Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här gäller för att hyra ut rum

Inget begränsar eller hur litet eller stort rummet ska vara. Fallet där en kvinna ville hyra ut en garderob för 2000 kronor i månaden för ett par år senare, upprörde många men är inte lagvidrigt, säger Monika Jukic.

Går det att hyra ut en garderob till en hyresgäst?

Ja, absolut.

Dock inte till oskälig hyra, säger reglerna kring uthyrning.

Nyligen uppmärksammades hur ett företag i Karlskrona försökte hyra ut ett rum som kunnat bli en dödsfälla. Källarrummet hade varken fönster eller utrymningsväg och enda vägen ut var ett potentiellt rökfyllt trapphus.

Boverket och räddningstjänsten konstaterade att det var olagligt. Samtidigt när trycket på bostadsmarknaden blir allt större har också allt fler bostadsrättsinnnehavare funderingar på att hyra ut rum. Reglerna är tydliga, till skillnad från andrahandsuthyrning krävs inget tillstånd från bostadsrättsföreningen.

- Det enda som står i bostadsrättslagen är att det inte får vara till men för bostadsrättsföreningen, till exempel att någon drabbas av högre ljud eller störningar, säger Monika Jukic, chefsjurist vid Sveriges Bostadsrättscentrum.


LÄS OCKSÅ: Rekordmånga prutar på bolånet

Inga begränsningar på storleken

Inget begränsar eller hur litet eller stort rummet ska vara. Fallet där en kvinna ville hyra ut en garderob för 2000 kronor i månaden för ett par år senare, upprörde många men är inte lagvidrigt, säger Monika Jukic.

- Om någon hyr ut en garderob är det upp till hyresgästen även om jag kan tänka mig att det är ganska ovanligt att vilja bo utan till exempel fönster, säger Monika Jukic.

Hyran ska dock vara skälig. Du får till exempel bara ta ut en kostnadsbaserad hyra för den första hyresgästen om flera rum hyrs ut. Om det finns fler hyresgäster för andra rum ska de bara betala en bruksvärdeshyra  annars kan hyresvärden bli återbetalningsskyldig.


LÄS OCKSÅ: Mäklare sålde 85-årings lägenhet till kollegan – varnas


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tänk på det här om du vill hyra ut

Monika Jukic, chefsjurist vid Sveriges Bostadsrättscentrum ger följande råd till den som vill hyra ut ett rum i sin lägenhet:

• Tänk på hyresnivån för att inte riskera att bli återbetalningsskyldig.

• Skriv hyresavtal med personer för att ha en skriftlig överenskommelse.

• Sätt upp förhållningsregler inför det att man ska bo tillsammans.

• Låt hyresgästen ta del av bostadsrättsföreningens ordningsregler.