Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch i nytt bråk med Esbjörn Bolin

Ebba Busch och hennes ombud planerar att använda en intervju från TV4 med Esbjörn Bolin som ett av bevisen i den kommande rättegången om hustvisten mellan KD-politikern och pensionären.
Ebba Busch kräver att husaffären fullföljs.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Esbjörn Bolins ombud hävdar att KD-ledaren gjort sig skyldig till avtalsbrott.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Huset utanför Uppsala som står i centrum för striden mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ebba Busch dras in i nytt bråk med pensionären Esbjörn Bolin.

KD-ledaren anklagas för kontraktsbrott i husaffären – en anklagelse som upprör både henne och ombudet.

”Detta är ingenting som tidigare påståtts i målet”, skriver Ebba Buschs advokat Katrin Björklund.

Det segslitna bråket om fastigheten utanför Uppsala är inte på väg mot en lugnare fas inför att tvisten ska avgöras av tre domare i Uppsala tingsrätt. Tvärt om.

Målet inleds i domstolen den 25 oktober. En preliminär plan för de tre rättsgångsdagarna finslipas som bäst. Och domstolen överöses av handlingar.

Åtta månader har förflutit sedan KD-ledaren Ebba Busch, 34, stämde Esbjörn Bolin, 82, på grund av hans vägran att fullfölja försäljningen av fastigheten till henne. Akten i målet sväller. Domstolen har fram till i dag registrerat 98 aktbilagor i målet från parterna och även handlingar från tingsrätten.

Och nu kommer nytt bränsle till tvisten.

När kontraktet om affären undertecknades den 20 augusti förra året betalade Ebba Busch handpenningen på 390 000 kronor. Resterade skulle erläggas vid övertagandet den 16 september då köpebrevet skulle undertecknas på Swedbanks kontor inne i Uppsala. Men den då 81-årige Esbjörn Bolin kom aldrig utan hoppade av försäljningen och meddelade det i bland annat brev till Ebba Busch.

Ebba Busch anklagas för kontraktsbrott

Det nya bråket är något av ett nytt kapitel i tvisten och blossade upp sedan Esbjörn Bolins ombud, advokat Per-Hans Berg, ansåg att det var Ebba Busch som begått avtalsbrott genom att hon inte fullföljt betalningen med resterade del av försäljningssumman, och att Bolin därefter avgett så kallad hävningsförklaring, bland annat i form av brev där han inte längre ville sälja fastigheten.

Utspelet har upprört Ebba Busch och hennes ombud, advokat Katrin Björklund.

”Detta är ingenting som tidigare påståtts i målet trots en omfattande skriftväxling”, skriver Björklund till tingsrätten.

Advokaten pekar på att inget av det som nu anförts av Esbjörn Bolins advokat har framförts under den muntliga förberedelsen i målet. Björklund anser att det inte går att peka på hävningsförklaring med hänvisning till att Ebba Busch skulle ha gjort sig skyldig till avtalsbrott när hon inte betalade hela summan. Hon betalade inte av en enda orsak, skriver hon: Esbjörn Bolin hoppade av bankmötet och vägrade fullfölja affären.

TV4-profil blir bevis

Ebba Busch har skickat in flera bilagor, bland annat ett intyg från Swedbanks kontorschef i Uppsala, om att det fanns ett lånelöfte till Ebba Busch med ett beviljat lån om Esbjörn Bolin fullföljde affären.

Vidare finns ett handskrivet brev från Esbjörn Bolin och den tidigare omtalade TV4-intervjun med honom som kanalens profil Marcus Oscarsson lyfte fram den 27 februari. 

TV4-profilen Marcus Oscarssons inslag.
Foto: TV4

Under intervjun som Marcus Oscarsson redovisade för tv-tittarna berättade Esbjörn Bolin att han ville häva köpet för att Ebba Busch ville såga ned ett antal träd – inget sades om något påstått avtalsbrott från Ebba Buschs sida.

Expressen har förgäves sökt Esbjörn Bolins ombud advokat Per-Hans Berg för en kommentar. 

Ebba Busch erkänner grovt förtal mot Esbjörn Bolin, 81. ”Ett vägval mellan personlig heder och att vara partiledare”, säger Ebba Busch efter