnekar att han försöker förhala domstolsprocessen:

– Det är trams. Förseningen beror på att det är svårt att få fram information från Esbjörn och flera storhelger har kommit emellan som ytterligare försenat arbetet.

Tingsrätten har i ett nytt beslut bestämt att ombudet Johann Binninge endast får ett begränsat anstånd fram till den 25 januari med att lämna in resterade material.

Ebba Busch när Expressen avslöjade hennes fastighetsbråk med Esbjörn Bolin.