Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch tar över huset – blir ingen rättegång

Ebba Busch skrev i somras på ett strafföreläggande om grovt förtal efter att i ett inlägg i sociala medier beskrivit bråket ur sin synvinkel och gått till storms mot Esbjörn Bolins dåvarande ombud.
KD-ledaren Ebb Busch kan nu glädja sig över att den segslitna fastighetstvisten med pensionären Esbjörn Bolin är över - utan en offentlig process i domstol.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch och hennes barn kan nu flytta in i Sveriges mest omtalade hus. Men först behövs en renovering på 4-5 miljoner.
Foto: SVEN LINDWALL
Ebba Busch hade tänkt ta med sig sin egen mamma som vittne om processen i domstol hade blivit verklighet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Esbjörn Bolin uppehåller sig gärna på tomten till huset som nu tas över av Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Förlikningen mellan parterna nåddes i fredags.
Foto: SVEN LINDWALL
Ebba Busch betalar 3,9 miljoner för fastigheten som ligger i sjöläge i ett eftertraktat område utanför Uppsala.
Foto: SVEN LINDWALL
Pensionären Esbjörn Bolin ger upp fastigheten utanför Uppsala som stått i centrum för den nu drygt ettåriga tvisten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 8

Fastighetstvisten mellan Ebba Busch, 34, och pensionären Esbjörn Bolin, 82, är över.

KD-ledaren blir ägare till fastigheten sedan de två enats om en förlikning kan Expressen avslöja.

Beskedet kommer drygt två veckor innan de två skulle ha mötts i domstol.

Uppsala tingsrätt har överraskats av nyheten att parterna nu slutit en överenskommelse utanför rättssalen.

– Det här har jag inte hört något om, sa rådman Carina Asplin på söndagskvällen. Hon är en av tre domare som skulle ha avgjort fastighetstvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch och Esbjörn Bolin.

Förlikningen, som träffades i i fredags, betyder att Ebba Busch har ”bättre rätt” till fastigheten. Esbjörn Bolin ska överlämna det köpebrev så att hon kan söka lagfart för fastigheten. Lagfartsansökan ligger i dag vilande hos Lantmäteriet. 

”Esbjörn Bolin och Ebba Busch har i dag som ovan träffat en överenskommelse som skall stadsfästas i dom”, står det ordagrant i en handling som Expressen tagit del av.

Hemligt avtal

Förlikningen innehåller även sekretessbelagda delar som ingen av parterna får yppa något om. Vidare ska parterna stå för sina egna kostnader.

Den segslitna tvisten har pågått i drygt ett år inför öppen ridå och i förlängningen ”kostat” KD-ledaren ett strafföreläggande med villkorlig dom för grovt förtal och ett skadestånd.

Men vi tar det från början. 

Den 20 augusti 2020 undertecknade Ebba Busch och den då 81-årige Esbjörn Bolin ett kontrakt där han sålde sin fastighet med sjöläge utanför Uppsala. Ebba Busch hade länge intresserat sig för huset eftersom hon har anknytning till området och behövde en ny bostad efter skilsmässan. Kontraktet skrevs under inne i huset med en av Ebba Busch väninnor som enda vittne. Fastigheten såldes för 3,9 miljoner kronor enligt avtalet. Ebba Busch betalade tio procent i handpenning.

Esbjörn Bolin sa länge att Ebba Busch hade tjatat på honom att få köpa huset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Planen var att Ebba Busch skulle ta över fastigheten den 16 september, men ganska omgående efter att affären gjordes upp inne i huset började problemen. Esbjörn Bolin ville inte längre genomföra husförsäljningen och under de veckor som sedan följde anförde han olika skäl till helomvändningen, bland annat minnesförlust och att han inte förstått vad han skrivit på. Vidare att han helt enkelt ångrat affären. Ebba Busch stod dock på sig och krävde att affären skulle fullföljas eftersom de två undertecknat kontraktet.

Den 9 oktober kunde Expressen avslöja bråket. 

Det undertecknade kontraktet där Ebba Busch köper Esbjörn Bolins fastighet för 3,9 miljoner kronor.
Foto: Ebba Busch

Utan ett formellt bevittnat köpebrev kunde Ebba Busch dock inte gå till Lantmäteriet och begära lagfart för fastigheten. Hon vände sig i stället till Uppsala tingsrätt och stämde Esbjörn Bolin för avtalsbrott med ett krav om att han skulle lämna över ett köpebrev. Annars ville hon att domstolen skulle utfärda ett vite på 400 000 kronor. Det var den processen som skulle ha inletts den 25 oktober och pågå i fyra dagar.

Låsta positioner

Under den muntliga förberedelsen i tingsrätten den 2 mars var positionerna helt låsta och det såg längre ut som Ebba Busch och Esbjörn Bolin skulle mötas i rätten nu i oktober.

Esbjörn Bolin går nu med på att Ebba Busch har ”bättre rätt” till fastigheten utanför Uppsala.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ebba Busch hade till den planerade rättegången den 25 oktober kallat flera vittnen, bland annat sin egen mamma. Uppsala tingsrätt insåg att intresset för processen var så stort att de var tvungen att på grund av utrymmesskäl flytta förhandlingen till Attunda tingsrätt i Sollentuna som har större rättegångssalar.

Ebba Busch har raderat det avsnitt av inlägget i sociala medier där hon förtalar Esbjörn Bolins ombud.

I och med den nu träffade förlikningen ställs rättegången in. Även om Ebba Busch nu går segrande ur tvisten så har hon hamnat i brottsregistret. Under månaderna som bråket pågått begick Ebba Busch misstaget som kom att stå henne dyrt. I ett inlägg i sociala medier där hon beskrev bråket sett ur sin synvinkel gick hon storms mot Esbjörn Bolins dåvarande ombud, Johann Binninge. I inlägget, som publicerades på Ebba Busch Facebookkonto och Instagram fick hennes många följare veta att ombudet var dömd till fängelse i ett brottmål. Ombudet polisanmälde KD-ledaren för grovt förtal och en förundersökning inleddes där hon till slut erkände grovt förtal. Erkännandet i ett polisförhör resulterade i ett strafföreläggande med 60 000 kronor i böter. Senare tvingades Ebba Busch även betala ett skadestånd till ombudet.

Det kommer dröja innan Ebba Busch kan flytta i det kraftigt nedgångna huset.  Omfattande renoveringar måste till innan det är beboligt.

Leif Brännström: ”Har i sista minuten kommit överens”

Hör Expressens Leif Brännström om den hemliga uppgörelsen.